Компот з фейхоа: рецепти приготування напою з екзотичної ягоди

Зелена ягода фейхоа “народилася” в Південній Америці та вже активно завойовує серця й українських господинь. Якщо кому-небудь, хоча б один раз, доведеться спробувати компот, з плодів, що ростуть на вічнозеленому кущі, то це перетвориться у смачну звичку, яку захочеться повторювати знову й знову. У фейхоа неповторний смак. Він нагадує мікс з ананаса та полуниці з нотками кислинки ківі. Тому варто ознайомитись з тонкощами приготування чудового напою з екзотичних фруктів.

Як вибрати та підготувати фейхоа до варіння компоту

Ринок – це найкраще місце, де можна придбати фейхоа. Перед тим, як купити фрукти варто попросити продавця, щоб він розрізав один з плодів. В середині фейхоа повинен бути світлого напівпрозорого відтінку. Коричневий колір свідчить про те, що продукт довго стояв на прилавку і почав гнити. Зелені ягоди мають бути м’якими та приємно пахнути.

Перед приготуванням плоди необхідно помити. Бажано також ошпарити їх кип’ятком. Шкірку зрізати не треба, слід лише з допомогою гострого ножа обрізати вершечки фейхоа (з двох сторін, так як огірків перед маринуванням).

Варити компот можна й із сушених плодів фейхоа. Їх можна купити в спеціальних відділах супермаркетів чи на ринку. Також напій готують зі шкірок, які обрізують з ягід. Тому викидати її не варто, а слід висушити, помістивши в темному приміщенні, що добре провітрюється. Крім компоту, такі сухофрукти можна додавати в чай, щоб був ароматніший.

компот з фейхоа

Рецепти компоту з фейхоа

У каструлі

300 грамів стиглих обрізаних ягід треба закинути в цілому вигляді в киплячий сироп (2,5 літра води та 150 грамів цукру). Накривши кришкою, напій повинен варитися 30 хвилин з моменту закипання. Потім посудину з фруктами слід зняти з плити та залишити на столі, щоб остигали та настоювалися. Швидше охолодити компот можна з допомогою льоду.

компот з фейхоа

В мультиварці з яблуками

Фейхоа (300 грамів) та яблука (250 грамів) слід помити та просушити на рушнику. Потім ягоди необхідно розрізати навпіл, а яблука – на 6-8 часточок. Насінини з фруктів треба видаляти лише тоді, коли в майбутньому варені плоди планується їсти. Якщо ж напій надалі буде проціджуватися, то видалення зернят з яблук – це марна трата часу.

Потім нарізані фрукти слід помістити в чашу мультиварки, залити водою (на 5 см нижче країв посудини) та додати 250 грамів цукрового піску. Варити компот потрібно 1 годину, встановивши режим «Суп» або «Тушіння».

Коли завершиться відведений час, відкривати кришку мультиварки не потрібно, щоб він пропарився ще на протязі 2-3 годин. Режим «Підтримка температури» при цьому слід вимкнути.

компот з фейхоа

Компот з сушеної шкірки фейхоа з лимонним соком

Сушені шкірочки фейхоа є ідеальною основою для компоту. Спочатку в невеликій мисці слід приготувати сироп (1,5 літра води та 6 столових ложок цукру). Після того, як розчин закипить, до нього необхідно закласти 100 грамів сушених шкірочок фейхоа. Варити компот необхідно 20 хвилин, після чого, він повинен ще настоятися під кришкою протягом 2 годин.

Напівхолодний напій треба процідити та додати до нього сік половинки лимону. Цитрус не тільки збагатить смак напою, а й додасть в нього значну кількість вітаміну С.

Зимова заготівля з фейхоа

Варіант зі стерилізацією

Банки для заготівель обов’язково треба мити у воді із содою та стерилізувати.

У підготовлену тару треба помістити плоди фейхоа (500 грамів на 3-літрову банку) в цілому вигляді або розрізані на пополам. У банку з фруктами слід налити воду, й відразу ж злити її в каструлю, додати до неї 2 200-грамові склянки цукру та зварити сироп. Потім, кип’ятком треба залити плоди та накрити скляну тару кришкою, яку слід попередньо ошпарити окропом.

Після цього, банку з компотом потрібно поставити в каструлю з водою та стерилізувати на середньому вогні чверть години.

Простерилізувавши, заготівлю можна закатувати (стерилізувати щільно закупорену тару ні в якому разі не можна). Потім її слід перевернути верх дном та накрити чимось теплим на добу. Якщо банки закручені сучасними гвинтовими кришками, то перевертати компот не треба.

Шеф-кухар Рустам Тангіров пропонує ознайомитися з відео рецептом компоту з фейхоа:

Без стерилізації з лимонною кислотою

Трилітрову банку слід простерилізувати на парі 15 хвилин, а потім наповнити, її третину, підготовленими плодами фейхоа.

За цей час в каструлі треба закип’ятити воду, десь, 2,5 літри. Кип’ятком необхідно залити ягоди, а зайву рідину вилити. Банки слід прикрити зверху стерильними кришками та залишити фейхоа запарюватися на 15 хвилин. Потім настій потрібно злити назад у каструлю, залишаючи в банці запарені фрукти.

До злитої води слід додати 2 склянки цукрового піску та четвертину десертної ложки лимонної кислоти (завдяки їй, компот якнайдовше збереже свіжий присмак).

Коли сироп покипить 2-3 хвилини, його треба перелити в банку з фейхоа. Після цього компот, зразу ж, необхідно закатати та накрити чимось теплим на добу.

З зернами гранату та пелюстками шипшини

Насамперед слід підготувати банки (помити та простерилізувати). Потім у стерильну суху тару необхідно покласти 250-300 грамів ягід фейхоа та півтори склянки гранатових зерен. Зернятка перед використанням треба сполоснути водою, щоб позбутися залишків білих перегородок.

Пелюстки шипшини повинні бути свіжозібрані. Якщо брати за орієнтир трилітрову банку, то знадобиться, десь, 50 штук (приблизно, невелика жменя). Замість пелюсток можна використати розкриті бутони (10 штучок на 1 банку).

Всі складники необхідно залити окропом і настояти під стерильною кришкою (НЕ закрученою) 15 хвилин. Потім настій потрібно злити та додати до нього 2 склянки цукрового піску. Сироп повинен покипіти протягом 5-7 хвилин, після цього його слід ще раз залити в банки.

Компот необхідно закупорити кришками, перевернути та накрити чимось теплим до повного охолодження.

компот з фейхоа

Як зберігати компот з фейхоа

Свіжозварений компот треба перелити в графин або в банку з кришкою. Зберігатися напій може в холодильнику не більше, ніж дві доби.

Зимові заготівлі з фейхоа слід зберігати в прохолодному місці, там де й інші консервації. Термін придатності компоту 6-8 місяців. Якщо він буде зберігатися довше, то його смак може дещо змінитися.

компот з фейхоа