Чорнослив – це сушені сливи будь-яких сортів. З таких сухофруктів варять компоти, готують начинки для солодкої випічки, а також замінюють ними цукерки. І це ще не все! Для гостей, наприклад, можна приготувати незвичайний десерт – джем з чорносливу. Не вірите? Тоді пропонуємо вашій увазі два смачних рецепта приготування джему з сушених слив.
Інгредієнти: Вода, Курага, Цукор, Чорнослив
Зміст
Як вибрати «правильний» чорнослив
Ні для кого вже не новина, що недбайливі виробники сухофруктів вдаються до різних хитрощів, щоб поліпшити товарний вигляд своїх продуктів. Ось і чорнослив не виняток. Часто можна зустріти на прилавках магазинів апетитні сушені сливи з глянцевою шкіркою, які так і просяться, щоб їх купили. Але чи таки насправді корисні ці сухофрукти. Розберемо кілька основних правил вибору чорносливу:
- Колір сухофруктів повинен бути чорний. Коричневі плоди говорять про те, що перед вами неякісний продукт.
- Шкірка чорносливу повинна бути матовою. Допускається наявність зовсім невеликих блискучих ділянок. Особливо привабливі фрукти, виблискучі на сонці, виробники обробляють жирами або гліцерином.
- Краще зупинити свій вибір на фруктах, з яких не видалена косточка. Це убезпечить вас від мікробів, які могли потрапляти в середину сухофрукта після видалення кісточки.
- На дотик чорнослив повинен бути щільним і пружним. Брати сильно пересохлі екземпляри або фрукти, з яких при стисканні виділяється рідина, не варто.
- Вибираючи чорнослив варто звернути увагу на його аромат. Він повинен бути приємний, досить яскраво виражений. Уникайте фруктів, які пахнуть цвіллю.
- Смак сушених плодів насичений, кисло-солодкий. Відмовтеся від використання в їжу чорносливу, що має гіркий присмак.
Остаточно переконатися в тому, що ви придбали якісний продукт допоможе простий експеримент: залийте кілька примірників чорносливу водою кімнатної температури. Через півгодини «правильний» чорнослив місцями змінить колір, а оброблений хімією, збереже колишній вигляд.
Рецепти приготування джему з сухофруктів
Класичний варіант чорносливового джему
Чорнослив, 600 грам, ретельно промивають у теплій воді. Якщо він був з кісточками, то їх на даному етапі видаляють. Фрукти закладають в невелику каструльку і заливають водою кімнатної температури. Рідина повинна прикривати плоди на 3 сантиметри вище. Миску ставлять на мінімальний вогонь і розварюють чорнослив до м’якості протягом 1,5-2 годин. Показником готовності служить повне випаровування рідини. Гарячі сухофрукти подрібнюють. Дуже зручно для цього використовувати м’ясорубку або блендер. Якщо, пробиваючи чорнослив блендером, виникнуть труднощі через нестачу рідини, то в робочу чашу можна додати зовсім небагато гарячої кип’яченої води.
Паралельно готують цукровий сироп з половини склянки води і 200 грам цукру. Як тільки сироп почне густіти, а це, приблизно, через 5-7 хвилин, в нього додають подрібнений чорнослив. Джем буде готовий вже після 10 хвилин варіння, при безперервному помішуванні.
Джем з чорносливу і кураги
300 г чорносливу і 200 грам кураги миють, очищають при необхідності від кісточок, і розрізають кожен фрукт на 2-3 частини. Сухофрукти заливають водою на 2 пальці вище рівня фруктів, і відправляють на плиту розварюватися під кришкою. Через 1,5 години в миску додають півкіло цукрового піску і склянку води. Постійно перемішуючи, масу варять ще 25-30 хвилин до загустіння рідини. Смачний джем з чорносливу і кураги готовий!
Канал «GUSTO! Смак натхнення »розповість вам про ще один спосіб приготування джему з сухофруктів
Як використовувати і зберігати джем з чорносливу
Звичайно, готувати джем із сухофруктів виходить досить дорого, але щоб догодити гостям, таку заготовку можна іноді собі дозволити. Чорносливовий джем є відмінним наповнювачем для вафельних трубочок або солодких тарталеток, а також дуже підходить до свіжоспеченого хліба на сніданок.
Так як цей джем робиться невеликими обсягами, закривати його під кришку на тривале зберігання, немає сенсу. Чорносливовий джем може прекрасно зберігатися в холодильнику до трьох місяців, за умови, що він був розфасований в чисті сухі банки.