Правильно приготовлений смачний заварний білковий крем є одним з улюблених кремів кондитерів в усьому світі. Серед кондитерів він більш відомий під назвою – італійська меренга. Повітряний, легкий, гарно тримає форму і добре взаємодіє з усіма харчовим ароматизаторами і барвниками. А отже, його використовують не тільки для перекладання коржів чи наповнення тістечок, але і для оформлення тортів та десерті, також, це основа для приготування різноманітного домашнього зефіру. Готують його двома способами: на цукровому сиропі або гарячому желатині. У цьому рецепті мова піде про приготування білкового заварного крему на цукровому сиропі.
Зміст
Як зробити заварний білковий крем без желатину
Спочатку визначимось, які продукти нам потрібні:
- білки 4 шт. яєць;
- цукор – 8 столових ложок;
- вода – ½ склянки;
- лимонний сік – ½ чайної ложки.
Пам’ятаєте, що:
- охолоджені яєчні білки збиваються краще;
- замість соку лимону можна використати лимонну кислоту.
Технологія приготування заварного крему з білків проста та складається з трьох кроків.
Готуємо сироп
- заливаємо водою цукор;
- помішуючи, доводимо до кипіння;
- кип’ятимо 10 хвилин.
Збиваємо білки
- Заздалегідь охолоджені білки збиваємо, додавши або лимонний сік, або лимонну кислоту. Лимонна кислота допомагає білкової піні стати більш пишною.
- Не перериваючи збивання, тонкою струйкою вводимо гарячий цукровий сироп. При цьому, маса збільшується, але ми збиваємо ще до 3 хвилин.
- При бажанні, додаємо смакові домішки і / або кольорові барвники та ще раз збиваємо до однорідності.
Після охолодження, заварний білковий крем стає більш “міцним” та дуже добре тримає форму. При формуванні з нього гладкого шару, його використовують відразу ж. При формуванні дифузорів з кондитерських шприців – краще зачекати хвилин 5-8. Це дозволить зробити квіти та інші прикраси на тортах з більш чітким контуром.
Заварний білковий крем – відео-рецепти
Чудову білкову італійську меренгу з лимонним соком пропоную приготувати разом з ютуб-каналом “LudaEasyCook Позитивна Кухня”.
Наступний відео-рецепт – італійської меренги з лимонною кислотою від ютуб-каналу “Кондитерські курси Малинівка”. Якщо перейти на авторський канал, то знайдете зрозумілі та прості відео-уроки з МК по кремовій флористиці.