Грузинський соус Ткемалі зі слив або як приготувати соус Ткемалі в домашніх умовах

Ткемалі – це смачний грузинський сливовий соус, який можна подавати до м’яса, рису та інших страв. Він легко готується і має дуже цікавий пікантний смак. Тому пропонуємо вам простий рецепт класичного Ткемалі.

Для приготування соусу необхідно взяти:

  • слива кислих сортів (алича, терен) – 3 кілограма;
  • вода – 2 склянки;
  • кріп (стебла з парасольками) – 250 грамів;
  • зелень коріандру – 300 грамів;
  • зелень м’яти – 250 грамів;
  • часник – 5 великих зубчиків;
  • перець гіркий червоний – 1-2 стручка;
  • сіль, цукор – за смаком.

gruzinskij-sous-tkemali-iz-sliv1

Сливи треба добре вимити та скласти в каструлю. Потім додати води, поставити на вогонь та зачекати, коли вони закиплять. Після цього необхідно зменшити вогонь, накрити ємність кришкою та варити, аж доки сливи не розваряться.

Далі дайте масі вистигнути і перетріть її через сито. Всі відходи викиньте, а рідину знову поставте на вогонь і закип’ятіть. Після цього візьміть пучок кропу, зв’яжіть та покладіть в каструлю. Також додайте перець, який ви попередньо дрібно порізали, сіль та цукор. Після цього проваріть суміш на повільному вогні протягом 30-ти хвилин.

Тепер треба подрібнити часник і зелень в блендері і додати їх в соус, попередньо діставши звідти кріп. Після цього проваріть соус ще 15-20 хвилин, час від часу помішуючи.

Далі соус можна знімати з вогню та ставити його на вистигання. Коли Ткемалі буде холодним, перекладіть його в попередньо стерилізовані банки, а зверху в кожну додайте 1-2 столові ложки олії. Після цього закрутіть банки попередньо стерилізованими кришками.

gruzinskij-sous-tkemali-iz-sliv2

Ткемалі може мати різний колір. Все залежить від кольору самих слив. Тому обирайте ті, які вам подобаються, та смакуйте чудовий грузинський соус.

А з цього відео ви зможете дізнатися  ще про деякі тонкощі приготування соусу Ткемалі: