Просте маринування грибів в домашніх умовах – способи маринування грибів в банках на зиму.

Мариновані гриби – це дуже смачно. Але щоб правильно їх приготувати, необхідно знати про деякі нюанси. Саме про них ми зараз і розкажемо.

Для початку поговоримо про те, що таке маринування грибів і які види грибів можна маринувати.

Маринування – це коли гриби консервуються за допомогою розчину, в який додано сіль, цукор, спеції, в деяких рецептах ще оцет і лимонну кислоту.

Найкраще маринуються трубчасті гриби: опеньок осінній, боровик, підосичники, підберезники і маслюки.

Також можна маринувати і пластинчасті гриби: товстушки, зеленки, рядовки, опеньки.

Для такого виду консервування треба брати тільки гарні молоді грибочки, без різних пошкоджень та червоточин.

В ідеалі кожен вид грибів треба маринувати окремо, але якщо дуже хочеться, все ж дозволено змішувати кілька сортів в будь-яких пропорціях.

Як чистити гриби – підготовка до маринування

Спочатку треба розсортувати гриби за видами, розмірами, прибрати великі і червиві.

Далі ретельно та акуратно видаліть з них весь мох, бруд. Можете скористатися для цього тканиною чи новою губкою. У маслюків також треба прибрати шкірку з капелюшку, щоб гриби не гірчили.

Ще необхідно зрізати кінчики ніжок та вирізати місця пошкодження. Великі гриби треба порізати на кілька частин, маленькі – маринувати цілими.

Оскільки різані гриби швидко темнішають, їх потрібно зразу ж покласти в розчин, зроблений з 1 літра води, 2-х грамів лимонної кислоти, 1 чайної ложки солі.

Далі поговоримо про сам процес маринування. Ми пропонуємо два способи маринування, але для обох треба робити той самий маринад.

Тому спочатку рецепт маринаду. На літр води необхідно взяти:

  • солі – 1 столову ложку;
  • цукру – 4 столові ложки;
  • лист лавра – 2-3 штуки;
  • перець горошок чорний – 2-3 штуки;
  • гвоздика (за бажанням) – 2 штуки;
  • часник – 2-3 дрібно нарізаних зубця.

Перший спосіб

Це дуже простий і швидкий варіант.

Гриби треба варити в готовому маринаді протягом 15-ти хвилин. Потім витягнути грибочки шумівкою, скласти їх в чисті стерилізовані банки та залити маринадом, в якому вони варилися, майже до самих країв банки. Маринад повинен бути гарячим.

Такий спосіб дозволяє зберегти смак та аромат грибів, але сам маринад може ставати каламутним і тягучим.

Другий спосіб

Спочатку варіть гриби в окропі протягом 15-ти хвилин. Потім воду необхідно злити і залити гриби маринадом (також киплячим). Такий спосіб маринування дозволяє зробити маринад прозорим, але смак та аромат грибів буде частково втрачений.

Зберігати гриби можна не тільки в скляних банках, а і в емальованому, глиняному посуді, навіть в ємностях з нержавіючої сталі.

Щоб гриби не починали цвісти, треба прокип’ятити соняшникову олію та залити по столовій ложці  в кожну банку після того, як ви залили маринад. Далі можна закрити банки полотняними серветками чи закатати кришками. При використовуванні кришок, олія не обов’язкова, але можна і перестрахуватися.

Тару з грибами необхідно стерилізувати 15-20 хвилин, щоб не сталося зараження ботулізмом.

Зберігати гриби треба тільки в холодному місці. Це може бути підвал, льох чи холодильник.

Подавати такі гриби краще з олією та цибулькою.

А це відео присвячене простому рецепту маринування грибів: