Свіжі патисони – продукт універсальний, хоча і не дуже популярний. А мариновані патисони досить популярні, так як мають неповторний, оригінальний смак, містять безліч корисних вітамінів і мінералів. Настійно рекомендується вживати мариновані патисони в їжу, якщо є, нехай навіть не великі, відхилення в роботі Вашого організму.
Інгредієнти: Зелень петрушки, Кріп, М'ята, Оцет, Патисони, Перець гіркий, Селера зелень, Сіль, Хрін, Часник
Як маринувати патисони на зиму в домашніх умовах.
Для маринування підійдуть тільки здорові плоди середніх розміром, краще взяти молодший – у них ніжніше і шкірка, і м’якоть.
Пропорції потрібних продуктів на банку ємністю 1000 мл потрібно: 0,5-0,6 кг патисонів, 10-15 г кропу, стручок подрібненого червоного перцю, 4-5 зубків часнику.
Патісони слід вимити і видалити плодоніжки, захопивши частково і м’якоть.
Потім, потрібно бланшувати їх не більше, ніж хвилин 5 і швиденько охолодити в максимально холодній воді.
Після таких екстремальних водних процедур овочі укладаються в банки, якщо вони дрібні – то цілком, а великі плоди потрібно розрізати на частини, які помістяться в ємність для маринування.
Підготовлені патисони потрібно рясно пересипати дрібно порізаними часничком, кропом і гострим червоним перчиком.
Свіжу зелень (м’яту, петрушку, селеру, хрін) розділити так, щоб вистачило покласти і на дно банки і зверху покладених в банку патисонів.
Зваримо маринад для патисонів і заллємо в наповнені банки. На 10 літрових банок для заливки потрібно: 3,5 л води, 500-600 мл оцту (6%), 300 г кухонної солі.
3 літрові банки з овочами потрібно стерилізувати в межах 25 хвилин і закатати.
Мариновані патисони чудово зберігаються. Їх можна подавати як самостійну закуску або додати в салат, попередньо нарізавши.
Дивіться також: Патисони мариновані – відео рецепт.