Білі гриби по праву вважаються королівськими грибами. Вони неймовірно смачні і ароматні, причому, свій аромат вони зберігають в будь-якому вигляді. Навіть недосвідчений грибник впізнає запах білих грибів з тисячі подібних. Такі гриби можна (і потрібно) заготовлювати на зиму і засолювання білих грибів на зиму – це найстаріший рецепт наших пращурів.
Інгредієнти: Білі гриби, Сіль, Спеції
Солити білі гриби можна декількома способами. Умовно їх можна розділити на гарячий, холодний, і комбінований способи. Розглянемо базові рецепти, як засолити білі гриби на зиму.
Холодний спосіб
Білі гриби (боровики) дуже якісні. У них, практично, немає ні токсинів, ні радіонуклідів, ні гіркоти. Проте, перед засолкою їх краще вимочити. Це допоможе набрати грибам вологи, якої їм може не вистачало в лісі і, заодно, вони відмиються.
Очистіть ножиком гриби від землі, трави і складіть їх в глибокий таз або відро. Залийте холодною водою на 4-5 годин. Можна залишити їх вимочувати на ніч, а з ранку приступати до засолюванні зі свіжими силами.
Засолювати гриби рекомендується в дерев’яній діжці, але, якщо її немає, згодиться і пластикове відерце або каструля.
На дно каструлі покладіть подушку з листя вишні, хрону і зеленого кропу. Далі, викладіть шар грибів і пересипте їх крупною сіллю. Наступний шар йде з нарізаних часточок часнику і порізаного на невеликі коліщатка кореня імбиру. Знову шар листя, грибів з сіллю і імбиру з часником.
Пропорції зелені і часнику з імбиром довільні. Сіль же рекомендується використовувати в пропорціях 1:10. Тобто, на 1 кг грибів потрібно 100 грам солі. Але, це не критично, і слід дивитися по грибам. Великим грибам потрібно трохи більше солі, дрібним – трохи менше.
Останнім шаром укладіть листя хрону і вишні. Притисніть гриби дерев’яним кружечком і поставте зверху гніт. Гриби повинні просолюввтися в прохолодному місці і холодний спосіб вважається довгим. Адже, до готовності гриби потрібно солити не менше 45 діб.
Гарячий спосіб
У каструлю залийте воду і закип’ятіть її. Додайте сіль, виходячи з пропорції:
- на 1 л води – 50 гр солі.
У закипілий розсіл опустіть очищені та вимиті білі гриби і відварюйте їх 15-20 хвилин, час від часу знімаючи піну. За 3 хвилини до готовності додайте в розсіл кілька часточок часнику, лавр, перець горошком і гвоздику.
Акуратно шумівкою витягніть гриби і розкладіть їх по банках. Залийте тим же розсолом, в якому вони варилися і закрийте банки кришками. Насправді, білі гриби приготовлені таким способом можна їсти і відразу, але, краще дати їм вистоятися 2-3 дні в прохолодному місці.
Комбінований спосіб
Для тих, хто не визначився який спосіб консервування кращий, можна використовувати комбінований спосіб засолювання грибів.
1 варіант
Складіть очищені і вимочені гриби в друшляк і облийте їх окропом. Потім, почніть засолювання холодним способом, як описано вище.
2 варіант
Приготуйте розсіл, як описано в гарячому способі. В іншій каструлі доведіть воду до кипіння, опустіть в неї гриби і відразу ж після початку закипання приберіть каструлю з плити. Воду, в якій гриби відварювались, злийте, гриби розкладіть по банках і залийте приготовленим розсолом.
В обох цих випадках, час засолювання грибів має бути не менше 30 днів. Зате, гриби, приготовлені комбінованим способом, виходять самі ароматні, дуже смачні та хрусткі.
Проведіть на кухні власний експеримент і виберіть свій спосіб, як смачно засолити білі гриби.
Дивіться відео-рецепт засолювання білих грибів на зиму та робіть все правильно: