Рецепти смачних компотів з ананаса - як зварити ананасовий компот в каструлі і законсервувати його на зиму

Рецепти смачних компотів з ананаса – як зварити ананасовий компот в каструлі і законсервувати його на зиму

Не можна сказати, що ананас є фруктом, який постійно присутній на нашому столі, але все ж, знайти його в магазинах не складає труднощів в будь-яку пору року. Особливо актуальний цей фрукт під новий рік. Якщо після ситних свят, у вас залишився не використаний ананас, то радимо вам неодмінно приготувати з нього освіжаючий і дуже корисний компот.

Ананас у свіжому вигляді може подразнювати слизову рота і шлунка, викликаючи цим не дуже приємні відчуття. Уникнути цього допоможе термічна обробка. Компот з ананасів – один з кращих варіантів десерту.

Які ананаси вибрати

Якщо ви вирішили придбати заморський фрукт спеціально для приготування напою, то при виборі радимо звернути увагу на наступні тонкощі:

  • Колір зеленої частини фрукта повинен бути насичений, зелений.
  • Скоринка на дотик повинна бути пружною, але злегка піддаватися здавленню. При цьому поверхня плода не повинна мати потемніння.
  • Колір шкірки стиглого ананаса нерівномірний, але з обов’язковим жовтим відливом.
  • Тонкий кислуватий аромат з освіжаючими нотками відчувається навіть у фрукта, цілісність якого не порушена.

Якщо ж компот планується варити із залишків ананаса, що залишилися після урочистого заходу, то шматочки слід обов’язково оглянути на предмет цвілі і гниття. Зимову заготовку з такого фрукта краще не робити.

компот з ананасів

Як почистити ананас

Перш за все, ананас, як і будь-який інший фрукт, промивають під проточною водою. Потім, озброївшись гострим ножем, зрізають верхню «шапочку» з зеленню і нижню «попку».

Одержану «діжечку» розрізають уздовж на 4 частини. Кожну четвертину чистять від шкірки, і вирізують у неї серцевину.

Інший спосіб передбачає використання спеціального металевого пристосування, який дозволяє звільняти «діжечку» ананаса від шкірки і серцевини одночасно. Швидкість такого способу чищення, звичайно ж, підкуповує, але не слід забувати і про велику кількість відходів від фрукта.

Канал «Кулінарія та рецепти від ХРУМКА» в своєму відео розповість ще про один спосіб чистки цього екзотичного фрукта

Після очищення, шматочки ананаса подрібнюють кубиками або брусочками, намагаючись при цьому робити нарізку приблизно одного розміру.

Компот в каструлі

Простий спосіб

Один ананас вагою приблизно 1,5 кілограма чистять і нарізають кубиками. У каструлю висипають 1 стакан цукру і заливають його 2,5 літрами води. Як тільки сироп завирує, додають ананасову нарізку. Компот варять 20 хвилин під кришкою. Під час варіння напій повинен кипіти не сильно, тому рівень нагріву конфорки регулюють. Готовий напій настоюють під кришкою 2-3 години, а потім розливають по склянках.

компот з ананасів

Компот з лимонним соком на відварі

Видалена під час чищення серцевина фрукта волокниста і досить жорстка, але для того щоб компот вийшов на смак більш насиченим, з неї готують відвар.

Серцевину від одного ананаса нарізають великими шматочками і закладають в киплячу воду (2 літри). Через півгодини варіння, відвар проливають крізь сито, і додають в нього цукор (150 грам). Миску ставлять на вогонь і кип’ятять. У гарячий сироп закладають нарізку з ананаса і варять компот під кришкою чверть години.

Компот з ананасів подають на стіл в гарячому вигляді або остуджують в стаканах з допомогою кубиків льоду.

компот з ананасів

З фруктовою есенцією в мультиварці

Основа фруктової есенції – водно-спиртовий розчин, який може бути представлений різними ароматами. Для варіння ананасового компоту можна використовувати будь-яку фруктову композицію, яка приємна на ваш смак. У разі відсутності даного інгредієнта, зварити компот з ананасів можна і без нього.

У мультиварку кладуть нарізку з фруктів (приблизно, 400 грам м’якоті), закладають цукор (250 грам), і заливають вміст чаші мультиварки водою по верхню ризку. Рідина повинна не доходити до краю миски сантиметрів на 5.

Примітка: Витрата продуктів дана на п’ятилітрову чашу мультиварки!

Готують компот на режимі «Тушкування» протягом 60 хвилин. Якщо вода заливалася гаряча, то час готування можна скоротити до 40 хвилин.

Після того, як мультиварка повідомить сигналом про готовність напою, в компот додають ½ чайної ложки фруктової есенції. Кришку знову закривають і дають напою настоятися протягом 3 годин.

компот з ананасів

Ананасовий десерт на зиму в банках

Концентрований компот зі стерилізацією

Насамперед, тару, в якій планується консервація компоту з ананасів, стерилізують .

Для заготівлі компоту за цим рецептом, краще брати банки невеликого літражу (до 700 грам).

Кілограм вичищеної м’якоті ананасів подрібнюють брусочками. Нарізку заливають киплячим сиропом, звареним з 2 склянок цукру і 2,5 літрів води. Ананаси варять 10 хвилин, додають сік половини лимона і тримають каструлю на плиті ще 2 хвилини.

Фруктову нарізку з компоту розкладають по банках, заповнюючи 2/3 обсягу, і заливають сиропом.

Заготівлю прикривають кришками і відправляють стерилизоваться на водяну баню.

Тільки після етапу стерилізації готового компоту, кришки на банках закручують, а саму заготовку утеплюють. Через добу повільного остивання в теплі, компот прибирають на зберігання.

компот з ананасів

З яблуками без стерилізації

Великою популярністю також користується домашня заготовка з ананаса з яблуками.

Ананас (300 грам м’якоті) подрібнюють кубиками. Нарізку заливають невеликою кількістю води і проварюють на середньому вогні 15 хвилин. Після цього в чисту трилітрову банку переливають відварені фрукти разом з відваром. Зверху викладають яблука, нарізані на 6-8 часточок, і вичищені від насіння.

Банку з фруктами відразу ж заливають окропом по саме горло, прикривають кришкою, і дають заготівлі постояти хвилин 10.

Через спеціальну сітку, яка одягається на банку, настій зливають в каструлю, додають в нього цукор (350 грам), і доводять до кипіння. Киплячою рідиною заливають банку з фруктами, і закривають її щільно кришкою.

Якщо консервацію закривають кришкою з ручним закочуванням, то таку заготовку слід тримати добу в перевернутому вигляді. Якщо ж банка закручується на гвинтову кришку, то перевертати заготовку не потрібно.

У будь-якому випадку, до відправки банок з компотом на зберігання, їх слід утеплити теплим рушником на добу.

компот з ананасів

Як зберігати компот з ананасів

Зберігати свіжозварений ананасовий компот слід в холодильнику. Для цього його переливають в глечик з кришкою або в банку. Термін реалізації – 3 дні.

Зимову заготовку зберігають в підвалі, де температура не досягає + 18ºС. При кімнатній температурі компот з ананасів також може зберігатися деякий час, але все ж, щоб уникнути помутніння вмісту і здуття кришок, консервацію краще визначити в прохолодне місце. Термін зберігання заготовки – 1 рік.

Якщо ананаси здаються вам занадто недоступними за ціною, а солодкого десерту дуже хочеться, то зробити схожий продукт можна з кабачків.