Що таке кавуновий мед? Все просто – це згущений і упарений сік кавуна. На півдні, де завжди хороший урожай цих солодких і ароматних ягід, щоб заготовити смачне варення з кавунового соку на зиму, господині використовують цей простий домашній спосіб заготівлі. Такий “мед” має спеціальну коротку назву – нардек.
Інгредієнти: Кавуни
Як приготувати кавуновий мед-варення на зиму. Цей процес умовно можна поділити на три етапи.
На першому етапі розповім як зробити кавуновий сік.
Визрілі і соковиті кавуни потрібно гарненько вимити, а потім, тримаючи кавун над тазиком (щоб потрібний нам сік не виливався марно) перерізати на чотири частини.
Потім, столовою ложкою кавунову м’якоть потрібно відокремити від кірки.
Отриману червону соковиту масу, подрібнивши, складаємо в Х/Б серветку і, виклавши зверху вантаж, віджимаємо кавуновий сік.
Наступний етап – як робити сироп з кавунового соку.
Тут все більш менш передбачувано – сік необхідно уварити, згустити. Робиться це просто – при постійному помішуванні нагріваємо сік і даємо йому закипіти.
Не даючи охолонути перецідити через марлю складену в 3 -4 шари.
Кавуновий сироп, в принципі, готовий. Якщо Ви хочете заготовити саме сироп, то потрібно просто його ще раз закип’ятити і розлити по чистому підготовленому посуді.
Ну а ми переходимо на третій етап і дізнаємося як приготувати кавуновий мед.
Продовжуємо уварювання соку, спершу не прикручуючи вогонь в конфорці, а потім поступово зменшивши його до мінімуму і регулярно перемішуючи. Робимо це щоб уникнути пригорання.
В ідеалі, необхідно продовжувати варіння, поки обсяг кавунового соку стане менше, приблизно, вдвічі від первісного. При варінні, як у будь-якого іншого варення, не забуваємо прибирати піну, що утворюється.
Визначити, що наш запашний кавуновий мед-нардек готовий, можна по його густій консистенції і карамельно-коричневому кольору.
Взимку таке смачне кавунове варення можна просто додати в чай, а ще, взявши нашу заготовку за основу і проявивши кулінарну фантазію, можна приготувати багато страв і десертів, які порадують ласунів.