Трава стевія відома ще під назвою «медова трава». Листя і стебла рослини мають яскраво виражений солодкий смак. Стевія є основою для приготування натурального цукрозамінника. Її зелена маса є солодшою від цукру в 300 разів.
Інгредієнти: Вода, Горілка, Стевія, Сушене листя стевії
Із сушеного листя стевії готують порошок, вибілений гранульований препарат «Стевіозид» та рідкий екстракт, звичайно ж, у виробничих умовах. Варто ознайомитися з таблицею нижче, щоб точно знати, скільки стевії потрібно використати замість цукру, готуючи за звичними рецептами.
Баночки з сиропом чи екстрактом стевії можна придбати в спеціалізованих магазинах, де продаються дієтичні харчові продукти, або в аптеках. Ціни на таке задоволення досить високі, тому варто вміти готувати замінник цукру в домашніх умовах. Все досить просто, слід лише ознайомитись зі всіма тонкощами цього процесу.
Зміст
Яку сировину найкраще використовувати
Готувати сироп і рідкий екстракт можна як зі свіжих листочків, так із сухої сировини.
Стевія є теплолюбною багаторічною рослиною. Її можна вирощувати на власній ділянці землі розсадним способом. На зимний період стевію слід обов’язково викопувати та зберігати до нового сезону в прохолодному приміщенні. Свіже листя найправильніше збирати в період цвітіння рослини. У цей час у них максимально відбувається синтез солодких глікозидів (стевіозидів і ребаудіозидів). Перед тим, як використовувати стевію її необхідно помити, просушити, помістивши на паперові серветки та нарізати як завгодно.
Якщо нема можливості вирощувати стевію самостійно, для отримання натурального замінника цукру можна використовувати висушену сировину. Сушена стевія або порошок з неї продається в аптеці або в спеціалізованих магазинах.
Готуємо рідкий екстракт зі стевії
На горілці
Найпопулярнішим способом приготування екстракту зі стевії вважається рецепт на етиловому спирті. Тому, що спирт має кращу від води властивість витягувати солодку “частину” з листків, а готовий продукт довше зберігається.
Щоб отримати такий екстракт слід взяти 1 літр горілки та зелень стевії. Якщо використовуються свіжі листки, то їх знадобиться один пучок, якщо приблизно, то це 300 грамів. Сушеної сировини на даний об’єм рідини треба 150 грамів.
Насамперед, у чисту скляну посудину слід помістити стевію та залити її горілкою. Щоб листя рівномірно розподілилося по рідині, банку необхідно декілька разів збовтувати. Зверху тару потрібно закрити щільною кришкою та відправити в темне місце на дві доби. Більше зазначеного часу настоювати екстракт не потрібно, тому що він буде мати гіркуватий присмак. Коли пройде 2 доби настій слід процідити через кілька шарів марлевої тканини.
Потім, щоб позбутися алкоголю, готовий екстракт необхідно перелити в каструлю та помістити на мінімальний вогонь на 25 хвилин. Головне не допустити, щоб він закипів!
Під час “випарювання» екстракт може отримати трохи інший відтінок і стати дещо густим. Також, нормою є те, що на дні залишиться осад. Перед переливанням в пляшки, рідину варто ще раз процідити.
Придатним до споживання готовий екстракт буде протягом 6 місяців, якщо зберігатиметься в холодильнику.
На воді
Цей спосіб не такий популярний, як перший, але також має право існувати. Для приготування водного настою також підійде суха трава або подрібнене свіже листя.
На 1 літр води знадобиться 100 грамів сухих листків або 250 грамів зеленої стевії. Сировину необхідно залити кип’ятком, нещільно прикрити кришкою та залишити настоюватися на кухні на 24 години.
Готовий екстракт слід процідити та розлити в чисті пляшки для зберігання. Використати його необхідно протягом 10 днів.
Halle Cottis підготував відео, де детально йдеться про те, як власноручно приготувати рідкий екстракт зі стевії:
Як приготувати сироп зі стевії
Сироп, порівняно з рідким екстрактом, зберігається максимально довго (півтора року), навіть, без спеціальних умов, при кімнатній температурі, зберігаючи при цьому всі корисні властивості.
Щоб приготувати сироп, слід використовувати рідкий екстракт, приготований будь-яким способом.
Солодкий настій із стевії слід перелити в посудину з емалі та відправити на мінімальний вогонь. Головне пам’ятати: рідина повинна випаровуватися, а не кипіти. Тому посудину зі складниками необхідно весь час тримати під контролем. На випарювання піде від 4 до 6 годин. Про готовність продукту, свідчитиме те, що сироп буде плавно стікати з ложки тонкою цівкою. Після цього, плиту варто вимкнути та розлити сироп у стерильні пляшки.