Стевія: як зробити рідкий екстракт і сироп з солодкої трави – секрети приготування натурального цукрозамінника

Трава стевія відома ще під назвою «медова трава». Листя і стебла рослини мають яскраво виражений солодкий смак. Стевія є основою для приготування натурального цукрозамінника. Її зелена маса є солодшою від цукру в 300 разів.

Із сушеного листя стевії готують порошок, вибілений гранульований препарат «Стевіозид» та рідкий екстракт, звичайно ж, у виробничих умовах. Варто ознайомитися з таблицею нижче, щоб точно знати, скільки стевії потрібно використати замість цукру, готуючи за звичними рецептами.

Сироп і екстракт з стевії

Баночки з сиропом чи екстрактом стевії можна придбати в спеціалізованих магазинах, де продаються дієтичні харчові продукти, або в аптеках. Ціни на таке задоволення досить високі, тому варто вміти готувати замінник цукру в домашніх умовах. Все досить просто, слід лише ознайомитись зі всіма тонкощами цього процесу.

Яку сировину найкраще використовувати

Готувати сироп і рідкий екстракт можна як зі свіжих листочків, так із сухої сировини.

Стевія є теплолюбною багаторічною рослиною. Її можна вирощувати на власній ділянці землі розсадним способом. На зимний період стевію слід обов’язково викопувати та зберігати до нового сезону в прохолодному приміщенні. Свіже листя найправильніше збирати в період цвітіння рослини. У цей час у них максимально відбувається синтез солодких глікозидів (стевіозидів і ребаудіозидів). Перед тим, як використовувати стевію її необхідно помити, просушити, помістивши на паперові серветки та нарізати як завгодно.

Сироп і екстракт з стевії

Якщо нема можливості вирощувати стевію самостійно, для отримання натурального замінника цукру можна використовувати висушену сировину. Сушена стевія або порошок з неї продається в аптеці або в спеціалізованих магазинах.

Сироп і екстракт з стевії

Готуємо рідкий екстракт зі стевії

На горілці

Найпопулярнішим способом приготування екстракту зі стевії вважається рецепт на етиловому спирті. Тому, що спирт має кращу від води властивість витягувати солодку “частину” з листків, а готовий продукт довше зберігається.

Щоб отримати такий екстракт слід взяти 1 літр горілки та зелень стевії. Якщо використовуються свіжі листки, то їх знадобиться один пучок, якщо приблизно, то це 300 грамів. Сушеної сировини на даний об’єм рідини треба 150 грамів.

Сироп і екстракт з стевії

Насамперед, у чисту скляну посудину слід помістити стевію та залити її горілкою. Щоб листя рівномірно розподілилося по рідині, банку необхідно декілька разів збовтувати. Зверху тару потрібно закрити щільною кришкою та відправити в темне місце на дві доби. Більше зазначеного часу настоювати екстракт не потрібно, тому що він буде мати гіркуватий присмак. Коли пройде 2 доби настій слід процідити через кілька шарів марлевої тканини.

Потім, щоб позбутися алкоголю, готовий екстракт необхідно перелити в каструлю та помістити на мінімальний вогонь на 25 хвилин. Головне не допустити, щоб він закипів!

Під час “випарювання» екстракт може отримати трохи інший відтінок і стати дещо густим. Також, нормою є те, що на дні залишиться осад. Перед переливанням в пляшки, рідину варто ще раз процідити.

Сироп і екстракт з стевії

Придатним до споживання готовий екстракт буде протягом 6 місяців, якщо зберігатиметься в холодильнику.

На воді

Цей спосіб не такий популярний, як перший, але також має право існувати. Для приготування водного настою також підійде суха трава або подрібнене свіже листя.

На 1 літр води знадобиться 100 грамів сухих листків або 250 грамів зеленої стевії. Сировину необхідно залити кип’ятком, нещільно прикрити кришкою та залишити настоюватися на кухні на 24 години.

Сироп і екстракт з стевії

Готовий екстракт слід процідити та розлити в чисті пляшки для зберігання. Використати його необхідно протягом 10 днів.

Halle Cottis підготував відео, де детально йдеться про те, як власноручно приготувати рідкий екстракт зі стевії:

Як приготувати сироп зі стевії

Сироп, порівняно з рідким екстрактом, зберігається максимально довго (півтора року), навіть, без спеціальних умов, при кімнатній температурі, зберігаючи при цьому всі корисні властивості.

Щоб приготувати сироп, слід використовувати рідкий екстракт, приготований будь-яким способом.

Солодкий настій із стевії слід перелити в посудину з емалі та відправити на мінімальний вогонь. Головне пам’ятати: рідина повинна випаровуватися, а не кипіти. Тому посудину зі складниками необхідно весь час тримати під контролем. На випарювання піде від 4 до 6 годин. Про готовність продукту, свідчитиме те, що сироп буде плавно стікати з ложки тонкою цівкою. Після цього, плиту варто вимкнути та розлити сироп у стерильні пляшки.

Сироп і екстракт з стевії