Найпростіший рецепт як варити варення з кавунових кірок на зиму – по болгарськи.

Варити варення з кавунових кірок – це зробити поїдання кавуна безвідходним. Червону м’якоть з’їдаємо, насіння навесні садимо, а з кірок варимо варення. Це я пожартувала;), але якщо серйозно, то варення виходить оригінальне і смачне. Хто ще не пробував – рекомендую зварити і спробувати. Але не всі господині знають як приготувати варення з кавунової шкірки, що залишається після їх вживання.

кавун

Для варення потрібно зібрати кірки з самих товстостінних кавунів, де під зеленою шкіркою є товстий білий прошарок. Зібрали? Тоді переходимо до самої відповідальної частини – розповідаю як варити варення.

Спочатку потрібно викласти їх в воду і вимочити 5 або 6 годин.

Потім, з білої частини нарізати тонкі довгі стрічки. Ширина їх повинна бути не більше 1 см, а довжина – 5, 6, або 7 см. З своєрідних кавунових стрічок потрібно скрутити щільні спіральки і нанизати їх на сувору нитку або скріпити дерев’яними зубочистками.

Перед варінням підготовлені ролики-спіральки зважити, щоб правильно розрахувати кількість цукрового сиропу. На кожен кілограм підготовлених кавунових кірок взяти 1 кг і 200 г цукру і 250 мл води.

Проварити нанизані на нитку або шпажки кавунові спіральки в простій воді. Варити їх до еластичності. Потім злити воду, остудити спіральки і видалити нитки або шпажки.

Зварити сироп з раніше розрахованої кількості води і цукру. Не даючи йому повністю охолонути, опустити в сироп проварені заготовки з кавуна. Варити до готовності – це буде видно по тому, що спіральки стануть майже прозорими.

За кілька хвилин до кінця процесу уварювання додати лимонної кислоти (3 г на 1 кг білої частини кавуна).

Домашнє варення виходить досить смачне, але, на мій погляд, страждає відсутністю аромату. Це виправляється додаванням при варінні щіпки ванільного цукру і / або листочків м’яти, кориці. Ось такий у мене болгарський, найсмачніший і найпростіший рецепт варення з кавунових кірок. Спробуйте приготувати. Сподобалося? Буду рада, якщо напишете свою думку в коментарях.