Заготівля жимолості: сушимо ягоди, листя і гілочки жимолості, готуємо смачну пастилу.

Жимолость – це ягоди, що рано достигають, мають синій колір і є дуже корисними для організму людини. Правда, якщо вони не отруйні. Тому спочатку уважно подивіться на ягоди – вони повинні бути довгастими і синіми. Якщо ягоди є саме такими – тоді  їх обов’язково треба заготувати на зиму. Зараз ми розкажемо, як це правильно зробити.

Оскільки ягоди достигають нерівномірно, часто їх збір розтягується на кілька тижнів. Щоб постійно не ходити до дерева, можна просто покласти під ним тканину, а раз на кілька днів збирати ягоди, які обсипалися.

сушена жимолость

Сушка жимолості

Якщо ви точно знаєте, що ягоди нічим не бризкали – їх можна не мити. Лише добре перебрати, прибрати все сміття.

Найпростіший спосіб сушіння – на свіжому повітрі. Просто розкладіть папір або поставте сітчастий піддон, розсипте ягоди та прикрийте їх марлею, аби жимолость не пошкодили птахи, комахи. Ягоди можна сушити прямо на сонці, воно точно не зашкодить. Така сушка займає десь 10 днів.

Також можете скористатися електросушаркою, в якій ягоди висушаться за 8-12 годин. Головне, не забудьте поставити температурний режим на 50 градусів за Цельсієм.

сушена жимолость

Третій варіант – сушіння в духовці. Для цього закрийте деко пергаментом, розсипте ягоди тонким шаром і сушіть при температурі 60 градусів за Цельсієм. Під час сушіння дверцята духовки обов’язково повинні бути причиненими. В духовій шафі жимолость висохне за 4-6 годин.

сушена жимолость

Яким способом ви б не сушили жимолость вона все одно збереже корисні речовини. Просто сушена на вулиці матиме більш світлий колір. До речі, оскільки ці ягоди дуже схожі на родзинки, їх можна  використовувати замість родзинок.

сушена жимолость

Ягоди треба зберігати в паперових мішечках, в сухому прохолодному місці. А от в контейнери з герметичною кришкою жимолость краще не класти, бо вона може почати цвісти і псуватися.

Пастила з жимолості

Оскільки жимолость досить терпка, для приготування пастили з цих ягід треба брати цукор і жимолость в пропорції 1 до 1-го.

сушена жимолость

Ягоди і цукор необхідно перемолоти в блендері так, щоб цукор повністю розчинився. Потім вилийте отримане пюре в деко, закрите пергаментом змащеним невеликою кількістю олії, та поставте в духовку або сушарку. В сушарці пастила має сушитися біля 8-ми годин при температурі 60 градусів за Цельсієм.

сушена жимолость

У жимолості корисні не тільки ягоди, а і листя, гілочки. Відвари з них використовують для лікування. Висушити листя можна на свіжому повітрі, а зберігати його треба в паперових або полотняних мішечках. Зберігається така заготовка протягом року.

А з цього відео можна дізнатися більше інформації по жимолость: