Рецепт кров’яної ковбаси в домашніх умовах “Особливий” – з рідкою кров’ю, м’ясом і спеціями, без каші.

Кров’яна ковбаса “особлива” за домашнім рецептом готується неодмінно зі свіжої крові, яка ще не встигла загуснути. 

Отже, свіжу свинячу кров збираємо і зважуємо, для того щоб знати, скільки туди додавати спецій. Потім кров зливаємо у глибокий таз, щедро солимо, змішуємо дерев’яною ложкою й залишаємо на деякий час у холодному місці.

На один літр крові беремо півкіло м’ясних обрізків. Обрізки мають бути жирні. Дрібнимо їх і додаємо одну чайну ложку чорного перцю, дрібочку кмину, половину чайної ложки запашного перцю та п’ять бутончиків меленої гвоздики. Все це підсолюємо, перекладаємо в таз із кров’ю і ретельно перемішуємо.

За допомогою широкої воронки наповнюємо цією масою заздалегідь заготовлені свинячі кишки, нижні частини яких перев’язані ниткою. Після наповнення перев’язуємо також і верхню частину. Заповнені кишки у декількох місцях протикаємо голкою.

На дно великої каструлі кладемо декілька дерев’яних паличок. Це ми робимо для того, аби наша кров’янка не прилипала до дна. А тепер складаємо наші ковбаски в каструлю, заливаємо холодною водою, підсолюємо й доводимо до кипіння на середньому вогні.

Час від часу перевіряємо готовність голкою: коли з кишки перестане випливати кров, кров’яну ковбасу “особливу” можна вважати готовою.

Наостанок нам залишилось розкласти кров’янку на ситі, аби стікала зайва рідина.

Зберігати продукт треба в холодильнику або (якщо ви житель сільської місцевості) у погребі чи підвалі. Щоби продовжити час зберігання: складаємо ковбасу у керамічний горщик та заливаємо розтопленим свинячим жиром. Застиглий жир чудово збереже кров’яну ковбасу.

Перед вживанням підсмажуємо кров’янку на олії з обох боків.

Кров’яна ковбаса “особлива” готова до споживання. Смачного!