Дуже насичений смак мають компоти, зварені з сухофруктів. І не важливо, яку саме фруктову основу ви використовуєте: родзинки, курагу, яблука або чорнослив. Все одно напій вийде дуже смачним і корисним. Сьогодні ми пропонуємо вам ознайомитися з добіркою рецептів приготування компоту з кураги.
Інгредієнти: Вода, Гарбуз, Курага, Родзинки, Цукор, Чорнослив, Яблука
Курага – це сушені абрикоси. Ми звикли купувати цей продукт в магазинах, але і домашнє сушіння кураги цілком можлива.
Якщо ж займатися заготівлею кураги немає ні часу, ні бажання, то сухофрукти для варіння компоту можна придбати практично в будь-якому магазині або на ринку. Однак до вибору сушених абрикосів потрібно поставитися дуже відповідально. Щоб не придбати оброблені хімікатами фрукти, скористайтеся нашими порадами:
- Натуральний продукт має матову шкірку. Блискуча шкірка – перша ознака того, що курага піддалася хімічній обробці.
- Колір сухофруктів повинен бути коричневим. При цьому відтінок може бути від світлого до темного.
- При стисненні, правильно висушена курага, не розповзається в руках в клейку масу.
Детальніше про правильний вибір кураги розповість кандидат сільськогосподарських наук Олександр Куленкамп
Зміст
Як підготувати курагу до варіння компоту
Сухофрукти перед цим обов’язково слід замочити в окропі на 20-30 хвилин. Це дозволить фруктам стати м’якшими, краще буде відходити бруд і, якщо зовнішній вигляд продукту був відкоректований за допомогою хімікатів, виведе частину шкідливих речовин.
Після замочування сухофрукти промивають і злегка обсушують на ситі.
Ці правила попередньої підготовки стосуються також чорносливу і родзинок. Якщо за рецептом пропонується використовувати кілька сортів сухофруктів, то замочувати і промивати кожен потрібно окремо один від одного.
Рецепти компоту з кураги в каструлі
Простий варіант
300 грам сушених абрикосів обробляють за схемою, описаною вище. У каструлю наливають 2,5 літра чистої води і доводять її до кипіння. У вируючу рідина закладають сухофрукти і 200 грам цукру. Слід зауважити, що курага досить солодка сама по собі, тому кількість підсолоджувача в компоті можете відрегулювати під себе.
Варять компот під закритою кришкою протягом 20 хвилин після повторного закипання. Знімати пробу з готового напою потрібно не раніше, ніж через дві години. За цей час компот з кураги придбає насичений колір і яскравий смак.
З чорносливом
Основних інгредієнтів два: чорнослив (100 грам) і курага (200 грам). Сухофрукти піддають попередній обробці. Після цього їх опускають в киплячий сироп, зварений з 3 літрів води і 250 грам цукру. Варять фрукти півгодини, зменшивши вогонь після закипання до мінімуму.
Каструлю з готовим напоєм загортають кухонним рушником і залишають на столі до повного охолодження. Такий компот не тільки збагатить організм вітамінами, але і поліпшить травлення.
До речі, чорнослив цілком можна заготовити самостійно.
З родзинками
Компот з кураги і сушеного винограду відрізняється особливою солодкістю, тому при варінні напою кількість цукру мінімізують.
На 3 літри води беруть 150 грам цукрового піску, 200 грам кураги і 150 грам родзинок. Як тільки вода з цукром закипить, опускають розпарені сухофрукти. Компот варять не більше 15-20 хвилин, а потім настоюють протягом години під кришкою.
Канал «Video Cooking» пропонує рецепт приготування компоту з кураги, чорносливу та родзинок
З яблуками в мультиварці
Будь-яка мультиварка відмінно варить компоти. Вони виходять дуже насиченими за смаком і ароматом. Щоб приготувати напій з кураги і яблук, фрукти миють. Курагу (200 грам) закладають відразу в чашу мультиварки, а яблука (3 великих штуки) попередньо ріжуть на четвертини і звільняють від насіннєвої коробки.
Фрукти засипають 300 грамами цукру і заливають холодною водою, приблизно, 4,5 літра. Вода повинна не доходити до краю чаші на 5 сантиметрів (об’єм чаші – 5 літрів). Програма, на якій варять компот, – «Тушкування» або «Суп», час приготування – 1 година.
Після звукового сигналу пристрою, про те, що варіння завершилася, не відкриваючи кришки, відключають режим «Підтримка температури». Компот не відчиняють 3-4 години, дозволяючи напою настоятися.
З гарбузом
По-справжньому сонячним виходить напій, приготований з гарбуза і кураги. Овочевсї м’якоті беруть 200 грам, а сушених абрикосів 300. Гарбуз ріжуть кубиками по 2-2,5 сантиметра, і закладають в киплячий сироп (вода 3 літри + цукор 250 грам). Варять компот 25 хвилин під кришкою, зменшивши вогонь після закипання.
Канал «Господарочка Ангеліна» рекомендує приготувати компот з кураги з журавлиною
Як зберігати компот
Готовий напій найкраще вжити протягом доби після приготування, але якщо такої можливості немає, то його переливають в банку і щільно закривають кришкою. Використовувати графин не бажано, так як він не створює умов герметичності. Максимальний термін зберігання – 72 години.