Рецепт квашених лимонів на зиму і на кожен день

У світовій кухні існує безліч дивних на перший погляд рецептів. Деякі з них часом навіть спробувати страшно, але раз спробувавши, ти вже не можеш зупинитися, і ретельно записуєш собі в блокнотик цей рецепт. Однією з таких дивних страв є квашений лимон.

На перший погляд, саме словосполучення – «квашений, або солоний лимон» звучить дивно. Але це тільки до тих пір, поки не вирішиш його спробувати. У Близькосхідній кухні квашений лимон так само популярний, як у нас квашені помідори, або огірки. Його додають у салати, в рибні та м’ясні страви, або просто їдять виделкою з банки, закушуючи свіжим багетом.

Лимон квасять цілком, половинками, або нарізають на шматочки. Заради зручності, звичайно краще його нарізати на дольки. Так він більш рівномірно, а головне – швидше закваситься.

Для початку, можна спробувати заквасити маленьку баночку, грам на 300. Для такої баночки потрібно:

  • 3 лимона;
  • по одній ч. л. паприки і гострого перцю;
  • 1 головка часнику;
  • оливкова олія (можна рафінована соняшникова).

Спеції можна замінювати іншими, або додавати на свій смак те, що здається вам найбільш підходящим. Можна зробити кілька маленьких баночок, в кожну з яких додавати свій букет спецій.

Насамперед, лимони потрібно добре вимити, і облити окропом. Це на той випадок, якщо заради їх збереження використовувався віск. Під впливом окропу віск тут же розтане, а що залишиться, витреться м’яким тканинним рушником.

Відразу ж обполосніть окропом банку з кришкою, щоб вони стекли, поки ви займаєтеся підготовкою лимонів.

Тепер потрібно лимон нарізати. Як вже було сказано вище, різати краще на кружечки, або напівкружечками.

Змішайте в тарілочці крупну сіль, перець, паприку і нарізаний часник. Кожен шматочок лимона умочіть в цю суміш і покладіть в банку.

Укладайте лимон щільно, але сильно не тисніть, щоб не пошкодити ніжні часточки лимона. Зсипте залишки солоної суміші в банку і потрясіть її.

Закрийте банку кришкою і залиште, приблизно на одну добу заквашуватися. Хтось каже, що краще залишати на сонці, хтось віддає перевагу прохолодному місцю. Краще вибрати «золоту середину» і залишити банку з лимонами в теплому місці, але подалі від сонячних променів.

Періодично баночку потрібно струшувати. Приблизно через добу, можна буде побачити, що лимон пустив сік, і це добре. Але щоб закваска НЕ запліснявіла і не зіпсувалася, слід залити в банку рослинне масло, щоб змішане з лимонним соком, воно повністю покрило лимони.

Знову закрийте баночку і тепер уже її потрібно поставити в холодильник, на найнижчу поличку. Час закваски в холодильнику – орієнтовно 5-7 днів. Через тиждень, спробуйте квашені лимони і готуйтеся бігти за новою партією, тому що, такої баночки вам вистачить ненадовго.

Хто хоч раз спробував квашені лимони, не забуде цей смак ніколи.

Дивіться на відео, як приготувати квашені лимони по-марокканські: