Рослину, про ягоди якої сьогодні пійде мова, в народі називають ще й кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, шон а латиною Cornus mas. Кислуваті ягоди кизила дуже корисні. Це, звичайно, не секрет і тому багато хто намагається зберегти її на зимовий період. Зазвичай з кизилу на зиму варять компоти, джеми і варення. Смак заготовок виходить кисло-солодким – на любителя. Але любителів таких чимало, тому, сьогодні ми підготували цю статтю саме для них.
Інгредієнти: Вода, Кизил, Цукор, Яблука
Підготовка ягід
Кизил перед використанням обов’язково перебирають і миють. При сортуванні відбраковують підгнилі екземпляри та видаляють плодоніжки. Для приготування варення з цілими ягодами краще брати в міру стиглу сировину, а трохи перезрілу відправляти на перетирання з цукром. Недозрілий кизил краще не використовувати бо готова страва вийде надмірно кислою. Такі плоди можна відкласти окремо в паперовий пакет і через кілька днів ягоди дозріють.
Для того, щоб кизил швидше наситився цукровим сиропом і віддав свій сік, ягідки протикають зубочисткою. Якщо ягід дуже багато, то спритні господині використовують саморобний пристрій. На плоску досочку розміром, приблизно, 10х10 сантиметрів набивають дрібних цвяхів. Один гвоздик розташовується, приблизно, на 1-1,5 квадратних сантиметрах. У підсумку виходить своєрідна колючий гребінець. Ягоди кизилу викладають на плоску тарілку і починають наколювати їх на свій «гребінець». Після цього, ушкоджені плоди знімають і перекладають в ємність для приготування.
Для варіантів безкісточкового кизилового варення, кісточки видаляють, видавлюючи їх з ягід дном склянки або ложкою.
Рецепти смачного кизилового варення
З кісточками та чотириразовим проварюванням
Кизил (1 кілограм) проколюють і закладають в киплячий сироп, приготовлений з 200 мілілітрів води і 1200 грам цукру. Після того, як заготовка почне закипати, вогонь вимикають. Миску накривають чистою тканиною і залишають охолоджуватись годин на 5-10. Охолоджену масу знову нагрівають майже до кипіння і знову вимикають плиту. Таким чином роблять чотири рази. Після останнього нагріву, кизилове варення кип’ятять не більше 2 хвилин і відразу ж розливають по простерилізованим ємностям.
Перемішувати варення з кизилу слід дуже обережно, щоб ягоди не пошкодились. Ще краще, миску з варенням просто струшувати.
Швидке варення з кизилу з кісточками
Кизилове варення швидкого приготування готують за іншою технологією. Кілограм ягід заливають киплячим цукровим сиропом. Для його приготування 1,5 кілограма цукру розчиняють зі стаканом води.
Кизил тримають у цій солодкій основі протягом 8-10 годин, а потім, відправляють на вогонь. Варять варення 10 хвилин і розливають по підготовлених ємностях для зберігання.
Таке заготовка виходить досить рідкою, але значно економить час та зберігає вітаміни.
Дивіться відео від Миколи Поміляйко про приготування кизилового варення з попередніми бланшуванням ягід.
Кизилове варення без кісточок
Ягоди (2 кілограма) очищають від кісточок і пересипають цукром. Піску потрібно 2,5 кілограма. Найкраще пересипати кизил шарами, так його буде простіше перемішати. Сильно перемішувати плоди не потрібно. Головне, щоб вони були повністю покриті цукром.
Зацукрований кизил залишають на кілька годин, щоб ягоди пустили сік. Найкраще залишити їх на ніч, адже, плоди неохоче діляться своїм соком.
Після того, як на дні каструлі з’явиться сік, її ставлять на вогонь. Нагрівання повинно бути мінімальним, щоб цукор розчинявся повільно. Варення постійно помішують і, після повного розчинення кристалів, розкладають по банках.
Варення з кизилу перетерте
Кілограм звільнених від кісточок ягід пропускають крізь м’ясорубку. Сітку краще використовувати з великими отворами. Так перекручування ягід пройде набагато простіше.
Прокручені ягоди пересипають цукром. Його знадобиться 1,2 кілограма. Варення перемішують і ставлять на плиту, нагрів якої встановлюють на мінімальному рівні.
Варять масу 3 хвилини після закипання. Після повного охолодження варення, трихвилинну варку повторюють і відразу ж перекладають готову заготовку в баночки для подальшого закупорювання.
Живе кизилове варення без варки
Максимально зберегти цілющі властивості ягід можна приготувавши живе чи то сире варення. Для цього, підготовлений кизил (скільки завгодно), звільнений від кісточок, перетирають через м’ясорубку або подрібнюють блендером. Цукор додають за власним смаком. Середнє співвідношення цукру і кизилу має бути 1:1. Якщо кислуватий смак варення бентежить вас, то підсолоджувача кладіть трохи більше.
Варення з кизилу і яблук
Для приготування такої заготовки можна брати яблука будь-яких сортів, в тому числі, і ранетки. Попередня підготовка яблук проста: плоди миють, звільняють від насіння і ріжуть довільними шматочками. Найкраще, щоб розмір яблучних шматочків був, приблизно, в два рази більше ягідки кизилу. Зауважте, що кизил можна варити разом з кісточками або ж без них.
Підготовлені інгредієнти варять окремо один від одного. Для цього, кілограм кизилових плодів заливають ½ частиною киплячого сиропу. Сироп готують з 3 кілограм цукру і 500 мілілітрів води. Ягоди проварюють протягом 2-3 хвилин і залишають настоюватися. Кришкою каструлю не закривають.
Другою частиною сиропу заливають яблучну нарізку (1 кілограм), і проварюють її на середньому вогні протягом 5 хвилин. Витримавши варення під чистим рушником 8-10 годин варку продовжують.
Яблука з’єднують з кизилом і, акуратно помішуючи, прогрівають (кип’ятять) на вогні ще 5 хвилин.
Кипляче яблучно-кизилове варення розкладають по банках і закривають кришками.
Канал «Нагугліть GnBob» представляє інший рецепт приготування: з яблуками, імбиром і корицею. При цьому, для варки варення використовується мікрохвильовка.
Варення з кизилу у мультиварці
Смачний кизиловий десерт на зиму можна приготувати і в мультиварці. Для цього використовують програму «Тушкування» або «Суп». На дно чаши викладають ягоди (3 склянки), відразу ж додають цукор (3 склянки) і 200 мілілітрів води. Продукти злегка перемішують і задають агрегату відповідний режим варіння. Кришку не закривають.
Через півгодини, варення з кизилу готове. Щоб проварювання плодів відбувалося більш рівномірно, в процесі приготування їх пару раз перемішують.
Як зберігати варення з кизилу
Зимова заготівля з кислих ягід прекрасно зберігається всю зиму в темному прохолодному приміщенні або в холодильнику. Виняток – «живе» кизилове варення. Його зберігають в основному відділі холодильника не більше 3 місяців. Інший варіант – заморозка. Для цього варення без варки розкладають по невеликих пластикових контейнерах і відправляють на мороз. У такому вигляді воно може зберігатися від 1 до 1,5 років.
Варення – це не єдина заготовка, яку можна зробити з кизилу. З цих корисних плодів готують також джеми і компоти.