Національна чеська кухня: особливості, рецепти та традиційні страви чеської кухні

Національна чеська кухня: особливості, рецепти та традиційні страви чеської кухні

Чеська кухня споріднена з багатьма слов’янськими кухнями, а особливо багато спільного в неї зі словацької кухнею. Різноманіття смакових властивостей національних страв досягається кухарями за рахунок багатого букету спецій та прянощів, серед яких особливою популярністю користуються майоран, мускатний горіх, селера та петрушка, кмин та імбир, червоний та духмяний перець. Дуже часто в якості ароматичної основи супів та різних соусів чехи використовують екстракт коріння.

Національна чеська кухня: особливості, рецепти та традиційні страви чеської кухні

А ось використання гострих приправ в чеській кухні вельми помірне. Гострі спеції в поміркованих дозах лише доповнюють та підкреслюють природний смак продуктів, а не заглушають собою смак та аромат страви.

Для приготування м’ясних страв чехи переважно використовують свинину (найчастіше це саме бекон), дуже полюбляють різноманітні вироби зі свинячого м’яса – шинку, ковбаси та сосиски. Рідше готують страви з яловичини та птиці, а ось баранину чехи використовують вкрай рідко.

До найпопулярніших національних м’ясних страв можна віднести ражнічі, чевабчічі та всілякі рулети. Риба у відварному та тушкованому вигляді до столу подається обов’язково під соусом, традиційно у супроводі овочевого гарніру.

Серед холодних закусок чехи віддають перевагу овочевим салатам, які найчастіше заправляють сметаною чи майонезом, а також полюбляють фаршировані помідори та свіжі огірки. Попитом користуються помазанки – хлібці з різними бутербродними масами.

Супи в чеській кухні традиційно готуються на основі кісткового чи кістково-м’ясного бульйону, а також на овочевих відварах.

Солодкий асортимент страв чеської кухні багатий на всілякі компоти, желе, муси та кисілі. В якості десерту часто подають свіжі або консервовані ягоди. Полюбляють чехи ласувати різноманітними кондитерськими виробами – печивом, тістечками та тортами, які мають свою національну особливість – невеликий розмір та вагу. В якості начинки кондитери найчастіше використовують горіхи, фруктові джеми та повидло. Для приготування листкового чи пісочного тіста чеські кулінари традиційно використовують рослинну олію, маргарин і навіть смалець, при цьому, дуже рідко для тіста застосовують вершкове масло.

Познайомитися з неповторним смаком національної кухні Чехії Вам допоможуть рецепти чеської кухні, які легко можна приготувати в домашніх умовах.

На завершення, пропонуємо до перегляду цей відео-сюжет.