Зазвичай під чорносливом ми розуміємо сухофрукти зі слив, але насправді існує спеціальний сорт «Чорнослив», який спеціально виведений для сушки і в’ялення. У свіжому вигляді чорнослив дуже солодкий і соковитий. Восени, в сезон збору врожаю, свіжий чорнослив можна з легкістю знайти на місцевих ринках. Цією можливістю неодмінно варто скористатися, щоб заготовити на зиму смачний і корисний компот.
Інгредієнти: Апельсин, Вода, Журавлина, Курага, Мед, Цукор, Чорнослив, Яблука
У цій статті ми представимо рецепти приготування напою, як зі свіжих плодів, так і сухофруктів. До речі, висушити чорнослив можна самостійно.
Зміст
Підготовка плодів до варіння
Свіжий чорнослив промивають. Краще це робити під проточною водою. Скільки б не було в наявності сливи, увагу приділяють кожному плоду, так як шкірка чорносливу покрита нальотом, який необхідно змити. Після водних процедур сливу викладають на сито і залишають хвилин на 10 для обсушування.
Сухофрукти, особливо покупні, заливають окропом, так щоб ягідки були занурені в воду повністю, і залишають на 10 хвилин для набухання. Другий варіант обробки сушеного чорносливу – промити проточною водою під краном. Ягода в цьому випадку буде жорсткішою, і компот доведеться варити трохи довше.
Рецепти напою зі свіжого чорносливу
Без добавок
У каструлю наливають 2 літри води і ставлять її на плиту з максимальним нагрівом. У киплячу рідину додають 300 грам свіжої сливи і 8 столових ложок цукру. Вогонь зменшують і ємність щільно прикривають кришкою. Відлік часу починають після повторного закипання. Для хорошого разваривания плодів вистачить 15 хвилин. Після закінчення визначеного часу, вогонь вимикають, а миску, не відкриваючи, прикривають зверху рушником. Самостійно охололий компот через 4-5 годин розливають по порційних склянках.
З чорносливу з апельсином на зиму
Один апельсин середнього розміру ретельно миють і ріжуть кільцями. Під час нарізки видаляють всі кісточки. Це обов’язково!
Свіжий чорнослив (400 грам) з кісточками закладають в чисту, простерилізовану трилітрову банку. Зверху викладають кільця апельсина.
На вогні кип’ятять 2,5 літра води і заливають її в банки. Вода повинна заповнювати ємність по самий край горлечка. Зайву рідину виливають в раковину.
Фрукти витримують в окропі протягом 15 хвилин під кришкою, що попередньо оброблена парою або окропом. Потім настій зливають в порожню каструлю. Для зручності, використовують капронову кришку з дірочками, металеву насадку-сітку або, на крайній випадок, друшляк.
У злитий настій додають 2 двохсотграмових склянки цукру. Сироп доводять до кипіння і проварюють пару хвилин. Солодким розчином заливають сливи з апельсинами, і відразу ж закручують банки.
Якщо закрутка проводилася гвинтовою кришкою, то банки залишають як є, перевертати їх не потрібно. Якщо ж використовувалися звичайні закаточні кришки, то після закупорювання, заготовку ставлять на кришку, вниз головою. У будь-якому випадку, готовий компот утеплюють на 24 години пледом.
Канал «Домогосподарка» ділиться рецептом зимової заготовки чорносливового напою
Компот з сушеного чорносливу
Без цукру
Підготовлені описаним вище способом, сухофрукти (200 грам) заливають літром окропу. Щільно прикривають ємність кришкою, і млоять на мінімальному вогні 20 хвилин. Потім вогонь вимикають, а компот витримують під кришкою ще 1 годину. Цукор взагалі не додають. Такий напій підходить для малюків до року. Він сприяє природному очищенню кишечника немовляти, викликаючи м’який проносний ефект.
В мультиварці з курагою
Сухофрукти (150 г чорносливу і стільки ж кураги) миють, а потім заливають водою 100 ° С на 15 хвилин. Вимочені фрукти перекладають в чашу мультиварки. На п’ятилітрову ємність агрегату беруть 200 г цукру. Більше не потрібно, так як чорнослив і курага самі по собі досить солодкі.
Холодну воду доливають довільно, залишаючи до краю чаші сантиметрів 5-6. Режим «Суп» або «Тушкування» приготують ароматний компот за 1 годину. Після звітного сигналу про готовність, домашню помічницю вимикають, компот залишають настоюватися в закритій мультиварці ще на пару годин.
Перед тим як розлити напій в склянки, його можна процідити, і для охолодження додати коктейльний лід.
Дивіться відео від каналу «Video Cooking» з рецептом компоту з сухофруктів
З родзинками і свіжими яблуками
Вітамінний напій готується досить просто. Одне велике яблуко ріжуть шматочками довільно. Якщо в результаті компот планується проціджувати, то видаляти кісточки не обов’язково. Шкірку теж не зрізають. Ізюм (50 грам) і чорнослив (100 грам) вимочують в окропі 10 хвилин, а потім відкидають на друшляк.
Підготовлені продукти закладають в киплячу воду (2,5 літра), додають 150 г цукру, і варять на середньому вогні під кришкою 20 хвилин. Час витримки готового напою під кришкою – не менше 3 годин.
Вітамінний напій з медом і журавлиною
Попередньо замочені 300 г чорносливу кладуть в каструлю з 3 літрами окропу. Тим, хто любить солодший напій, можна додати цукровий пісок – 100 грам. Варять сухофрукти в сиропі чверть години. Потім в компот додають 150 грам журавлини. Ягоди можна брати свіжі або заморожені.
Після закипання напій варять ще 5 хвилин. Вітамінна суміш повинна самостійно охолонути. Не потрібно виносити каструлю з компотом на балкон або ставити їїї в холодильник. Від цього постраждають його смакові якості.
У охололий напій додають 2-3 столові ложки меду. Важливо, щоб в момент додавання продукту бджільництва, компот майже повністю охолов. Його температура не повинна перевищувати 50 градусів.
Як зберігати чорносливовий компот
Напій зі свіжих плодів, зварений в каструлі, зберігають у прохолодному місці (холодильник або балкон, в холодну пору року) не більше двох діб. Заготівлю на зиму – не більше року. Після року зберігання консервації, кісточки в плодах починають виділяти синильну кислоту, дуже небезпечну для організму.
Компот із сухофруктів бажано випити протягом 24 годин. Після доби зберігання, корисність напою знижується в рази.
Крім компоту, з чорносливу, як свіжого, так і сушеного, готують джем , повидло і пюре . Особливо варто придивитися до всіх цих рецептів молодим мамам, які мають грудних дітей.