Смачна грузинська приправа зі слив Ткемалі на зиму без варіння

Жителі Грузії люблять не тільки м’ясо, але ще й ароматні, пікантні соуси, аджики та приправи. Рецепт приготування грузинської вітамінної приправи ткемалі з чорносливу та перцю – це справжня знахідка для господинь. Все дуже швидко і просто.

Смак цього соусу має чудову властивість відкриватися поступово: спочатку відчувається солодкість сливи, потім сіль, а під кінець – гострота гіркого перцю та часнику. Весь цей “букет” супроводжує вишуканий аромат кінзи. Така заготівля готується без варіння, тому в ній надійно зберігаються всі вітаміни, які так потрібні взимку. Цей простий рецепт соусу проілюстрований покроковими фото, що полегшить роботу.

Грузинський соус Ткемалі зі слив

Складники заготівлі:

  • 1 кг слив сорту Угорка;
  • 1 кг болгарського перцю;
  • 5 штук гострого перцю Баранячий ріг;
  • 3 головки часнику;
  • два пучки кінзи;
  • 100 гр цукру;
  • 2 ст. л. солі;
  • 2 ч. л. оцту.

Як зробити Ткемалі зі слив без варіння

Для початку потрібно приготувати чорнослив, перець і часник: помити та почистити від кісточок і насіння, потім пропустити через м’ясорубку.

Грузинський соус Ткемалі зі слив

Додати до суміші дрібно порізану промиту кінзу, цукор, сіль та оцет.

Всі складники повинні постояти 15-20 хвилин, за цей час розчиниться сіль і цукор.

В цей момент можна простерилізувати тару для зберігання. Не варто брати великі банки, це ж соус, а використати його цілу літрову банку за декілька разів не вийде, частина приправи може прокиснути. Краще підійде тара місткістю до 1 літра. Після 20 хвилин готову масу можна розливати по банках і щільно закривати кришками. Зберігати готовий продукт слід в холодильнику або холодному приміщенні.

Грузинський соус Ткемалі зі слив

Спробувавши домашню приправу ткемалі, відразу розумієш, що грузини в цьому неабияк розуміються. А ще відразу кортить з’їсти шматок соковитого м’яса з власно приготовленим соусом. Цю приправу сміливо можна називати однією з улюблених зимових заготівель і, звичайно, вітамінною скарбничкою.