Великдень настане зовсім скоро. Це одне з найбільших християнських свят зі своїми древніми традиціями. Окрім приготування традиційних великодніх страв, сучасні господині прагнуть зробити красиві писанки та крашанки без хімічних барвників. Технологію фарбування яєць до Великодня за допомогою відвару із цибулиння використовували ще наші предки не одне століття.
За традицією, лушпиння цибулі сушили та складали у полотняний мішечок десь починаючи з Масляної. Таким чином, до Великодня збиралася потрібна кількість для фарбування яєць.
Однією з переваг фарбування яєць у цибулинні є те, що ви самі можете регулювати інтенсивність відтінку. За бажанням можна отримати або насичений червоно-бурий колір, або ж світло-жовтий. Усе в ваших руках!
Якщо ви обираєте темніший відтінок, тоді вам знадобиться велика кількість цибулиння. Відварюємо його щонайменше пів години та занурюємо яйця у цей відвар.
Для світлого відтінку, відповідно, беремо менше лушпиння і варимо всього 3-5 хвилин.
Не забувайте, що фінальний колір яєць буде залежати від сорту цибулі, адже у кожного різне лушпиння: світло-жовте, фіолетове, червоне, золотисте, яскраво помаранчеве.
Існує декілька способів фарбування яєць, щоб отримати різний, по-своєму цікавий результат. Почнемо!
Зміст
Рівномірне фарбування яєць
Для того, щоб яєчна шкарлупа не тріснула під час варіння, яйця необхідно дістати із холодильника заздалегідь. Вони повинні бути кімнатної температури. Покладіть цибулиння у каструлю, залийте окропом і дайте настоятися протягом 2-3 годин. Після цього, опускаємо у каструлю яйця і ставимо на вогонь. Коли кода закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо ще 10 хвилин. Потім воду потрібно остудити, дістати яйця за допомогою ложки й обтерти паперовим рушником або серветкою.
Фарбовані яйця “в цяточку” або строкаті яйця
Беремо яйця, занурюємо по черзі у воду, а потім “валяємо” у сухому рисі, манці або кукурудзяній крупі. Щоб крупинки не відпали, потрібно кожне яйце обмотати марлею або бинтом. Після цього варимо яйця, як у першому способі.
Крашанки з малюнком
А ще можна зробити ось такі красиві візеруночки. Просто прикладіть до яєць листочки, травинки або квіточки, оберніть марлею і варіть за другим способом.
А ще перед варінням можна обв’язати яйце шматочком мережива. Вийде теж цікава прикраса.
Мармурові яйця в цибулинні
Для отримання так званого “мармурового” ефекту загортаємо кожне яйце окремо у цибулиння. Далі – у білу бавовняну серветку, марлю або ж у звичайнісінький шкарпеток з капрону.
А якщо ви зміксуєте різнокольорове лушпиння, то у вас вийде досить цікавий мармуровий ефект. Раджу спробувати.
Є ще один, досить простий спосіб, отримати “мармуровий” ефект. Подрібнюємо червоне, жовте й помаранчеве лушпиння та перемішуємо із дрібно нарізаним папером. Яйця потрібно намочити, щоб ця суміш добре пристала до них. Далі обмотуємо яйця, як вказано вище, і варимо на малому вогні протягом 30-40 хвилин.
Також раджу переглянути відео про інші способи приготування “мармурових” яєць.
Фарбовані яйця в смужку або смугасті яйця
А ще за допомогою цибулиння можна отримати смугасті яйця. Вони мають досить оригінальний вигляд. Досягти такого ефекту дуже легко. Обертаємо кожне яйце ниткою або гумкою перед фарбуванням. Ось, власне, і все. Смужки можуть бути симетричними або ні. Це вже як ваша фантазія підкаже.
Опускаємо яйця в настій цибулиння і варимо протягом 30 хвилин.
А для того, щоб крашанки мали не лише красивий візерунок, а й ефектний блиск, можемо обережно натерти їх ватним диском, змоченим у рослинній олії.
Ну ось і всі секрети по декору яєць на Великдень. Усе що знала, я виклала у цій статті. Сподіваюся, ви скористаєтеся моїми порадами та приготуєте цікаві прикраси з яєць та цибулиння. А яким способом фарбуєте яйця ви? Поділіться з нами! Я переконана, буде цікаво і мені, і читачам.