Чорнослив або угорка – це сорт сливи, який вирощується спеціально для сушіння. Також, чорносливом прийнято називати вже сушені плоди цієї рослини. Свіжі сливи мають приємний кисло-солодкий смак, а сушені плоди дуже ароматні і корисні. Сьогодні ми поговоримо про таку зимову заготівлю як повидло з чорносливу. Це незвичайна десертна страва приємно здивує не тільки ваших домашніх, але і гостей, так що, не шкодуйте часу на його приготування і обов’язково закрутіть на зиму хоча б пару баночок цих сливових ласощів.
Інгредієнти: Ванілін, Ванільний цукор, Вода, Кориця, Лимонна цедра, Цукор, Чорнослив
Зміст
Вхідні продукти для повидла чорносливу
Свіжі сливи слід брати стиглими. В таких плодах вже високий вміст сахарози. А це дозволить використовувати менше цукру, а значить, десерт буде більш корисним.
Фрукти миють і злегка обсушують на рушниках або на друшляку. Якщо планується використовувати сухофрукти, то про їх чистоту, також, обов’язково потрібно подбати. Чорнослив перебирають, видаляючи «підозрілі» екземпляри, а потім, добре промивають в теплій проточній воді.
Про те, як правильно вибрати чорнослив в магазині, дивіться відеоролик від каналу «Ранок з Інтером».
Рецепти повидла з чорносливу
Приготування зі свіжих плодів сливи
З корицею і цедрою лимона
Кілограм чорносливу миють, очищають від плодоніжок і кісточок. Фрукти пропускають крізь дрібну решітку м’ясорубки, потім, заливають 150 мілілітрами води і ставлять на вогонь. Варять сливи 10 хвилин, не забуваючи їх періодично помішувати. До розм’якшених фруктів додають 800 грам цукрового піску, щіпку кориці і цедру одного лимона, зняту дрібною теркою. Основу чорносливового повидла варять до загустіння протягом години, знімаючи піну і контролюючи рівень нагріву конфорки.
Гаряче повидло, яке щільною цівкою стікає з ложки, розкладають по банках і закручують кришками. Щоб заготовка остигала повільно, її на добу вкривають ковдрою або пледом.
Про спосіб приготування повидла зі слив угорок у мультиварці розповість канал «Рецепти для мультиварки».
Сливове повидло з ваніліном
У каструлю для варіння повидла наливають воду так, щоб вона покривала дно на 1 сантиметр. Чорнослив, 1 кілограм, не видаляючи кісточок, відправляють в варильну ємність. При закритій кришці чорнослив бланшують протягом чверть години. Розм’яклі ягоди перекладають на металеву решітку та починають перетирати. На поверхні сита залишаються скручені в трубочку шкурки і кісточки.
У фруктове пюре додають пів кілограма цукру і, перемішуючи, варять повидло протягом 30-40 хвилин, доводячи до потрібної консистенції. За 10 хвилин до закінчення варіння у страву додають ванільний цукор або ванілін. Кількість спецій визначають виходячи з власних смакових уподобань.
Зі свіжого і сушеного чорносливу
Сухофрукти, півкіло, заливають окропом так, щоб вони були повністю покриті водою. Потім, миску з сухою сливою ставлять на вогонь, прикривають щільно кришкою, і тушкують на маленькому вогні протягом 2 годин. Рівень води в каструлі необхідно постійно контролювати і, при необхідності, додавати рідини. Якщо фрукти не дуже пересушені, час варіння можна скоротити.
Поки вариться сушений чорнослив, займаються свіжими плодами. Свіжих слив також потрібно брати 500 грам. Щоб плоди гарненько розм’якли, їх бланшують протягом 10-15 хвилин в невеликій кількості води. Після цього, з них роблять пюре, пропускаючи крізь сито або решітку з міцними металевими прутами. Коли сухофрукти разварятся, з ними роблять ту ж маніпуляцію.
У підсумку, в одній каструльці з’єднують два види пюре: зі свіжого і сушеного чорносливу. До густої та ароматної сливкової маси додають 300 грам цукру. Проварюють таке змішане повидло на середньому вогні протягом 10 хвилин, а потім фасують по підготовленим заздалегідь банкам.
Повидло з сухого чорносливу без цукру
Чорнослив очищають від бруду і пилу, промиваючи його під проточною водою. Потім, заливають окропом і дають настоятись під кришкою. Потім, не зливаючи рідини, миску ставлять на вогонь. До цього часу чорнослив повинен гарненько набрякнути. Для цього його варять на самому тихому вогні протягом 1,5 години. Гарячі фрукти пробивають блендером до однорідності. Щоб повидло було максимально однорідним, отриману чорносливову пасту протирають крізь сито. Занадто густе повидло можна розбавити відваром, який залишився після варіння сухофруктів.
Власниця каналу на ютубі Оксана Валеріївна пропонує вам свій варіант приготування повидла з сухого чорносливу.
Як і скільки зберігати чорносливове повидло
Заготовка з додаванням цукру зберігається довше повидла, в якому його зміст низький або він зовсім відсутній. Тому, повидло з чорнослива зроблене за першими двома рецептами, можна зберігати протягом року в погребі, а за останніми двома технологіями – в холодильнику і не більше ніж півроку.