Румунська кухня славиться своїм різноманіттям м’ясних страв. Традиційно для приготування національних смаколиків використовується відбірне натуральне м’ясо, яке ретельно прожарюється. Особливо шанується румунами м’ясо приготовлене на решітці.
Кухня: Румунська кухня
В якості холодних закусок румунська кухні пропонує свіжі овочі у вигляді салатів, консервовані овочі з шинкою, ковбаси, салати з кукурудзи з додаванням інших овочів та фруктів, масло та сир, варені яйця з майонезом, м’ясні нарізки, смажених курчат та рибу в маринаді.
Перші страви представлені переважно бульйонами з додаванням різних круп та галушок, а також супами – овочевими, грибними, з локшиною та куркою. Також, на перше румуни подають борщ і чорбу – національний суп, що варять на кислому настої пшеничних висівок.
Асортимент других страв румунської кухні багатий смаженим м’ясом: це і вирізка, і шашлик зі свинини, і багато птиці (кури, гуси, качки). Не менш популярна риба у смаженому та відварному вигляді. Шанують румуни і другі страви з яєць, їх подають у вигляді яєчні та омлетів з різними гарнірами.
Для приготування традиційних румунських страв з морепродуктів використовують не лише рибу, а й раків, равликів та мідії.
Окреме місце на столі займають овочеві страви, серед яких дуже популярні вироби картопляні котлети та фарширована бульба, смажені та фаршировані кабачки, голубці з різними начинками, зелена квасоля, капуста та баклажани під різноманітними соусами.
Популярним компонентом страв у румунській кухні виступає кукурудза у вигляді крупи, муки чи просто консервованої кукурудзи. Вправні кухарі вдало поєднують кукурудзу з іншими овочами, м’ясом та рибою. А все завдяки тому, що страви з кукурудзи мають не лише відмінні смакові властивості, а ще й високу поживну цінність. Гарнір в румунській кухні традиційно готується з овочів, їх подають у смаженому та відварному вигляді, маринованими та солоними.
Рецепти румунської кухні не оминають і солодкі десерти. Серед них треба відзначити не лише кондитерські вироби та морозиво, але й всілякі креми, желе, компоти та запечені фрукти.
На завершення обіду в Румунії обов’язково подають чашечку міцної та запашної чорної кави.
Поринути у світ національних румунських страв пропонує канал Samara GIS у своїй віртуальній екскурсії. Кулінарна частина відео починається, приблизно, з середини п’ятої хвилини.