Як засолити ікру лосося в домашніх умовах – два способи

Ікра лосося занадто цінний продукт, щоб її смажити. Тривала термічна обробка для такої продукції вкрай небажана, але й сиру її їсти не варто. Щоб зробити ікру лосося їстівної, а заодно і забезпечити її збереження на тривалий час, слід знати, як засолити ікру лосося правильно. Залежно від того, як вам дісталася ікра, вибирається спосіб засолювання. 

Як солити свіжу ікру лосося

Це спосіб засолки для ікри від свіжозловленої риби. Вимийте рибу і акуратно розкрийте черевце.

Ікра в лососевих знаходиться в плівкових мішечках – ястиках. Від цих плівчек потрібно позбутися, не пошкодивши при цьому ікру.

Складіть ікру в друшляк і в кожному ястику зробіть кілька надрізів гострим ножем.

Закип’ятіть в каструлі воду і додайте до неї сіль:

  • на 5 л води потрібно, приблизно, 2 склянки солі.

Акуратно опустіть друшляк з ікрою в каструлю на 10 секунд, щоб вода повністю покрила ястика і тут же витягуйте його.

Плівочка миттю скукожіться і облізе, звільняючи ікру. Перемішайте зернята виделкою і плівочки самі намотаються на неї, звільняючи вас від необхідності витягувати їх вручну.

Встановіть друшляк так, щоб з ікри стекла зайва вода, прикрийте на цей час друшляк чистим рушником. Більше 30 хвилин не можна тримати ікру на відкритому повітрі, інакше вона завітрюється і твердне.

Складіть отриману ікру в скляну банку, влийте по 2-3 ст.л. рослинної олії у кожну і закрийте їх щільними кришками. Через добу свіжа солона ікра лосося буде готова.

Як солити ікру з мороженого лосося

Лосось риба цінна і де попало не водиться. Для тривалого транспортування її, зазвичай, заморожують разом з ікрою. При правильній заморозці ні риба, ні ікра не втрачають своїх корисних якостей, але солити таку ікру слід за іншим рецептом. Обшпарювати таку ікру, щоб звільнити від ястиков теж можна, але швидше за все, велика частина ікринок розвалиться і доведеться робити з неї бутербродну пасту.

Щоб ікринки збереглися цілими, ястика надрізають і перетирають через сітку з крупними отворами. Для цих цілей чудово підходить тенісна ракетка або ракетка для бадмінтону.

Тепер, потрібно ікру посолити. Для засолювання ікри лосося вариться тузлук і, чим він міцніший, тим ікра довше буде зберігатися. Але смакові якості при цьому можуть постраждати. Ідеальні пропорції для тузлука:

  • 1 л води;
  • 100 гр кам’яної солі;

Готуйте стільки розчину, скільки потрібно, щоб він повністю покрив ікру. Складіть ікру в глибоку каструлю і залийте її остиглим розсолом.

Час засолювання ікри в такому розсолі становить 4 години. На цей час теж слід прикрити ємність з ікрою, щоб уникнути обвітрювання.

Після цього, слід скласти ікру в марлевий мішечок і дати стекти протягом хвилин 20. Зберігати солену в домашніх умовах червону ікру слід в закритих скляних банках з додаванням рослинної олії.

Як солити ікру лосося в домашніх умовах правильно дивіться у відео: