Варення з жимолості: прості рецепти приготування - як зварити домашнє варення з жимолості

Варення з жимолості: прості рецепти приготування – як зварити домашнє варення з жимолості

Кисло-солодкий, з легкою гірчинкою, смак жимолості (рослина зветься ще Козолист або лат. Lonicera) подобається багатьом. Ця ягода не тільки смачна, але і дуже корисна, особливо для жіночого організму. Про користь жимолості ви можете знайти багато цікавої інформації на просторах безкрайнього Інтернету. Тому, ці подробиці упустимо і зупинимося на способах заготівлі жимолості на зиму. Йтиметься про варку варення. Процедура цей не хитра, але має свої тонкощі, які ми сьогодні і висвітлимо.

Підготовка ягід

Не багато сортів жимолості відрізняються гарною стійкістю до перевезення, тому, бажано, відразу ж після збору ягоди перебрати. Мити їх потрібно безпосередньо перед приготуванням, щоб вони завчасно не “розкисли”. При сортуванні жимолості, міцні і щільні плоди відкладають для варки варення з цілих ягід, а м’які і злегка перезрілі – для перетертої заготовки. Також видаляють підгнилі екземпляри, листочки і інше сміття.

варення з жимолості

Способи приготування варення з жимолості

Варення з цілих ягід

Для того щоб жимолость не втратила форму і не розлізлась при варінні, її опускають в гарячий сироп. Для цього, цукор (1 кілограм) з’єднують з водою (200 мілілітрів) і проварюють на повільному вогні 3-4 хвилини. У прозорий сироп опускають кілограм жимолості і злегка струшують каструлю або таз, щоб плоди рівномірно розподілились у сиропі.

Після закипання, варення варять 10 хвилин. Замість звичайного помішування ложкою або дерев’яною лопаткою, посуд з варенням струшують. Це дозволить менше травмувати ягоди. Після закінчення визначеного часу варення знімають з вогню і дають йому відпочити годин 5. Потім, заготовку знову повертають на вогонь, кип’ятять 1 хвилину і розкладають по банках.

варення з жимолості

Варення-п’ятихвилинка

Отже, кілограм свіжої жимолості (можна брати не дуже тверді ягоди) пересипають шарами цукру, взятому в тій же кількості. Через 30 хвилин плоди перемішують, ще через півгодини процедуру повторюють.

Якщо ягода пустила мало соку, то додають трохи води, буквально 50 мілілітрів. Миску ставлять на вогонь і, при постійному перемішуванні, доводять варення до кипіння. Продовжуючи працювати ложкою, масу проварюють 5 хвилин. Щоб заготовка не зацукрувалась, за хвилину до готовності вводять розчин лимонної кислоти. Для цього ½ чайної ложки кристалів розчиняють в столовій ложці кип’яченої води.

Канал «Postripucha» підготував відео про те як правильно зробити варення зі свіжої жимолості.

Варення з замороженої жимолості

Зустріти заморожену жимолость на прилавках магазинів не важко, але все ж, багато хто воліє заморожувати самостійно залишки врожаю. Про способи такої заготовки можете знайти матеріал на сайті.

Для приготування варення беруть 1 кілограм заморожених ягід. У мисці варять сироп з 100 мілілітрів води і 1,2 кілограма цукру. У солодку основу додають жимолость (розморожувати продукт не потрібно!). Після того як заморожена ягода в каструлі розморозиться, вона дасть сік, який розбавить густий цукровий сироп і варення набере нормальну консистенцію. Варять варення 10 хвилин, а потім розкладають як звичайну заготовку – в сухі чисті банки.

варення з жимолості

До речі, крім заморожування і консервації, жимолость сушать. При цьому заготовляють не тільки плоди, але й листя разом з гілочками. Детальніше про сушіння жимолості знайдете матеріали на сайті.

Варення з жимолості з яблуками

Для такої заготовки використовують ранні сорти яблук. Співвідношення яблук і жимолості 1:1, тобто, на 500 грам перебраних ягід беруть 500 грам яблучної нарізки, звільненої від насіння. При бажанні, з яблук зчищають і шкурку.

У киплячий сироп (150 мілілітрів води і 1,2 кілограма цукру) кладуть спочатку яблука. При постійному помішуванні фрукти варять 10 хвилин, а потім, вводять ягоди жимолості та доварюють варення протягом 10 хвилин.

Увага: Відлік часу починають з моменту закипання!

Після цього, миску з заготовкою залишають охолоджуватись. Приблизно, через 6-8 годин ягідно-фруктову масу проварюють на середньому вогні ще 5 хвилин. Яблука в готовій заготовці стають злегка прозорими і легко розламується ложкою, а жимолость забарвлює варення в красивий темно-бордовий колір.

Варення з жимолості з полуницею або суницею

Дуже смачна заготовка виходить в поєднанні з лісовою суницею. Якщо знайти її проблема, то цей інгредієнт замінюють звичайною садовою полуницею.

варення з жимолості

Співвідношення ягід 1:1 (500 грам жимолості і 500 грам суниці). Продукти викладають шарами в широкий таз, пересипаючи цукром. Загальна кількість цукру – 1,2 кілограма. Потім, ягодам дають постояти, щоб цукор просочився соком, що виділився. Найкраще витримати плоди з цукром 12 годин. Можна на ніч поставити таз в холодильник.

Коли виділиться достатня кількість соку, починають варіння. На повільному вогні ягідну масу доводять до кипіння, а потім, варять 5 хвилин. Щоб варення охололо, його прикривають тканиною і залишають настоюватись. Через 5-6 годин масу проварюють ще 5 хвилин, розкладають у простерилізовані банки і закручують.

Холодне варення з жимолості – без варіння

Найпростіший спосіб приготування варення з жимолості – перетерти ягоди з цукром. Для цього, ягоди з’єднують з цукровим піском в рівному співвідношенні. Для ласунів, кількість цукру можна збільшити.

Варити таке сире варення не потрібно. Воно зберігає максимальну кількість вітамінів, але умови і терміни зберігання у нього відрізняються від звичайних заготовок.

Дивіться відео, як Олена Галкіна готує перетерте варення з варінням на плиті.

Як зберігати заготовки з жимолості

Будь-яке варення, яке піддавалося термічній обробці, може чудово зберігатися в підвалі або льосі протягом 1 року. Обов’язкова умова при цьому, дотримання чистоти і стерильності тари. На сайті знайдете статті, у яких докладно розкрита ця тема.

Виняток становить, так зване, живе чи то сире варення, яке готується без використання плити. Перетерті ягоди перекладають в чисті банки (можна не стерилізовані), закривають капроновою кришкою і зберігають в холодильнику не більше 2 місяців. Якщо потрібно більш тривале збереження продукту, то варення розкладають в невеликі за розміром морозостійкі контейнери, закривають кришками і відправляють в морозильну камеру. Термін зберігання в морозилці 6-8 місяців.