Як маринувати гриби на зиму в кислому маринаді без стерилізації.

Гриби в кислому маринаді готуються з будь-яких їстівних грибів. Головна умова для того, щоб їх можна було заливати кислою оцтовою заливкою – вони потрібні тільки дуже молоденькі. Якщо всі умови дотримані, то маринувати гриби на зиму можна і без стерилізації.

Як приготувати мариновані гриби в кислій заливці на зиму.

Візьміть літрові банки і простерилізуйте їх над парою.

У гарячу тару на дно покладіть спеції: лавровий листочок (2 штуки), цілі зернятка гірчиці (1 чайну ложку або половину столової), запашний перець (5 горошин), чорний перець (3 горошини), очищений від лушпиння і нарізану кільцями цибулю-шалот (2 штуки), шматочок свіжого кореня хрону (2 см), кмин (щіпка), мускатний горіх (1/6 частина), гвоздика (3 бутона).

На спеції викладіть почищені і вимиті в холодній воді свіжі гриби. Підготовлені таким чином заготовки залийте гарячою, але не киплячою, заливкою. Її температура повинна бути в межах вісімдесяти градусів. Банки відразу ж герметично закатати кришками.

Кислий маринад готуйте таким чином: змішайте воду і оцет 8% фортеці в пропорції 1/1. В кислу заливку додайте солі – її на один літр рідини візьміть до 30 грам. Всі інгредієнти заливки спочатку змішайте в холодному вигляді, а коли сіль розчиниться – заливку нагрійте до потрібної температури.

Якщо ж Вам потрібні заготовки з меншою кількістю оцту, то тут вже не обійтися без стерилізації. Маринад для грибів приготуйте так само як описано вище, тільки на один літр води беріть тільки 300 мл восьми процентного оцту, тобто дотримуйтесь вже пропорцію – 1/3.

В цьому випадку, гриби заливайте кислою рідиною не до самих країв банки, а не доходячи до верху 1,5 см – при термічній обробці гриби пустять сік і банки заповняться до верху.

Банки відразу ж герметично закатати кришками і поставити на водяний стаціонарний стерилізатор. Вода в стерилізаторі повинна кипіти дуже повільно, щоб її температура не перевищувала дев’яноста градусів. Літрові банки з залитими маринадом грибами кип’ятіть трохи менше години, а саме – 50 хвилин. Після стерилізації банки остудіть на повітрі і перенесіть в підвал. Якщо у Вас вдома немає спеціального стерилізатора, то кип’ятіть банки в звичайній великій каструлі.

Мариновані гриби в кислому заливанні гарні у вигляді гарніру до м’яса і птиці. Їх, також, можна подавати як холодну закуску або додавати в салати та вінегрети.