Квашена пекінська капуста на зиму, майже по-корейськи

Корейська кухня відрізняється своїми соліннями. Часом дуже складно просто так проходити повз ряди на ринку, де продається ця смакота, і нічого не спробувати. Моркву по-корейськи знають уже всі, але квашена пекінська капуста «кімчі», все ще для нас новинка. Почасти це через те, що існує безліч способів, як приготувати квашену капусту «кімчі», і кожен з цих рецептів претендує на звання найбільш правильного.

У нас не Корея, тому, ми скористаємося адаптованим рецептом квашеної пекінської капусти. При бажанні, можна приготувати відразу кілька варіантів, і вибрати потім, який з них найсмачніший.

Далекосхідні корейці звикли до масштабів, і зазвичай вони квасять капусту на зиму по 150-200 кг. Це досить багато, нам же потрібно трохи на пробу, чи сподобається такий рецепт нашим домашнім?

На 3 кг пекінської капусти:

  • 3 великі головки часнику:
  • 3 чайні ложки червоного пекучого перцю;

Для розсолу:

  • 1 л. води;
  • 3 ст. л. солі.

Пекінська капуста дуже ніжна, і її листочки не так щільно прилягають одна до одної, як в білокачанної. В принципі, її можна квасити і цілими качанами, але для зручності подальшого вживання, і економії місця, краще її розрізати на 2-4 частини.

Складіть порізану капусту в пластиковий контейнер (відро), і залийте розсолом. Трохи притопіть капусту, щоб бульбашки повітря, які сховалися між листочками вийшли назовні.

Встановіть зверху на капусту гніт, і залиште капусту кваситися на 2-4 дня.

Коли капуста дещо зменшиться в об’ємі і з’явиться специфічний квашений запах, настав час безпосередньо підготуватися до зимового зберігання, і надання капусті того самого «корейського» смаку.

Злийте розсіл, і залийте капусту холодною водою, щоб вийшла зайва сіль. Замочіть її хвилин на 30, після чого, складіть капусту на решітку (друшляк), щоб вода стекла.

Приготуйте пасту з спецій.

Очистіть часник і натріть його на дрібній терці. Змішайте часник з червоним перцем, і розмішайте, щоб вийшла кашка. Сюди ж можна додати тертий імбир, редьку, моркву, або томатну пасту. Розбавте кашку водою, щоб вона була не дуже густа.

Тепер найскладніший етап. Потрібно обмазати кожен листочок нашої капусти пекучо-гострою кашкою. Насправді, це не так довго, і з часом цей процес займає все менше і менше часу. Ви не помилитеся, якщо заздалегідь надягнете гумові рукавички. Перець і часник можуть викликати роздратування на шкірі, та й запах часнику в’їдається надовго.

Відразу складайте перемазану капусту в ту ємність, в якій вона буде зберігається взимку.

Приготуйте розсіл, і залийте капусту, щоб він повністю покривав листя. Тепер залишилося знайти кришку, закрити ємність з капустою (тільки не дуже щільно), і винести її в прохолодне місце, для зимового зберігання.

Капусту кімчі можна пробувати вже через два тижні, після заправки спеціями. Вона прекрасно підійде до прісного рису, або жирного м’яса. Як самостійне блюдо пекінську квашену капусту кімчі практично не вживають, через занадто гострий смак, але як добавка до чогось, така закуска ідеальна.

Дивіться відеорецепт, як приготувати гостру квашену пекінську капусту на зиму: