Гарбуз дуже широко використовується в кулінарії. Ніжний солодкуватий м’якуш овочу гарно підходить для приготування перших страв, випічки та різних десертів. Основою майже всіх перелічених страв є пюре. Про те, як його готувати йтиметься далі.
Інгредієнти: Вода, Гарбуз, Журавлина, Лимонна кислота, Сік, Цукор
Зміст
Вибір овочу
Щоб приготувати гарбузове пюре можна використовувати будь-який сорт овочу, головне, звичайно ж, щоб він не був декоративним. Варто зауважити, що для десертів краще обирати мускатні сорти. У них дуже солодкий м’якуш яскраво-помаранчевого кольору.
Правила вибору:
- Найголовніше, щоб гарбуз був стиглим, Про це свідчать товсті зернята.
- Найкраще обирати овочі середнього розміру, які важать до 4 кілограмів.
- Варто приділити увагу хвостику, який повинен бути сухим.
- У магазині чи на ринку необхідно купувати гарбуз у цілому вигляді, а не одну з його розрізаних частин.
- Гарбузова шкірка має бути цілою і, бажано, рівною. Деякі овочі мають природний восковий наліт – це припустимо.
Як готувати гарбуз для пюре
В духовці
Для початку слід помити гарбузову шкірку під краном і протерти рушником. Потім, гострим ножем овоч необхідно розрізати на дві половини та вийняти зернята (столовою ложкою чи просто руками). Насіння не треба викидати, а варто промити від волокон та висушити для подальшого вживання у їжу.
Запікати гарбуз можна разом зі шкіркою цілими половинками, або можна розрізати кожну з них ще на кілька шматків.
На деко під гарбуз варто постелити фольгу, або пергаментний папір, щоб потім не витрачати багато часу на його миття.
Духовку потрібно розігріти до 180 градусів. Гарбуз повинен пектися 40-50 хвилин. Більшість господинь прикривають гарбуз фольгою. Таким чином, він не підгорить і не втратить значну кількість вітамінів.
Перевірити чи приготувався гарбуз необхідно з допомогою ножа чи виделки, якщо вони легко проникають в шматочки, то овочі можна виймати з духовки.
Після цього, м’якуш треба відокремити від шкірки (руками або ложкою).
На каналі «AllrecipesRU» варто ознайомитись з відео, де є детальна інформація про те, як приготувати смачне гарбузове пюре в духовці:
На плиті
Готувати за цим способом трохи важче, тому що з гарбуза треба видалити шкірку, яка дуже тверда. Щоб дещо полегшити цей процес, овоч треба розрізати на невеликі шматки, і вже потім чистити. Перед цим, звичайно ж, необхідно вибрати зернята.
Потім, підготовлений гарбуз слід подрібнити на невеликі шматки або тоненькі пластинки, залити водою та поставити тушкувати на 15-20 хвилин. За цей час овоч повинен стати м’яким.
На відео ролику від каналу «Life Mom» детально розповідається про те, як правильно готувати гарбузове пюре на плиті:
Рецепти гарбузового пюре
Натуральне пюре з гарбуза для дитини
Готуючи пюре для малюків, в страву не можна додавати будь-які спеції та цукор. В крайньому разі, дозволяється ледь підсолити або підсолодити фруктозою.
Відварений до м’якого стану гарбуз слід перебити в блендері. Дітям до року краще давати рідку їжу, тобто пюре можна розбавити кип’яченою водою чи грудним молоком, але його необхідно відразу ж спожити. А якщо пюре готувалося без додавання цих продуктів, то термін його зберігання в холодильнику становить 2-3 дні.
Також гарбузове пюре можна помістити в морозилку. Для цього остуджену масу необхідно розфасувати в невеликі форми з силікону для кексів, спеціальні пакети для заморозки, що герметично закриваються чи одноразові пластикові стаканчики.
Пюре з гарбуза з соком на зиму
Готуючи за цим рецептом, необхідно запастися такими продуктами
- гарбуз – 3,5 кг;
- цукор – 1 кг;
- свіжовичавлений або придбаний в магазині сік гранату – 200 мл.
Підготовлений гарбуз потрібно помістити в посудину, засипати цукровим піском, залити гранатовим соком та відправити на плиту на 30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб овоч став м’яким. Після цього, гарбуз треба перебити в блендері. Отриману масу знову слід поставити на повільний вогонь на 10 хвилин. Ще гарячим, гарбузове пюре необхідно розкласти в банки та закупорити стерильними кришками.
Пюре з лимонною кислотою
Для цього рецепту слід взяти:
- 2 кілограми гарбуза;
- пів кілограма цукру;
- 1 десертну ложку лимонної кислоти.
Для початку, слід запекти гарбуз у духовці, а потім подрібнити його в блендері. Додавши решту складників масу треба прогріти на плиті 10 хвилин. Пюре у гарячому вигляді необхідно розфасувати по стерильних банках і закрутити кришками.
Пюре з гарбуза та журавлини
Щоб приготувати гарбузове пюре за цим способом необхідно взяти:
- 2 кілограми гарбуза;
- 250 грамів свіжих чи заморожених ягід журавлини;
- 900 мілілітрів води;
- 300 грамів цукрового піску;
- 1 гвоздичку (за смаком).
Насамперед необхідно приготувати сироп з води та цукру, а потім проварити в ньому гарбуз до готовності. Якщо планується використовувати заморожену журавлину, то її попередньо варто розморозити. Потім, з ягід необхідно вичавити сік і додати його до вареного гарбуза. Ягідно-овочеву масу необхідно перебити в блендері, а потім поставити її варитися на 15-20 хвилин.
На каналі «В гостях в Олени» варто ознайомитись з рецептом пюре з гарбуза та яблук: