Компоти, зварені з сушених фруктів, мають дуже насичений смак. Висока концентрація вітамінів в сухофруктах робить напій дуже корисним, як для дітей, так і для дорослих. Сьогодні ми зібрали для вас колекцію найпопулярніших рецептів з сушеного винограду. Ця ягода містить в собі багато натуральних цукрів, тому компоти з неї виходять солодкими і смачними.
Інгредієнти: Вода, Кориця, Курага, Лимонний сік, Родзинки, Цукор, Чорнослив, Яблука
Зміст
Які родзинки вибрати
Залежно від сорту винограду, колір і зовнішній вигляд родзинок може мати відчутні відмінності. Для варіння компоту можна використовувати будь-який сорт. Однак сухофрукти, приготовані з сорту «Киш-миш», будуть дуже солодкими і відрізнятимуться відсутністю кісточок.
Якщо фрукти з компоту планується вживати в їжу, то краще всього вибирати безкісточкові сорти. Цей момент особливо оцінять діти, які дуже не люблять возитися з видаленням кісточок.
До речі, якщо ви вирощуєте виноград самі, то і приготувати домашні родзинки вам не складе труднощів.
Як підготувати родзинки
Перед тим як приступити до приготування напою, родзинки потрібно добре промити в декількох водах. Коли рідина, що стікає з друшляка, стане повністю прозорою, сухофрукти перекладають в тарілку і заливають окропом. При бажанні миску можна накрити кришкою. Хвилин через 10 майже охололу воду зливають, а родзинки пускають на подальшу переробку.
5 кращих рецептів компоту з родзинок
Простий спосіб
Найпростіший спосіб приготування корисного компоту передбачає використання тільки води, цукру і родзинок.
Попередньо розпарені 200 грам родзинок пересипають 100 грамами цукрового піску і заливають водою (2 літри). Температура води може бути будь-яка. Щоб трохи прискорити процес приготування, сухофрукти можна залити окропом.
Каструльку ставлять на середній вогонь і доводять до кипіння. Після цього нагрів конфорки зменшують і варять компот протягом чверті години під щільно закритою кришкою.
Після того, як газ буде відключений, каструлю накривають рушником і залишають на столі остигати.
Компотом з родзинок можна насолоджуватися через 4 години.
Канал «Anna Anne» ділиться зі своїм варіантом приготування напою
Курага і родзинки – відмінне поєднання
Сухофрукти беруть в пропорції 1:1 (по 200 грам кожного виду). Так як курага та родзинки самі по собі дуже солодкі, то на 4 літри води цукру беруть мінімальну кількість (150 грам). Ласуни можуть підкоригувати цю норму під свої смакові вподобання.
Воду з цукром з’єднують і доводять до кипіння. Додають в сироп промиті і попередньо розпарені сухофрукти. Після закипання рідини, напій варять 20 хвилин, а потім настоюють під кришкою.
Компот з родзинок з яблуками, корицею і лимонним соком
Цей варіант передбачає поєднання свіжих і сушених фруктів. Якщо ви хочете замість свіжих яблук взяти сушені, то перед цим їх вимочувати не потрібно.
Підготовка яблук стандартна – плоди миють, ріжуть уздовж на 8 частин, а потім з кожної вирізають насіннєві коробки.
Залежно від сорту яблук, може варіюватися і час їх варіння. Літні сорти з пухкою м’якоттю готуються набагато швидше зимових. Ми наводимо рецепт приготування компоту з яблук із щільною твердою м’якоттю.
У каструлю наливають 3 літри води і додають в неї 200 грам цукрового піску. У киплячий сироп закладають родзинки (100 грам), а через 5-7 хвилин подрібнені 3 яблука і дрібку меленої кориці.
Після того як закипить вода, відраховують час варіння – 15 хвилин. Готується компот під закритою кришкою. У готовий напій додають 3 столові ложки соку лимона.
Для того, щоб сироп максимально наситився корисними речовинами і набув незвичайний насичений смак, компот перед вживанням настоюють протягом 4-5 годин.
Напій з чорносливу і родзинок
Сушені сливи (чорнослив) можна приготувати самостійно або придбати в магазині. Перший варіант, звичайно, складніший у виконанні, але, безсумнівно, кращий, тим більше, якщо ви готуєте компот для дітей.
Чорнослив перед варінням обробляють точно так, як і родзинки. Тільки промивати і запарювати сухофрукти найкраще окремо один від одного.
200 г чорносливу і 200 грам родзинок засипають 200 грамами цукру і заливають 4 літрами води. Миску з продуктами ставлять на вогонь і починають її повільно нагрівати. Після закипання рідини, вогонь зменшують і починають відраховувати час варіння – 30 хвилин. При цьому каструльку тримають в закритому стані.
Перед подачею на стіл, компот охолоджують. Бажано, щоб цей процес відбувався повільно. Для цього миску накривають додатково рушником.
З чорносливу, кураги та родзинок
Основних інгредієнтів беруть однакову кількість, по 100 грам кожного. Основа для компоту: вода – 4 літри і цукор – 300 грам. Всі інгредієнти з’єднують і доводять до кипіння. Варять компот протягом півгодини під закритою кришкою, а потім настоюють в теплі до повного охолодження.
Відео рецепт цього варіанту приготування компоту представляє вашій увазі канал «Кулінарні відео рецепти Video Cooking»