Плодово овочевий сир або незвичайна заготовка з гарбуза і айви японської на зиму.

Ця оригінальна заготівля з гарбуза на зиму навіть називається незвично, плодово-овочевий “сир”. Такий гарбузовий “сир” з японською айвою дуже смачний домашній, багатий вітамінами продукт. “А чому сир?” – запитаєте Ви. Думаю, що таку назву ця домашня заготовка отримала через схожість в приготуванні.

І так, візьмемо на один кілограм гарбуза:

  • японської айви – 300 гр.;
  • цукор – 200 гр.

гарбуз

Попередньо нарізаний шматочками очищений від шкірки гарбуз потрібно присипати невеликою кількістю цукрового піску, щоб з гарбузової м’якоті почав виділятися сік.

Потім, заливаємо японську айву соком, що виділився з стиглого гарбуза, так, щоб айва була повністю покрита гарбузовим соком.

Айву, залиту соком, потрібно проварити до розм’якшення, а потім, разом з соком додати до гарбуза.

Сполучені воєдино компоненти нашої незвичайної заготовки потрібно на слабкому вогні уварювати до загустіння маси.

На наступному етапі, уварений гарбуз з айвою, ми протираємо через сито до однорідності і перекладаємо на чисту щільну, бажано натуральну, серветку. Зав’язуємо, як зав’язують, коли відціджують молочний сир, надаючи викладеній масі форму сирної голівки.

Серветку з її вмістом потрібно поставити під гніт на три доби.

Після вистоювання дістаємо наш плодово-овочевий “сир”, злегка змащуємо його олією і замочуємо в зернятка кмину.

Зберігається така заготовка з гарбуза досить добре і при кімнатній температурі, але буде краще якщо Ви помістите нашу “головку” в холодному місці.

Взимку, домашня незвичайна гарбузова заготівля багата клітковиною і вітамінами, може нарізатися просто як мармелад, але хороша вона і при приготуванні бутербродиків до чаю. Одного разу, я подала гостям канапе з такого «сиру». Всі присутні на застіллі дами взяли потім у мене рецепт цієї оригінальної заготовки.