Четвергова сіль – традиційна великодня чорна сіль, рецепт приготування

А ви знали про ще одну цікаву великодню традицію?  Мова йде про чорну сіль, яку з сивої давнини готували у Великий четвер.  Цю сіль ще називають четверговою і її використовують для посипання яєць на Великдень. Окрім свого незвичайного вигляду, ця сіль має хороший вплив на здоров’я. Зумовлено це тим, що завдяки термічній обробці біла сіль починає змінювати свій хімічний склад і, відповідно, отримує корисні властивості.  Готова чорна сіль містить більшу кількість таких життєво необхідних елементів, як: калій, кальцій, мідь, цинк, йод, магній.  Водночас, відсоток хлориду натрію значно зменшується.

Завдяки цій таблиці ви можете порівняти склад чорної та білої солі.

Четвергова сіль - традиційна великодня чорна сіль

Для приготування чорної солі нам знадобиться біла кам’яна.  Це важливо, тому що йодовану сіль просмажувати не можна.

В класичному варіанті, приготування чорної солі відбувається в печі на добре розпеченому вугіллі.  На жаль, у міських умовах це зробити не можливо.  Та й не в кожній сільській хаті зараз є справжня піч. Проте із цим завданням чудово впорається духовка. Не рекомендую використовувати мікрохвильову піч. У ній чорна сіль не вийде.

Готувати четвергову сіль нескладно.  Білу сіль змішуємо з відповідною вологою добавкою і кладемо у розігріту піч. У нашому випадку – у духовку. Потім тричі читаємо молитву “Отче наш”.  Тримаємо сіль у печі доки вона не обвуглиться.  Потім сіль треба вийняти, остудити і трохи просіяти, щоб прибрати дрібний вугільний пил.

Сьогодні я пропоную вашій увазі три способи приготування чорної солі.

Перший спосіб. Він вважається основним. Приготування відбувається із додаванням квасної гущі, яка залишається після бродіння сусла. Беремо чотири частини такої гущі і змішуємо з крупною, кам’яною сіллю. Отриману суміш викладаємо у чавунну ємність, наприклад, у сковороду. Ставимо у розігріту духовку. Далі – усе за рецептом, який я описала вище. Тобто, охолоджуємо, подрібнюємо й просіюємо чорну сіль. Готова сіль зберігається у щільно закритій ємності. Після чого, перекладаємо чорну сіль в щільно закриту ємність.

Другий спосіб. Тут ми будемо використовувати житній хліб і пряні трави. На кілограм солі беремо чотири буханки житнього хліба (вагою 1 кг кожна), а також по чотири жмені сухого кропу, материнки та м’яти.  Для початку, розмочуємо хліб у воді і добре розминаємо, попередньо відтиснувши зайву рідину.  Сіль, хліб і трави ретельно перемішуємо і викладаємо у чавунну ємність. Кладемо у розігріту духовку або піч. Сіль повинна обвуглитися.  Наступний крок вам вже добре відомий: охолоджуємо, подрібнюємо, просіюємо. Зберігаємо у посудині зі щільно закритою кришкою.

Третій спосіб.  Його зазвичай використовують у монастирях.  За цим рецептом нам знадобляться вівсяні пластівці. На 1 кг білої солі беремо три пачки вівсяних пластівців.  Попередньо пластівці слід замочити на пів години. Потім зливаємо воду, розминаємо пластівці й додаємо до них сіль.  Кладемо суміш у чавунну ємність і робимо усі кроки з попередніх рецептів.

Четвергова сіль - традиційна великодня чорна сіль

Чорну або ж четвергову сіль вживають після освячення під час великодньої служби.  Відсипте трохи солі у сільничку і покладіть до великоднього кошика.  Якщо ж у вас немає змоги піти до церкви на Великдень, ви можете освятити чорну сіль самі.  Для цього покладіть сіль перед іконами і прочитайте молитву у переддень Великодня.