Домашній кетчуп має право називатися смачним і корисним універсальним соусом. Цей рецепт має свою особливість: разом з традиційним набором овочів пропонуємо використати яблука, які додадуть приправі ніжну кислинку.
Інгредієнти: Болгарський перець, Гвоздика, Гіркий перець, Запашний перець, Кориця, Мускатний горіх, Помідори, Сіль, Цибуля, Цукор, Чорний перець горошком, Яблука
Такий варіант соусу ідеально поєднується з м’ясом, пастою та використовується в приготуванні піци, хот-догів і домашніх пирогів, а декому до смаку намазувати його просто на хліб.
Як варити кетчуп з яблуками в домашніх умовах
Насамперед необхідно підготувати всі необхідні складники та посудину, в якій буде варитися кетчуп.
Треба взяти 4 кг помідор (стиглих і м’ясистих), помити їх і розрізати на 4 частини, потім викласти в каструлю.
Після чого, треба помити та почистити пів кілограму червоного болгарського перцю, 2 гіркі стручкові перці, пів кілограму цибулі та пів кілограму яблук. Все слід порізати великими шматочками та відправити до помідорів. Краще вибирати яблука, в яких є великий вміст пектину (наприклад, Делішес або Симиренко), для того щоб кетчуп мав більш густу консистенцію. Кількість гіркого перцю варто вибирати в залежності від смакових уподобань.
Потім необхідно каструлю з сумішшю поставити на вогонь. Після закипання слід додати гвоздику (6-7 шт.), запашний перець-горошок (12 шт.), чорний перець-горошок (12 шт.). Вогонь повинен бути повільним, а масу варто періодично помішувати. Варити треба протягом години з відкритою кришкою.
Після відведеного часу каструлю слід зняти з вогню та залишити овочі настоюватися в прохолодному місці протягом 8-12 годин.
Після цього варену масу потрібно пропустити 1 раз через сокодавилку. Потім додати до неї цукор (400 грамів), сіль (1 ст. л.), мускатний горіх (0,5 ст. л.), корицю (1,5 ст. л.) і поставити ще на 45 хвилин варити. Під кінець варіння треба в овочеву масу додати оцет (100 грамів) і покип’ятити ще 15 хвилин.
Готовий кетчуп треба розлити в стерилізовані банки та закатати металевими кришками.
Потім накрити їх теплим пледом, перевернути догори дном і поставити охолоджуватися на 1-2 дні.
Приготування домашнього кетчупу з яблуками та помідорами на зиму забирає не так вже багато часу та затрат, а ось результат, безсумнівно, порадує кожного своїми смаковими якостями.