Чорнослив асоціюється у багатьох тільки з сухофруктами, але насправді свіжа слива темного сорту «Угорка» – це теж чорнослив. Ці плоди дуже солодкі на смак, і саме їх використовують для приготування знаменитих сухофруктів. У цій статті ми навчимо вас варити варення, як зі свіжих, так і сушених плодів. Десерт виходить дуже смачним, тому не пропустіть можливість ознайомитися з найпопулярнішими способами його приготування в домашніх умовах.
Інгредієнти: Ванільний цукор, Вода, Курага, Мед, Родзинки, Цукор, Чорнослив, Яблука
Зміст
Як підготувати чорнослив
Насамперед фрукти потрібно ретельно прополоскати. При цьому обробити теплою проточною водою потрібно кожен плід окремо. Сушений чорнослив – не виняток.
Промитий свіжий чорнослив перекладають на решітку для обсушування. Відразу ж проводять ревізію плодів. Із загальної маси відбраковують підгнилі фрукти або сильно перестиглі, що відрізняються зайвої м’якістю.
Якщо за умовами рецепта потрібно видалити кісточки, то сливу розрізають уздовж і видаляють кісточку. Щоб слива в варенні мала цілісний вигляд, розріз роблять не дуже великий, а кісточку видаляють за допомогою чайної ложки. Інший варіант, якщо за рецептом потрібно використовувати чорносливові половинки. В цьому випадку плід ділять пополам, а потім видаляють кісточку.
Попередньо промитий сушений чорнослив заливають окропом, і залишають на 30-40 хвилин до набухання. Якщо сухофрукти були з кісточками, то в распаренном вигляді, їх видаляють.
Рецепти варення
Зі свіжого чорносливу
З кісточками
Кілограм слив миють. Потім кожен плід проколюють в двох місцях зубочисткою. Підготовлений чорнослив перекладають в каструлю або таз для варіння, і пересипають 1,2 кілограмами цукру. Миску з продуктами залишають на 8-10 годин. На цей час каструлю можна поставити в холодильник.
Через встановлений час починають варку варення. Ціла слива видасть сік, але його буде набагато менше, ніж якщо б плоди були розрізані на половину, тому в миску додатково додають 100 мілілітрів води.
Варять варення на невеликому вогні протягом 5 хвилин після закипання. Потім, прикриту тканиною ємність, залишають остивати. Ні в якому разі не потрібно закривати каструлю кришкою, тільки тканиною або рушником.
Охолоджену масу знову проварюють на вогні (15 хвилин) і розкладають по банках. Тару для заготовок попередньо стерилізують.
Без кісточок
Половинки плодів (1 кілограм м’якоті) заливають киплячим сиропом. Сироп готують на плиті, змішуючи до повного розчинення цукор (1,1 кілограм) і воду (200 мілілітрів). Часточки акуратно перемішують або просто струшують, щоб солодка основа розподілилася рівномірно, і залишають на 1 годину.
Варять варення рівно 7 хвилин після того, як маса закипить, а потім вимикають вогонь. Продовжують семихвилинну варку після повного охолодження. На це піде близько 5-8 годин.
Після третьої проварки, варення розфасовують по невеликих банках і закручують кришками.
Канал «Знайди свій рецепт» ділиться інструкцією з приготування варення з коньяком і ванільним цукром
В духовці
Чорнослив (2 кілограми) звільняють від кісточок і пересипають цукром (2,5 кілограмів). Після тригодинного настоювання всі продукти перекладають в деко з високими бортами або будь-яку іншу жароміцну ємність. Важливо, щоб фрукти розташовувалися досить щільно, але не більше ніж в 2 шари. Також слід звернути увагу на кількість виділеного соку. Якщо його менше 200 мілілітрів, то слід додати звичайну холодну воду.
Зверху чорнослив посипають ванільним цукром (1 чайна ложка), і відправляють в духовку, розігріту до температури 150 … 170ºС. Час готування – година. Щоб блюдо готувалося рівномірніше, процес варіння кілька разів переривають, щоб перемішати сливи.
В мультиварці
В мультиварці варять сироп. Для цього використовують режим «Варка» або «Суп». Коли цукор (1 кілограм) повністю розчиниться в воді (150 грам), закладають фруктову нарізку. Для цього зі слив видаляють кісточки, а м’якоть ріжуть на 2 або 4 частини. Загальна маса плодів (без кісточок) – 1 кілограм.
Кришку мультиварки не закривають. Готують десерт на одному з доступних режимів: «Тушкування» або «Суп». Періодично варення перемішують. Загальний час приготування – 30 хвилин.
Перетерте
Сливи ріжуть на половинки, звільняючи відразу ж від кісточок. Потім нарізку пропускають через м’ясорубку з великими отворами решітки. У сливове пюре додають цукровий пісок зі співвідношення 1:1. Масу ретельно перемішують, і дають їй постояти хвилин 30, щоб дочекатися активного соковиділення. Сливове пюре з цукром відправляють на вогонь і кип’ятять 8-10 хвилин.
З яблуками
Яблука (500 грам) ріжуть дольками або шматочками, приблизно, однакового розміру. На плиті варять сироп з 200 мілілітрів води і 1,2 кілограмів цукру. Коли сироп стане прозорим, в нього кладуть яблука і чорнослив (500 грам), розрізаний на половинки.
Вогонь зменшують до мінімуму і доводять масу до кипіння. Варять варення не більше 3 хвилин, а потім влаштовують восьмигодинну перерву. Повторне варіння – 10 хвилин. Готовий десерт прямо з плити розкладають по банках і щільно закривають. Прогрівати заготовку під пледом не потрібно.
З сушеного чорносливу
Чорнослив можна придбати на ринку або в магазині, але домашня заготовка сушених слив цілком можлива.
Простий спосіб
Підготовлений, розмочений в окропі, чорнослив заливають водою і варять на середньому вогні під кришкою протягом півгодини. Якщо в плодах були кісточки, то їх попередньо видаляють.
Коли сухофрукти зваряться, їх пробивають блендером до однорідного пюреобразного стану, і додають цукор. Цукру потрібно брати в 2 рази менше, ніж було чорносливу в сухому вигляді. Через 30 хвилин (за цей час цукор майже повністю розчиниться) миску з пюре ставлять на вогонь і проварюють 5 хвилин, постійно помішуючи.
З родзинками, курагою і медом
Колір і сорт родзинок значення не має, головне щоб він був без кісточок, так як вибрати їх вручну буде неможливо.
Сухофрукти (по 200 грам кожного виду) готують також як і чорнослив, тобто витримують в окропі перед варінням, а потім проварюють всі разом 30-40 хвилин. Для максимального збереження вітамінів, сухофрукти можна відварити на пару в мультиварці або пароварці.
Відварені курагу, родзинки і чорнослив пропускають через м’ясорубку і змішують з медом. Його кількість визначається індивідуально, залежно від необхідної густоти варення.
Для збагачення смаку в варення можна додати подрібнені волоські горіхи або мигдаль.
Як зберігати варення з чорносливу
Варення з кісточками довго зберігати не можна. Максимальний термін – 1 рік. Це пов’язано саме з наявністю кісточок в заготовці. Після тривалого зберігання вона починає виділяти речовини, здатні завдати шкоди організму.
Безкісточкове варення зі свіжих плодів зберігають в будь-якому темному і, бажано, прохолодному місці не більше 1,5 років.
Варення з сушеного чорносливу зберігають в холодильнику не більше 2 місяців.
Чорносливове варення – не єдина смачна заготівля. Зі свіжих і сухих плодів також готують компот , джем , повидло і пюре .