Аби заготовки на зиму добре зберігалися, необхідно правильно стерилізувати банки. Адже саме через порушення технології цього процесу, часто банки вибухають, або ж в закрутці з’являється пліснява.
Отже для стерилізації треба взяти широку каструлю та покласти на її дно рушник. Також можна використати будь-яку тонку тканину, складену в 5-6 шарів. Є ще один варіант – спеціальний дерев’яний круг або решітка.
Банки з заготовками треба поставити на рушник і налити теплу воду в каструлю. Варто пам’ятати про те, що температура води має бути не нижчою, ніж температура, яка є всередині банки, інакше скло може тріснути. Вода має закривати банки до горличка.
Банки треба накрити металевими кришками, але не закрутити.
Починаємо доводити воду до кипіння, попередньо закривши каструлю кришкою.
Коли вода закипить, вогонь необхідно зменшити, інакше вода може потрапити всередину банок, а це призведе до того, що страва зіпсується.
Час стерилізації залежить від того, які розміри має банка:
- півлітрова – 10-15 хвилин;
- літрова – 20-25 хвилин;
- трилітрова – 30-35 хвилин.
Коли банки простерилізуються, їх треба акуратно витягти та закрутити. Потім перевернути, поставити на кришку, закрутити рушником та лишити до повного вистигання.
Ось так треба стерилізувати банки, аби закрутки не зіпсувалися.
На відео можна побачити як відбувається стерилізація. Правда, тут використовуються кришки з металевими затискачами, але на сам процес це не впливає.