Солоні копчені окости подобаються багатьом. Страва добре зберігається тривалий час та є дуже смачною, але хотілося б, щоб м’ясо не було таким жорстким. Виходом з такої ситуації стало звичайне варіння копченого окосту. Приготована, таким чином шинка – варено, виходить дуже ніжною, тому що при кипінні з неї вимивається більша частина солі, а саме м’ясо стає м’якшим.
Інгредієнти: Вода, Копчений окіст, Лавровий лист, Сіль, Чорний перець горошком
Для початку необхідно взяти вже копчений солоний окіст та опустити його в посудину з холодною водою на 1-3 години (в залежності від солоності вихідного продукту).
Поки окіст лежить у воді треба в найбільшу каструлю налити води та поставити її кип’ятитися, зверху на посудину слід поставити товсту палицю або довгу качалку.
Варені окости, для того щоб вони були ароматними, при варінні необхідно насочити спеціями. Для цього в каструлю треба вкинути горошини чорного перцю, лавровий лист та інші приправи за смаком. Якщо після вимочування м’ясо не сильно солоне, то обов’язково потрібно посолити воду, в якій воно буде варитися. Інакше сіль з м’яса піде в воду та воно вийде несмачним.
Окіст, що вимочувався треба підвісити на качалці за допомогою товстого шнура. Таким чином товста частина окосту виявиться в районі дна каструлі.
Варити окіст необхідно при ледь помітному кипінні. Вода повинна бути всього 80-85 градусів. На кожен кілограм окосту потрібно 50 хвилин, щоб він приготувався.
У другій половині варіння слід підняти окіст з води та перев’язати шнур так, щоб тонка частина окосту опинилася за окропом. Тонка частина продукту, де м’яса набагато менше, за цей час уже буде готовою. Після завершення процесу варки, можна діставати окіст з каструлі.
Його необхідно поставити на велике плоске блюдо та накрити чистим рушником. Таким чином окіст залишиться соковитим.
Таким методом варіння копченого м’яса господині користуються перед Великоднем, коли готують святковий кошик. Тому цей рецепт сміливо можна брати на замітку.