Як солити білі гриби на зиму – три способи

Білі гриби по праву вважаються королівськими грибами. Вони неймовірно смачні і ароматні, причому, свій аромат вони зберігають в будь-якому вигляді. Навіть недосвідчений грибник впізнає запах білих грибів з тисячі подібних. Такі гриби можна (і потрібно) заготовлювати на зиму і засолювання білих грибів на зиму – це найстаріший рецепт наших пращурів.

Солити білі гриби можна декількома способами. Умовно їх можна розділити на гарячий, холодний, і комбінований способи. Розглянемо базові рецепти, як засолити білі гриби на зиму.

Холодний спосіб

Білі гриби (боровики) дуже якісні. У них, практично, немає ні токсинів, ні радіонуклідів, ні гіркоти. Проте, перед засолкою їх краще вимочити. Це допоможе набрати грибам вологи, якої їм може не вистачало в лісі і, заодно, вони відмиються.

Очистіть ножиком гриби від землі, трави і складіть їх в глибокий таз або відро. Залийте холодною водою на 4-5 годин. Можна залишити їх вимочувати на ніч, а з ранку приступати до засолюванні зі свіжими силами.

Засолювати гриби рекомендується в дерев’яній діжці, але, якщо її немає, згодиться і пластикове відерце або каструля.

На дно каструлі покладіть подушку з листя вишні, хрону і зеленого кропу. Далі, викладіть шар грибів і пересипте їх крупною сіллю. Наступний шар йде з нарізаних часточок часнику і порізаного на невеликі коліщатка кореня імбиру. Знову шар листя, грибів з сіллю і імбиру з часником.

Пропорції зелені і часнику з імбиром довільні. Сіль же рекомендується використовувати в пропорціях 1:10. Тобто, на 1 кг грибів потрібно 100 грам солі. Але, це не критично, і слід дивитися по грибам. Великим грибам потрібно трохи більше солі, дрібним – трохи менше.

Останнім шаром укладіть листя хрону і вишні. Притисніть гриби дерев’яним кружечком і поставте зверху гніт. Гриби повинні просолюввтися в прохолодному місці і холодний спосіб вважається довгим. Адже, до готовності гриби потрібно солити не менше 45 діб.

Гарячий спосіб

У каструлю залийте воду і закип’ятіть її. Додайте сіль, виходячи з пропорції:

  • на 1 л води – 50 гр солі.

У закипілий розсіл опустіть очищені та вимиті білі гриби і відварюйте їх 15-20 хвилин, час від часу знімаючи піну. За 3 хвилини до готовності додайте в розсіл кілька часточок часнику, лавр, перець горошком і гвоздику.

Акуратно шумівкою витягніть гриби і розкладіть їх по банках. Залийте тим же розсолом, в якому вони варилися і закрийте банки кришками. Насправді, білі гриби приготовлені таким способом можна їсти і відразу, але, краще дати їм вистоятися 2-3 дні в прохолодному місці.

Комбінований спосіб

Для тих, хто не визначився який спосіб консервування кращий, можна використовувати комбінований спосіб засолювання грибів.

1 варіант

Складіть очищені і вимочені гриби в друшляк і облийте їх окропом. Потім, почніть засолювання холодним способом, як описано вище.

2 варіант

Приготуйте розсіл, як описано в гарячому способі. В іншій каструлі доведіть воду до кипіння, опустіть в неї гриби і відразу ж після початку закипання приберіть каструлю з плити. Воду, в якій гриби відварювались, злийте, гриби розкладіть по банках і залийте приготовленим розсолом.

В обох цих випадках, час засолювання грибів має бути не менше 30 днів. Зате, гриби, приготовлені комбінованим способом, виходять самі ароматні, дуже смачні та хрусткі.

Проведіть на кухні власний експеримент і виберіть свій спосіб, як смачно засолити білі гриби.

Дивіться відео-рецепт засолювання білих грибів на зиму та робіть все правильно: