Компот з лимонів: способи приготування освіжаючого напою – як зварити лимонний компот в каструлі і заготовити його на зиму

Багатьом до вподоби напої з цитрусових фруктів. Лимон є одною з найоригінальніших основ для компоту. Він дуже корисний та має властивість заряджати організм людини енергією. Переглянувши запропоновані способи приготування смачного лимонного компоту в домашніх умовах, кожен зможе вибрати найприйнятніший для себе. Його можна варити в каструлі, а також закатати в банки, для того щоб насолодитися ним зимою.

Компот з лимонів в каструлі

З м’ятою

Насамперед необхідно помити 2 лимони великого розміру. Правильно буде це зробити в мильному розчині та зі щіткою.

Щоб позбутися гіркуватості, яка є в шкірці цитрусу, фрукти слід помістити в глибоку невелику посудину чи високий стакан і залити їх кип’ятком. Коли пройде 5 хвилин воду можна злити, а лимони нарізати на великі шматки або кружальця.

компот з лимона

Нарізані лимони необхідно помістити в посудину, де кипить 2 літри чистої води. Варити фрукти слід протягом 7-10 хвилин. Під кінець варіння в напій треба додати 150 грамів цукру та гілочку м’яти у свіжому або сушеному вигляді. Потім потрібно залишити остигати готовий продукт під закритою кришкою в теплому приміщенні.

Після цього компот варто процідити та подавати до столу з кубиками льоду.

З медом і імбиром

Три миті та просохлі лимони треба залити на декілька хвилин кип’ятком, щоб позбутися присмаку гіркуватості. Потім їх потрібно нарізати кружальцями та видалити з них зернятка.

До лимонів слід налити 3 літри гарячої води та варити їх 5 хвилин. Поки лимони готуються на сухій сковороді необхідно розплавити 150 грамів цукру. Кристалики мають розтопитися і нагадувати густий сироп золотистого відтінку.

Розтоплений цукор треба перелити в посудину з компотом і старанно все перемішати. Після цього, плиту можна вимикати, а напій залишити під кришкою охолоджуватись.

Лише після того, коли компот остигне (до температури 50 градусів) можна додавати мед (3 ст. л.). Інакше він втратить всі свої корисні властивості.

Подавати на стіл лимонний компот можна в процідженому вигляді або зі шматочками фруктів.

компот з лимонів

З заморожених лимонів і ягід

Разом з багатьма ягодами та фруктами, господині поміщають до морозилки також і лимони.

Напій із заморожених цитрусів не поступається за смаком компоту зі свіжих плодів.

Готувати за цим рецептом досить легко. Коли в каструлі закипить вода (2,5 л), до неї можна вкидати лимони та ягоди з морозилки (не розморожені), пропорція яких повинна становити 1:1 та всипати 200 грамів цукру.  Напій має варитися під щільно закритою кришкою 20 хвилин, відтоді як закипить ще раз. Після цього, лимонно-ягідний компот повинен настоятися на протязі 4 годин (під кришкою).

На відео є можливість ознайомитися, як іще можна приготувати вітамінний лимонний компот:

Зимова заготівля компоту з лимоном

З лимонів та апельсинів

Насамперед треба підготувати 3 лимони та 2 великих апельсини. Фрукти слід помити та нарізати кружальцями (6-7 мм).

Потім нарізку треба помістити в емальовану каструлю, засипати цукром (2 склянки), трохи здавити руками та залишити на 20 хвилин, щоб виділився сік.

Після цього, до цитрусової маси необхідно налити гарячої води та відправити компот на плиту на 5 хвилин. Потім, його слід розлити в суху стерильну тару та закупорити металевими кришками.

Для того щоб збільшити період охолодження заготівлю треба загорнути в щось тепле на 24 години.

компот з лимонів

З яблуками

Готуючи за цим рецептом, слід взяти яблука (500 грамів) та великі лимони (3 штучки). З яблук потрібно видалити зернятка та нарізати на невеликі шматки. Лимони треба почистити, помити та вимочити в кип’ятку протягом 5 хвилин (щоб позбутися гіркуватого присмаку).

Після цього, цитрус необхідно нарізати кружальцями, одночасно вибираючи насінинки.

Потім, фруктами треба наповнити стерильну трилітрову банку та налити в неї кип’яток до самого верху. Тару потрібно накрити чистою кришкою та залишити на 25 хвилин.

Після цього, слід зайнятися приготуванням сиропу. З банки з плодами необхідно злити через сито рідину, додати до неї 500 грамів цукру та поставити кип’ятитися на 3 хвилини. Сиропом, прямо з плити, слід залити нарізані фрукти, відразу ж закатати заготівлю кришками та залишити на 24 години в теплі.

компот з лимонів

З кабачками

Спочатку овоч треба почистити від шкірки, потім, розрізавши навпіл, видалити насіння та волокна з допомогою столової ложки. М’якуш слід нарізати дрібними кубиками. Половини середнього кабачка або 600 грамів підготовленого овочу вистачить на трилітрову банку компоту.

Нарізку треба перекласти в стерильну скляну тару, а зверху на неї покласти лимон. Для цього цитрус, спочатку обливають кип’ятком, а потім ріжуть на кубики, кільця чи перебивають в блендері на пюре. Зернини обов’язково слід видалити.

Потім до нарізки треба влити крутий окріп. Лимон та кабачок повинні настоятись 15 хвилин. Після чого, рідину потрібно злити та з’єднати її з 2 склянками цукрового піску. Коли сироп ще раз закипить, його знову треба залити в банку. Насамкінець, в банку з напоєм необхідно додати пів чайної ложки оцтової кислоти (70%).

Канал «MaMa Gall» переконує, що дуже смачним виходить компот з лимонів у поєднанні з айвою:

Як зберігати цитрусовий напій

Лимонний компот, який готувався в каструлі, після того як остигне необхідно перелити в глечик з кришкою або банку. Зберігатися він може в холодильнику, але не більше 2-3 днів.

У випадку, коли лимонний напій був приготований як заготівля на зимний період, то він буде придатним до споживання протягом року. Головне зберігати його в прохолодному приміщенні – погребі чи підвалі, де температура не перевищує 18ºС.