Пюре з гарбуза: способи приготування – як зробити гарбузове пюре в домашніх умовах

Гарбуз дуже широко використовується в кулінарії. Ніжний солодкуватий м’якуш овочу гарно підходить для приготування перших страв, випічки та різних десертів. Основою майже всіх перелічених страв є пюре. Про те, як його готувати йтиметься далі.

Вибір овочу

Щоб приготувати гарбузове пюре можна використовувати будь-який сорт овочу, головне, звичайно ж, щоб він не був декоративним. Варто зауважити, що для десертів краще обирати мускатні сорти. У них дуже солодкий м’якуш яскраво-помаранчевого кольору.

Пюре з гарбуза

Правила вибору:

  • Найголовніше, щоб гарбуз був стиглим, Про це свідчать товсті зернята.
  • Найкраще обирати овочі середнього розміру, які важать до 4 кілограмів.
  • Варто приділити увагу хвостику, який повинен бути сухим.
  • У магазині чи на ринку необхідно купувати гарбуз у цілому вигляді, а не одну з його розрізаних частин.
  • Гарбузова шкірка має бути цілою і, бажано, рівною. Деякі овочі мають природний восковий наліт – це припустимо.

Як готувати гарбуз для пюре

В духовці

Для початку слід помити гарбузову шкірку під краном і протерти рушником. Потім, гострим ножем овоч необхідно розрізати на дві половини та вийняти зернята (столовою ложкою чи просто руками). Насіння не треба викидати, а варто промити від волокон та висушити для подальшого вживання у їжу.

Запікати гарбуз можна разом зі шкіркою цілими половинками, або можна розрізати кожну з них ще на кілька шматків.

На деко під гарбуз варто постелити фольгу, або пергаментний папір, щоб потім не витрачати багато часу на його миття.

Пюре з гарбуза

Духовку потрібно розігріти до 180 градусів. Гарбуз повинен пектися 40-50 хвилин. Більшість господинь прикривають гарбуз фольгою. Таким чином, він не підгорить і не втратить значну кількість вітамінів.

Перевірити чи приготувався гарбуз необхідно з допомогою ножа чи виделки, якщо вони легко проникають в шматочки, то овочі можна виймати з духовки.

Після цього, м’якуш треба відокремити від шкірки (руками або ложкою).

На каналі «AllrecipesRU» варто ознайомитись з відео, де є детальна інформація про те, як приготувати смачне гарбузове пюре в духовці:

На плиті

Готувати за цим способом трохи важче, тому що з гарбуза треба видалити шкірку, яка дуже тверда. Щоб дещо полегшити цей процес, овоч треба розрізати на невеликі шматки, і вже потім чистити. Перед цим, звичайно ж, необхідно вибрати зернята.

Пюре з гарбуза

Потім, підготовлений гарбуз слід подрібнити на невеликі шматки або тоненькі пластинки, залити водою та поставити тушкувати на 15-20 хвилин. За цей час овоч повинен стати м’яким.

На відео ролику від каналу «Life Mom» детально розповідається про те, як правильно готувати гарбузове пюре на плиті:

Рецепти гарбузового пюре

Натуральне пюре з гарбуза для дитини

Готуючи пюре для малюків, в страву не можна додавати будь-які спеції та цукор. В крайньому разі, дозволяється ледь підсолити або підсолодити фруктозою.

Пюре з гарбуза

Відварений до м’якого стану гарбуз слід перебити в блендері. Дітям до року краще давати рідку їжу, тобто пюре можна розбавити кип’яченою водою чи грудним молоком, але його необхідно відразу ж спожити. А якщо пюре готувалося без додавання цих продуктів, то термін його зберігання в холодильнику становить 2-3 дні.

Також гарбузове пюре можна помістити в морозилку. Для цього остуджену масу необхідно розфасувати в невеликі форми з силікону для кексів, спеціальні пакети для заморозки, що герметично закриваються чи одноразові пластикові стаканчики.

Пюре з гарбуза

Пюре з гарбуза з соком на зиму

Готуючи за цим рецептом, необхідно запастися такими продуктами

  • гарбуз – 3,5 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • свіжовичавлений або придбаний в магазині сік гранату – 200 мл.

Підготовлений гарбуз потрібно помістити в посудину, засипати цукровим піском, залити гранатовим соком та відправити на плиту на 30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб овоч став м’яким. Після цього, гарбуз треба перебити в блендері. Отриману масу знову слід поставити на повільний вогонь на 10 хвилин. Ще гарячим, гарбузове пюре необхідно розкласти в банки та закупорити стерильними кришками.

Пюре з гарбуза

Пюре з лимонною кислотою

Для цього рецепту слід взяти:

  • 2 кілограми гарбуза;
  • пів кілограма цукру;
  • 1 десертну ложку лимонної кислоти.

Для початку, слід запекти гарбуз у духовці, а потім подрібнити його в блендері. Додавши решту складників масу треба прогріти на плиті 10 хвилин. Пюре у гарячому вигляді необхідно розфасувати по стерильних банках і закрутити кришками.

Пюре з гарбуза

Пюре з гарбуза та журавлини

Щоб приготувати гарбузове пюре за цим способом необхідно взяти:

  • 2 кілограми гарбуза;
  • 250 грамів свіжих чи заморожених ягід журавлини;
  • 900 мілілітрів води;
  • 300 грамів цукрового піску;
  • 1 гвоздичку (за смаком).

Насамперед необхідно приготувати сироп з води та цукру, а потім проварити в ньому гарбуз до готовності. Якщо планується використовувати заморожену журавлину, то її попередньо варто розморозити. Потім, з ягід необхідно вичавити сік і додати його до вареного гарбуза. Ягідно-овочеву масу необхідно перебити в блендері, а потім поставити її варитися на 15-20 хвилин.

Пюре з гарбуза

На каналі «В гостях в Олени» варто ознайомитись з рецептом пюре з гарбуза та яблук: