Заготовки на зиму – завжди клопітка справа, і багато господинь шукають способи полегшити задачу. Це не означає, що господині ледачі. Просто розумна оптимізація хороша навіть на кухні. Тому, я і хочу представити кілька простих способів, які, безсумнівно, полегшать багатьом приготування смачного овочевого лечо на зиму.
Інгредієнти: Перець болгарський, Помідори, Рослинна олія, Сіль, Цукор, Часник
Найбільше часу займає пастеризація і стерилізація заготовок на зиму. Бактерії і мікроорганізми не щадять недосвідчених господинь, безжально знищуючи більшу частину консервації. І на наступний рік вони просто відмовляються робити заготовки. Адже стояти влітку біля плити – це справжній подвиг. Тому прикро, коли результати такої нелегкої праці псуються. Наш сьогоднішній рецепт на зиму – лечо без стерилізації. Готувати його будемо в мультиварці. Таке приготування дозволяє не тільки скоротити час на приготування, але і мінімізує трудовитрати. Напевно тому і назву таку отримало – ліниве лечо.
На 2 кг болгарського перцю:
- 1 кг помідорів;
- 3 великі головки часнику;
- 100 гр рослинної олії;
- 50 гр оцту;
- сіль, цукор – за смаком.
Як приготувати лечо без стерилізації на зиму
Зауважу, що для такої заготовки потрібно вибрати хороші помідори. Вони повинні бути дозрілими, і соковитими, щоб не довелося доливати воду. Вимийте їх, і наріжте довільної форми великими шматочками – як на звичайний літній салат.
Перець вибирайте великий, м’ясистий і різнобарвний. Завдяки цьому, готове лечо матиме святковий і яскравий вигляд. Наріжте перець соломкою або великими квадратиками.
У чашу мультиварки влийте рослинну олію, засипте відразу помідори з перцем і додайте сіль з цукром по-смаку.
Закрийте кришку мультиварки, і включіть режим “тушкування” на 30 хвилин.
Вимийте банки теплою водою і дайте їм стекти. Встановіть баночки в духовку і включіть її на температуру +180 градусів. Поки лечо буде тушкуватися, баночки в духовці простерилізуються самі.
Пропустіть часник через часникодавку і за 3 хвилини до готовності додайте часникову кашку в лечо.
Коли таймер пропищить про закінчення варіння, влийте в лечо оцет і перемішайте. Тепер просте лечо з перцю та помідорів готове і його можна розкладати по банках і закатувати. При такому способі приготування, зимовий салат з перцю не потребує додаткової стерилізації або пастеризації.
Навіщо потрібен оцет в лечо? В першу чергу, оцет – це прекрасний консервант. І, звичайно, при правильному дозуванні, цей консервант додає салату пікантну кислинку і гостроту. Якщо лечо готується на зараз, а не на зиму, можна приготувати його і без оцту, але при тривалому зберіганні, це дуже ризиковано.
Те ж саме стосується цукру. При заготівлі салатів з перцем до складу яких входять помідори, завжди потрібно додавати трохи цукру. Він нейтралізує кислоту томатів і не дає їм окислюватися при контакті з металевою кришкою.
Приготуйте смачне домашнє лечо на зиму, не докладаючи при цьому титанічних зусиль, по надійним і перевіреним рекомендаціям від Ірини Хлебникової. Її рецепт лечо без стерилізації і без оцту. Тому, якщо вам потрібен саме такий варіант заготовки, то дивіться відео-рецепт і приємного вам апетиту.