Компот з кизилу: найкраща добірка рецептів – як варити кизиловий компот на зиму і на кожен день в каструлі

Компот з кизилу – це, без сумніву, неабиякий напій! Йому притаманні насичений смак, надзвичайний колір і маса корисних властивостей. Цим кизиловий компот відрізняється від інших напоїв, приготованих власноручно. Ці ягоди не лише смачні, а ще й дуже корисні. Про це знають майже всі, а ось, як зварити з кизилу компот для більшості залишається секретом. Тому важливо розібратися в цьому питанні детальніше.

Які ягоди вибрати і як їх попередньо обробити

Для приготування компоту знадобляться спілі, але не переспілі ягоди. Якщо вони будуть надто м’якими, то потріскають в окропі та перетворяться в кашоподібну масу. Додавання цукру потрібно коригувати. Все залежить від сорту кизилу. Всі наведені нижче співвідношення складників у рецептах розраховані на середньо-кислі плоди.

Спочатку кизил треба перебрати від гнилих, а також видалити з кожної ягоди хвостики. Підготовлені плоди слід промити в проточній воді та помістити на сито, щоб позбутися зайвої вологи. Сильно обсушувати кизилові ягоди не варто. Видаляти кістки з кизилу не треба.

компот з кизилу

Рецепти приготування кизилового компоту

У каструлі

В каструлю потрібно налити 2,5 літри води та поставити її на вогонь. Після закипання, до неї треба додати 150 грамів цукру та 250 грамів кизилових ягід. При цьому вони можуть бути як свіжими, так і замороженими. Варити компот слід, накривши кришкою, на середньому вогні досить недовго. Після того, як він повторно закипить вистачить лише 5-7 хвилин. Готовий напій розливати для вживання відразу ж не потрібно, слід почекати 3-4 години, щоб він настоявся.

Канал «Відео рецепти» підготував вартий уваги спосіб варіння кизилового компоту з грушами:

В мультиварці з сушеного кизилу

До п’ятилітрової чаші мультиварки слід вкинути 3 мультистакани засушених ягід кизилу. Якщо чаша меншого об’єму, то пропорції складників необхідно зменшити.

До ягід потрібно додати цукру (250 гр) та налити холодної води до верхньої мітки на чаші. Щоб напій під час варіння не переливався, вода повинна бути нижче на 3-4 см від краю посудини.

Встановивши режим «Суп», «Тушіння» чи «Варіння», напій з кизилових ягід повинен варитися 1 годину. Після цього мультиварку треба вимкнути, а кришку не відкривати ще 4-5 годин.

Перебуваючи в мультиварочній чаші, компот буде залишатися теплим ще  пів дня, тому, щоб швидше спробувати напій, його можна остудити за допомогою кубиків льоду.

компот з кизилу

Заготівля на зиму зі стерилізацією

Чистими ягодами кизилу (300 грамів) необхідно наповнити банки (700-800 мл), попередньо помиті з содою. Плоди треба залити холодною водою до самого верху тари, а потім зразу ж злити рідину в каструлю, Саме так можна визначити необхідний об’єм. Щоб приготувати сироп, на кожен злитий літр води знадобиться взяти 150 грамів цукру. Після закипання основу для компоту треба перелити в банки з кизилом.

Зверху банки з заготівлею треба прикрити (а не закатати) пропареними в киплячій воді кришками та помістити їх стерилізуватися в широку посудину з водою. Необхідний для цього час залежить від обсягу тари.

Банки, після стерилізації, потрібно обов’язково охолоджувати повільно – це є запорукою успішного консервування. Тому 24 години кизиловий компот повинен постояти під теплим пледом чи ковдрою, а вже потім його можна віднести в потрібне для зберігання місце.

компот з кизилу

Без стерилізації з подвійною заливкою

Насамперед слід підготувати банки для консервованого компоту з кизилових плодів. Їх необхідно помити та простерилізувати над парою.

Дуже зручно для заготівлі смачного напою використовувати трилітрові банки. Кількість інгредієнтів наведена нижче розрахована саме на таку тару.

Отож, на три літри компоту слід взяти 350 грамів свіжих ягід. Їх треба помити та помістити в банки. На плиті необхідно скип’ятити 2,5-2,7 літра води. Кизил потрібно залити киплячою рідиною та прикрити банки стерильними кришками. Ягоди, в такому стані, повинні настоятися 10 хвилин, після чого, воду з-під них треба злити в каструлю, а банки з кизилом знову прикрити кришками.

компот з кизилу

До настою необхідно додати 2 стакани цукру та довести його до “першої бульбашки”. За допомогою ложки, під час помішування, слід контролювати, чи повністю розчинилися цукрові кристалики. Потім киплячий солодкий розчин необхідно знову залити до кизилових ягід. Після цього, скляну тару, відразу ж, треба закатати.

Щоб довше зберегти максимальну температуру заготівлі банки слід помістити під ковдру на 24 години.

Вартий уваги кожної дбайливої господині відео рецепт компоту з кизилу від каналу «Готуємо разом»:

Концентрований компот

Такий напій сподобається тим, хто звик компот з банки перед споживанням розводити водою. Таким чином, можна економніше використати ягоди кизилу та отримати набагато більше готового продукту.

Чисту банку слід наповнити 400 грамами кизилу та залити його водою під саме горлечко. До порожньої каструлі необхідно перелити вміст банки разом з кизиловими плодами та додати до них 500 грамів цукру. Компот потрібно поставити на плиту та кип’ятити на повільному вогні 5 хвилин. За цей час слід зайнятися стерилізацією банок.

компот з кизилу

Компот, ще в гарячому вигляді, необхідно перелити в підготовлені банки та відразу ж закрутити їх.

Після повного охолодження, під чимось теплим, кизиловий компот можна перенести на зберігання в прохолодне місце.

З лимонною кислотою

Готувати компот з кизилу з додаванням лимонної кислоти без стерилізації необхідно методом подвійної заливки. Таким чином, як описано в рецепті вище. Різнитися буде лише кількість складників. На 3-літрову банку слід взяти:

  • 300 грамів кизилових ягід;
  • півтори склянки цукрового піску;
  • 2,5 літри води;
  • третину чайної ложки лимонної кислоти.

компот з кизилу

З яблуками

У трилітрову банку слід помістити 1 стакан кизилових плодів і 3 великі яблука, розрізані на 4 часточки. З серединок яблук треба видалити насінини, кісточки з кизилу виймати не треба.

Фруктово-ягідну суміш необхідно пересипати цукром (300 грамів) і залити окропом під самий верх банки. Тару треба прикрити стерильною кришкою та поставити в каструлю з водою стерилізуватися. Коли пройде 40 хвилин, банки необхідно щільно закупорити та залишити під теплою ковдрою на добу.

Віра Челомбітько підготувала відео, на якому йдеться про варіння кизилового компоту з темними сливами та яблуками на зиму:

Способи зберігання компоту

Законсервований на зиму компот з кизилових ягід може зберігатися в прохолодному місці аж до нового врожаю.

Напій, який варився в каструлі, перелитий в банку або в пляшку та щільно закритий кришкою, може бути придатним до вжитку протягом 2 днів. За умови, що стоятиме в холодильнику.