Гострий домашній соус з синіх слив на зиму

Сливовий соус з пряним і гострим смаком чудово підходить до м’яса, риби, овочевих страв та макаронних виробів. Крім того, він не тільки покращує смак основних інгредієнтів, а ще і є дуже корисним для здоров’я (вважається одним з найкорисніших соусів).

Рецепт супроводжується покроковими детальними фото, що значно полегшує процес приготування.

Основні складники сливового соусу:

  • сливи сині – 1 кг;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль – 1-1,5 ч. л. (за смаком);
  • цукор – 1 ч. л.;
  • вода – 75 мл;
  • петрушка – 1 пучок;
  •  чорний мелений перець – 0,5 ч. л.;
  • прованські трави – 0,5-1 ч. л. (за смаком).

Як зробити соус зі слив на зиму

Насамперед треба підготувати, нeобхідну кількість синіх слив. Найкраще підійдуть для соусу сині сливи сорту “угорка”.

Гострий домашній соус з синіх слив на зиму

Плоди слід почистити від хвостиків, листя та іншого сміття, потім помити.

Гострий домашній соус з синіх слив

Висипати їх в зручну посудину, залити водою та поставити на слабкий вогонь на п’ять хвилин (за цей час вони мають стати м’якими).

Гострий домашній соус з синіх слив на зиму

Якраз після цього їх можна перетирати через сито, видаляти з них кісточки та шкірки. Потім сливове пюре необхідно перелити в меншу каструлю.

Гострий домашній соус з синіх слив на зиму

Часник та петрушку помити під проточною водою. Приготувати спеції.

Після чого треба сливове пюре поставити на вогонь, потім видавити в нього часник та додати спеції (перець, прованські трави, сіль і цукор). Всі інгредієнти слід ретельно перемішати.

Гострий домашній соус з синіх слив

Варити до 10 хвилин на слабкому вогні. Подрібнену петрушку слід додати вкінці, після чого ще раз перемішати соус.

Готову заготівлю треба розлити у заздалегідь підготовлені баночки.

Гострий домашній соус з синіх слив

Потім закатати спеціальним ключем і перевернути. Так вони повинні стояти до повного охолодження.

Гострий домашній соус з синіх слив

Зберігати необхідно в темному холодному приміщенні.

Цей гострий соус з синіх слив може зберігатися до 2 років і не втрачати своїх смакових пряних, ароматних і неймовірно смачних якостей.

Гострий домашній соус з синіх слив

Ця оригінальна заготівля може запросто конкурувати з домашнім томатним соусом, аджикою або кетчупом, які також не поступаються їй в корисності та смакових якостях.