Як солити печериці – два способи засолу грибів

Печериці, одні з небагатьох грибів, які можна їсти сирими, не піддаючи їх термічній обробці. Єдина вимога – це молодість грибочка і його свіжість. Якщо гриби вже два тижні лежали на полиці в супермаркеті, то краще не ризикувати. Тим більше, що солоні печериці набагато смачніші ніж свіжі і, в даному випадку, безпечніші.

Солити печериці можна по-різному. Основні способи – це засолювання сирих грибів або відварених. Все інше, це варіації зі спеціями і різними приправами. Часом печериці солять в соєвому соусі, іноді, з додаванням соку лимона, майонезу, пива, і т.п. Це вже аматорські рецепти, а ми зараз розглянемо лише два базові.

Як солити сирі печериці (холодним способом)

Для засолювання слід брати невеликі грибочки однакового розміру. Вміст заліза в печерицях вкрай висока, в зв’язку з чим, вони дуже швидко темніють на відкритому повітрі.

Щоб цього уникнути, їх перед засолкою потрібно на 1 годину замочити в холодній підсоленій воді, з додаванням лимонної кислоти.

На 1 л води потрібно:

  • 2 гр лимонної кислоти;
  • 1 ст. л. солі.

Після вимочування можна починати засолювання. Злийте воду і перекладіть печериці в глибоку каструлю упереміш з сіллю, гілочками кропу і порізаною кільцями цибулею.

На 1 кг грибів потрібно:

  • 100 гр крупної солі;
  • 2 великі цибулини;
  • зелень кропу, гострий перець, часник – за бажанням.

Ущільнюйте долоньками шари грибів, і не шкодуйте зелені і спецій.

Накрийте каструлю з грибами плоскою тарілкою, щоб вони ще краще ущільнились і поставте зверху гніт.

Приблизно через добу гриби пустять сік і як тільки це станеться, каструлю з грибами потрібно переставити в холодильник. Від цього моменту до готовності прийдеться почекати ще тиждень.

Після тижня засолювання, гриби можна подавати на стіл, а що не з’їдять відразу, можна укласти в скляні банки, залити тим же грибним соком, і додати трохи рослинної олії, приблизно 1 ст. л. на літрову банку.

Гарячий спосіб засолювання печериць

Закип’ятіть в каструлі воду, трохи підсоліть і опустіть в неї гриби.

Після закипання відрахуйте 10 хвилин. Звертаю увагу, що відварюють гриби на повільному вогні, неодмінно знімаючи піну.

За дві хвилини до закінчення варіння, додайте в каструлю з грибами спеції. Це може бути гвоздика, лавровий лист, перець горошком та інші спеції, які ви зазвичай використовуєте для засолювання і маринування овочів.

Після закінчення варіння, відкиньте гриби на друшляк, щоб стекла зайва вода.

Складіть гриби в скляний або пластиковий судочек і пересипте їх сіллю.

  • на 1 кг грибів потрібно 50 гр солі.

Покладіть на гриби тарілку і встановіть зверху гніт. Після того, як гриби трохи осядуть і пустять сік, їх слід переставити в холодильник.

Приготовлені таким способом гриби можна їсти і відразу, але, все ж, краще почекати ще добу, поки вони гарненько вистояться в холодильнику.

Солоні гриби потрібно зберігати тільки в холодильнику або в приміщенні, де температура стабільно низька. Ідеально для зберігання солоних шампіньйонів +10 градусів. У випадку, якщо ви не можете забезпечити таку температуру для зберігання, то їх доведеться терміново з’їсти. Добре те, що печериці не сезонний продукт, і немає потреби їх заготовляти у великих кількостях. Соліть гриби у невеликій кількості, у міру потреби, і тоді, питання їх зберігання не стоятиме настільки гостро.

Дивіться відео, як солити печериці правильно, просто і швидко: