Пюре з чорносливу: рецепти приготування пюре для прикорму малюка і заготівля на зиму

Чорнослив відомий більшості, як натуральний засіб з проносним ефектом. Саме через цю властивість сухофрукту його так полюбляють батьки, у котрих є малюки до року. Пюре з чорносливу, звичайно ж, продається в магазині, але приготований власноручно продукт вийде набагато дешевшим. А якщо його заготовити, помістити в стерилізовані банки та закупорити стерильними кришками, то насолоджуватися смачним десертом, можна буде в будь-який час.

Зміст

Як вибрати сухофрукти

Чорнослив досить дорого коштує, тому хочеться, щоб придбаний продукт був якісним та не обприсканим «хімією».

Правила вибору:

  • Шкірка сухофруктів повинна мати матовий відтінок, а якщо він блискучий, то, швидше за все, їх обробили гліцерином або жиром. Так роблять недобросовісні продавці для того, щоб продукт мав гарний товарний вигляд.
  • Фрукти чорного кольору. Коли серед них є плоди коричневого відтінку, то це означає, що сливи перед тим, як сушити, ставили на деякий час в кип’яток. В такому продукті втрачена значна кількість вітамінних елементів.
  • Чорнослив не повинен липнути до рук і залишати на них темні плями.
    Сухофрукти повинні мати яскравий і насичений смак, без гіркуватості.
    Принісши додому сушений чорнослив, його якість можна перевірити ще раз. Для цього їх треба занурити у воду на 30 хвилин.
  • Якщо на фруктах десь-не-десь будуть з’являтися сліди білястого відтінку, то продукт натуральний, а коли вони зовсім не поміняють кольору, то це значить, що сливи були кроплені хімічними речовинами.

Пюре з чорносливу

Рецепти чорносливового пюре для немовлят

Швидкий рецепт без варіння

Пюре, яке в майбутньому планується використовувати, як прикорм для немовлят, не треба готувати в великих кількостях, тому що їсти його багато не можна. Передозування може «грозити» алергічною реакцією або розладом шлунку.

Щоб приготувати пюре за цим способом, треба обирати м’які м’ясисті фрукти. Пересушені плоди абсолютно не годяться.

Чорнослив (8 шт.) слід залити склянкою киплячої води, щільно накрити кришкою та залишити настоюватись від 3 до 10 годин. Цього часу вистачить, щоб сухофрукти розм’якли та набухли. Потім, плоди потрібно перетерти через сито, щоб, в результаті, отримати натуральне пюре.

Пюре з чорносливу

Пюре з проварених ягід

Коли чорнослив дуже сухий, то перед тим, як перетирати через сито чи перебивати в блендері, його варто ледь проварити. Так само, як і в першому рецепті, потрібно взяти 8 штучок сухофруктів, замочити їх в кип’ятку на 10-12 годин. Потім злити відвар, який не варто виливати, він також має корисні властивості. Його можна пити, як напій, або підсолодити ним, наприклад, кашу чи компот.

Коли сухофрукти розм’якнуть, їх слід перекласти в невеличку каструльку, залити склянкою чистої води та поставити на повільний вогонь на 20-30 хвилин.

Після цього, якщо в плодах є кісточки, їх треба видалити, а м’якуш перебити в блендері. Якщо отримана маса вийде надто густою, то її можна перемішати зі злитим відваром.

Пюре з чорносливу

Пюре з чорносливу на зиму

Класичний варіант

Готуючи за цим рецептом слід підготувати 500 грамів чорносливу. Плоди варто перебрати, наприклад, від пошкоджених якимось чином фруктів та видалити, якщо є необхідність, кістки. Потім чорнослив треба помити під краном, протираючи кожен руками та замочити в теплій воді на 24 години. Якщо його залити окропом, то він набухне значно швидше.

Коли пройде зазначений час, до сухофруктів необхідно долити води, щоб вона на 1,5-2 пальці покривала плоди та помістити їх на повільний вогонь, до того часу доки вони повністю не розваряться (приблизно на півтори години).

Пюре з чорносливу

Після цього, їх треба перебити в блендері до однорідного стану. Пюре виходить досить густим, з нерівномірно перемеленою шкіркою, тому його варто ще й перетерти через сито. Перед тим, як розкладати десерт в банки, його потрібно довести до кипіння.

З усіма подробицями цього рецепту можна ознайомитись на відео від Валерії Бушевої:

Чорносливове пюре з яблуками

Насамперед слід підготувати такі інгредієнти:

  • кілограм чорносливу;
  • 3 кілограми доспілих яблук (краще сорту «Антонівка»);
  • пів склянки цукру;
  • півтора літра води.

Чорнослив необхідно помити та залишити, щоб набухав, у кип’ятку. Після цього, його потрібно варити 1 годину в каструлі. Коли фрукти приготуються до них можна додати середні шматочки яблук, разом зі шкіркою. Обидва складники мають проваритися ще 20 хвилин. Після чого, масу можна перебити за допомогою занурювального блендера, а потім перетерти через металеве сито, щоб позбутися від шкірочок фруктів. Додавши до отриманого пюре цукровий пісок його ще раз слід відправити на плиту, доки маса не набуде однорідної консистенції, а цукор не розчиниться. Ще гарячим, десерт слід розкласти в стерильну тару та закатати кришками.

Пюре з чорносливу