Актинідія – це смачний екзотичний фрукт, який вже декілька років поспіль перестав бути новинкою для кожного українця, які звикли називати його ківі. Колись небачені плоди тепер є майже у всіх магазинах і продаються за цілком доступною ціною. Переважно їх купляють, для того щоб споживати у свіжому вигляді та подавати як десерт, поєднуючи з іншими фруктами, прикрашати ними торти та використовувати, як складник того чи іншого салату. В цій статті хочеться зупинитися на приготуванні домашнього варення з ківі.
Інгредієнти: Агрус, Білий виноград, Вода, Груша, Ківі, Мандарин, Полуниця, Цедра мандарина, Цукор
Зміст
Як вибрати ківі для варення
Найкраще обирати плоди ківі, які продаються поштучно, тому що в фасованих в пакети пізніше можна зустріти гнилі фрукти, а також нема можливості зрозуміти якої щільності продукт.
Для варення добре підійдуть ківі з щільним, трохи неспілим м’якушем, дозрілі фрукти не годяться, тому що дуже солодкі та м’які.
Перед самим процесом приготування плоди слід помити під теплою проточною водою, а потім зняти з них щільну шкірку. Є два способи, які дозволяють легко це зробити:
- Можна скористатися гострим ножем і зрізати дуже тоненько шкірку з усього ківі. Така чистка підійде, в тому випадку, якщо його планується нарізати кружечками або кубиками.
- Ківі можна розрізати на дві половинки, а потім взяти чайну ложечку та вийняти нею м’якуш з кожної часточки. Таким чином слід чистити тоді, коли для варення, потрібні будуть певні шматочки.
Рецепти зимових заготівель
Класичний варіант
Це, мабуть, найпростіший варіант. Насамперед необхідно підготувати півтора кілограма цукрового піску та засипати ним нарізане ківі (1 кілограм почищених фруктів). Нарізка довільна: кубики, кільця чи півкільця.
Ківі з цукром повинно настоятись протягом 1-2 годин, щоб цукор витягнув з нього частину соку, який не дозволить десерту пригоріти на початковому етапі варіння.
Після зазначеного часу посудину з фруктами треба почати повільно нагрівати на плиті, постійно помішуючи вміст, для того щоб швидше розчинився цукор. Варити заготівлю з ківі необхідно 20 хвилин. Після цього, варення в гарячому вигляді слід розкласти в чисту суху тару.
Канал «Готуємо смачно та ситно» підготував легкий спосіб, як приготувати зелене варення з ківі:
З зеленим виноградом
Для цього рецепту треба взяти 6 штучок ківі та 200 грамів винограду (без кісточок), знятих з гілочки. Найкраще використати сорт Кишмиш. Підготовлене ківі слід нарізати на кружечки завтовшки 3-4 мм.
Потім необхідно зайнятися варінням сиропу. Для цього слід взяти каструлю з широким дном і помістити до неї 700 грамів цукру та пів склянки води. Розчин повинен кипіти біля 5 хвилин, потім в сироп можна класти фрукти.
Коли ківі з виноградом закиплять, їх слід варити на середньому вогні чверть години, а потім зняти з плити та розлити в стерильні баночки для зберігання.
З аґрусом
Для приготування такого варення слід підготувати такі інгредієнти:
- очищене ківі – 300 грамів;
- зелений аґрус солодкого сорту – 300 грамів;
- цукор – 3 склянки;
- вода – 150 мілілітрів.
Використання зеленого аґрусу та ще й солодкого сорту в рецепті збалансує смак готового продукту. Перед використанням його слід промити та почистити від хвостиків.
Потім потрібно перемолоти аґрус в м’ясорубці, додати до нього кубики чи пластинки ківі та 1 склянку цукрового піску. Все перемішати та залишити настоюватись на 20-30 хвилин.
За цей час можна зайнятися приготуванням сиропу з двох склянок цукру та води. Потім у киплячу рідину треба помістити аґрусове пюре та нарізане ківі. Готуватися варення повинно пів години, не слід забувати час від часу його помішувати.
Ніжне варення з ківі з грушею
Пів кілограма ківі та 3 груші (краще застосувати з щільним м’якушем) треба нарізати невеликим кубиком (якщо груші літні, тобто соковиті та “жирні”, кубик повинен бути не дрібний). Перед цим, звичайно ж, з фруктів слід зняти шкірку.
Нарізані фрукти слід помістити в посудину для варіння, засипати одним кілограмом цукрового піску та залишити 2-3 години, для того щоб виділився сік. Якщо груші соковитих сортів, то додавати води перед варінням не треба, а коли навпаки, то слід влити 30-50 мл води.
Для приготування варення потрібно пройти два етапи. Для початку фруктова маса повинна покипіти 10 хвилин, а потім, коли повністю остигне (при кімнатній температурі) її треба проварити ще раз 10 хвилин.
Після цього варення можна розкладати по банках і закупорювати герметичними кришками.
Канал «Хочу так жити» пропонує цікавий рецепт приготування всього за 5 хвилин десерту з ківі, з додаванням банану та лимону:
З полуницею
Неймовірно смачне варення! Його варто обов’язково спробувати приготувати власноручно.
Для цього потрібно лише взяти стиглу садову полуницю (500 грамів) та 500 грамів ківі.
Ягоди необхідно старанно помити від піску, використовуючи для цього сито та велику каструлю. Перед цим полуницю треба почистити від зеленої частини, а потім помістити її на металеве сито, яке потрібно опустити разом з ягодами в глибоку каструлю з водою та промивати їх під краном, акуратно перемішуючи. Весь бруд залишиться на дні каструлі.
На цьому ж ситі полуниця повинна трохи обсохнути. Потім її можна помістити в посудину для варіння та перемішати з 600 грамами цукру, а на неї викласти кубики ківі. Зверху все засипати цукровим піском (600 грамів). Вся маса повинна пів доби постояти в холодильник, для того щоб з неї виділився сік.
Коли пройде зазначений час, посудину з фруктами можна відправляти на плиту на 40 хвилин. Готовий продукт має густу консистенцію та дуже ароматний. Для того щоб сироп був прозорим, під час варіння з варення слід періодично знімати піну, шумівкою чи широкою ложкою.
З мандаринами
Один десяток плодів ківі слід помити, почистити та нарізати кубиком. Чотири мандарини старанно помити з допомогою щітки. З одного цитрусу терткою необхідно акуратно зняти (щоб не зачепити білу частину шкірки), цедру.
Потім всі мандарини необхідно почистити, той, що без цедри, також. Кожну мандаринову часточку треба звільнити від білого волокна, а потім розрізати на пополам та видалити насінинки.
Після цього нарізані ківі та мандарини необхідно перекласти в широку посудину для варіння, пересипати їх 700 грамами цукрового піску, перемішати та залишити на 4 години на кухні під кришкою або чистим рушником.
Коли виділиться сік, до фруктової маси слід додати цедру та поставити її на плиту. Готувати варення необхідно способом подвійного варіння: спочатку воно повинно покипіти 10 хвилин, а потім через 8-10 годин, його слід доварювати до готовності ще протягом 25 хвилин.
Як зберігати варення з ківі
Варення, яке готувалося з дотриманням усіх правил, було розфасоване в стерильну тару та зберігається разом з іншими зимовими заготівлями в темному та прохолодному місці, може бути придатним до вжитку протягом 1 року.