Як зробити в’ялене м’ясо в домашніх умовах – як правильно в’ялити м’ясо

В’ялене м’ясо – це дуже смачна закуска. Але якщо купляти його в магазині, є ризик, що в ньому будуть хімічні домішки. Тому варто приготувати його самостійно. М’ясо бажано в’ялити в холодну пору року, коли на вулиці і в приміщенні прохолодно. Воно готується просто, але процес приготування досить тривалий і вимагає витримки, щоб не спробувати його завчасно.

Для в’ялення використовують тільки сіль. І ви зможете вибрати будь-яке м’ясо, яке ви любите: свинину, курятину, яловичину, індичку. А от телятину брати не варто бо вона ще не набрала потрібний смак.

Як правильно солити м’ясо для в’ялення

Щоб смачно засолити м’ясо, треба правильно приготувати розсіл.

Як приготувати розсіл для м’яса

Необхідно взяти кам’яну сіль (не екстра, бо результат буде не той), лавровий лист і воду. На 1 літр води кладіть 4 або 4,5 столових ложки з гіркою солі. Додайте лавровий лист. Далі кип’ятіть розсіл 1-2 хвилини та відставте, аби він охолонув. Щоб перевірити, чи достатньо солоний розсіл – покладіть в нього свіже яйце. Якщо плаває – все гаразд. Якщо ні – треба ще додати солі.

Коли розсіл охолоне до кімнатної температури, витягніть з нього лавровий лист та поставте в холодильник, бо для засолювання м’яса необхідна холодна рідина.

М’ясо треба складати тільки в керамічний чи скляний посуд і ні в якому разі не брати залізний, бо він окислюється і це шкодить здоров’ю.

Засолювання м’яса для в’ялення

М’ясо необхідно помити, обсушити, зі свинини і яловичини зрізати плівки і жировий прошарок.

Далі складіть шматки в холодний розсіл.

Після цього треба закрити ємність кришкою і лишити на 1-3 доби. Чим більше шматки – тим довше м’ясо солитиметься. Пам’ятайте, що воно повинно вільно плавати в розсолі. І лишайте його тільки в холодному місці.

Як в’ялити м’ясо

Спочатку м’ясо треба дістати, обсушити, поставити на похилу площину і притиснути гнітом на одну годину. Так витече весь розсіл. Після цього необхідно промокнути м’ясо рушником.

Далі великі шматки треба порізати на кілька смужок, так воно набагато швидше пров’ялиться. Після цього натріть м’ясо сухими меленими спеціями чи обваляйте в них. Спеції можете брати на свій розсуд. Найчастіше, для в’ялення м’яса використовують: перець чорний, запашний і чилі, коріандр, кмин, гвоздику. Також обов’язково повинен бути червоний мелений перець, бо він є консервантом. При чому, краще брати цілі перчини і молоти їх самостійно.

Загорніть м’ясо в чисту марлю, бинт або пергамент, покладіть в посуд, закрийте кришкою і лишіть в основному відділенні холодильника на тиждень.

Потім треба дістати шматки, зняти марлю ще раз натерти м’ясо прянощами, загорнути в чисту марлю і обв’язати нитками та підвісити в добре провітрюваному приміщенні. Там має бути протяг. Тому осінню чи зимою найкраще в’ялити м’ясо на балконі.

А влітку, якщо у вас нема сараю, не варто взагалі цього робити. Єдиний варіант – потримати м’ясо кілька днів на протязі, а потім перекласти в холодильник  мінімум на 1-2 тижні, а максимум – на місяць. Також не забувайте його постійно перевертати.

Найшвидше в’ялиться птиця, а от яловичину і свинину треба витримувати максимальну кількість часу. Варто відзначити, що через в’ялення вага м’яса зменшується. З 1,5 кілограма виходить десь 800-900 грамів.

В’ялене м’ясо дуже добре і довго зберігається в холодильнику.

Цю закуску можна подавати до пива, коняку. Треба тільки тонко його порізати.

І наостанок, відео присвячене в’ялінню м’яса:

Готуємо в’ялене м’ясо.