Квашений гарбуз по-адигейськи, простий рецепт з фото

В Адигеї є свої традиційні національні страви, які давно стали інтернаціональними. Адигейським сиром вже нікого не здивуєш, а ось квашений гарбуз «кабшоу», поки не так відомий. У наших краях полюбляють солодкий гарбуз, і багатьом в голову не приходить, що гарбуз можна квасити.

Квашений гарбуз багатий вітамінами, як і свіжий. Адже він практично не піддається термічній обробці, що і дозволяє йому зберігати вітаміни. Квашений гарбуз можна їсти як салат, або використовувати в якості начинки для млинців, або пиріжків. А якщо вам попадеться яскраво помаранчевий гарбуз, це може стати чудовою прикрасою і доповненням до м’ясної страви.

Для квашення можна брати гарбуз будь-якого кольору, аби він була зрілий, і не млявий. Вимийте гарбуз, очистіть його від шкірки, насіння і наріжте кубиками. Сильно не дрібніть, щоб шматочки можна було наколювати виделкою, а не черпати ложкою.

Закип’ятіть в каструлі воду, і засипте шматочки гарбуза в окріп. Їх потрібно бланшувати близько 3 хвилин, але не більше, інакше гарбуз звариться і ви отримаєте гарбузове пюре. Воно, звичайно, теж дуже смачне і корисне, але його краще готувати спеціально, а не випадково.

Після цього відкиньте гарбуз на друшляк і швидко облийте його холодною водою. Залиште гарбуз в друшляку, щоб він трохи стік і охолов.

Ту воду, в якій гарбуз бланшували, можна використовувати для приготування розсолу.

На 1 літр води потрібно:

  • 2 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. червоного меленого перцю;
  • лавровий лист;
  • перець горошком.

Так само, можна використовувати перець чилі, гвоздику, кардамон, насіння гірчиці, або петрушки. Додавайте ті спеції, які ви зазвичай використовуєте для закваски овочів.

Закип’ятіть розсіл, розведіть в ньому сіль, додайте спеції і вимкніть вогонь. Накрийте каструлю кришкою, щоб спеції гарненько запарилися.

Складіть шматочки гарбуза в каструлю, або розкладіть по банках. Заливати гарбуз слід розсолом, який охолонув до кімнатної температури.

Прикрийте ємність з гарбузом кришкою, тільки не закупорюйте щільно. Для заквашування потрібна циркуляція повітря, щоб гарбуз не «задихнувся». Залиште гарбуз на 3-4 дня при кімнатній температурі, після чого, слід перенести гарбуз в більш прохолодне місце, щоб уповільнити бродіння. Ще через два тижні, можна діставати баночку з холодильника і пробувати чудовий квашений гарбуз по-адигейськи.

Дивіться на відео, як приготувати на зиму квашений гарбуз: