Ткемалі – це смачний грузинський сливовий соус, який можна подавати до м’яса, рису та інших страв. Він легко готується і має дуже цікавий пікантний смак. Тому пропонуємо вам простий рецепт класичного Ткемалі.
Інгредієнти: Вода, Кінза, Кріп, Листя смородини, М'ята, Перець гіркий, Сіль, Сливи, Цукор, Часник
Для приготування соусу необхідно взяти:
- слива кислих сортів (алича, терен) – 3 кілограма;
- вода – 2 склянки;
- кріп (стебла з парасольками) – 250 грамів;
- зелень коріандру – 300 грамів;
- зелень м’яти – 250 грамів;
- часник – 5 великих зубчиків;
- перець гіркий червоний – 1-2 стручка;
- сіль, цукор – за смаком.
Сливи треба добре вимити та скласти в каструлю. Потім додати води, поставити на вогонь та зачекати, коли вони закиплять. Після цього необхідно зменшити вогонь, накрити ємність кришкою та варити, аж доки сливи не розваряться.
Далі дайте масі вистигнути і перетріть її через сито. Всі відходи викиньте, а рідину знову поставте на вогонь і закип’ятіть. Після цього візьміть пучок кропу, зв’яжіть та покладіть в каструлю. Також додайте перець, який ви попередньо дрібно порізали, сіль та цукор. Після цього проваріть суміш на повільному вогні протягом 30-ти хвилин.
Тепер треба подрібнити часник і зелень в блендері і додати їх в соус, попередньо діставши звідти кріп. Після цього проваріть соус ще 15-20 хвилин, час від часу помішуючи.
Далі соус можна знімати з вогню та ставити його на вистигання. Коли Ткемалі буде холодним, перекладіть його в попередньо стерилізовані банки, а зверху в кожну додайте 1-2 столові ложки олії. Після цього закрутіть банки попередньо стерилізованими кришками.
Ткемалі може мати різний колір. Все залежить від кольору самих слив. Тому обирайте ті, які вам подобаються, та смакуйте чудовий грузинський соус.
А з цього відео ви зможете дізнатися ще про деякі тонкощі приготування соусу Ткемалі: