Підберезники добре переносять всі погодні умови, але відварювати і консервувати їх слід обережно. Плодове тіло у підберезників досить пухке, тому, вже при первинному відварюванні «розпушується» і робить бульйон мутним.
Інгредієнти: Вода, Гвоздика, Гриби підберезники, Оцет, Рослинна олія, Сіль, Чорний перець горошком
Щоб цього не сталося, для консервування слід вибирати молоді підберезники невеликого розміру.
Інгредієнти на 1 літр маринаду для консервування підберезників:
- підберезники (дрібні) – 1 кг;
- гвоздика, горошок чорного перцю – 2-3 шт.;
- сіль – 2/3 ч.л.;
- оцет 9% -ний – за смаком;
- масло рослинне.
Як маринувати підберезники на зиму в банках
Вибираючи гриби для маринування, слід пам’ятати, що екземпляри з сильно розвиненим плодовим тілом не можна маринувати. Зрозуміло, великі гриби можна відварювати на зиму, смажити і варити, але для маринування такі гриби не підходять. Тому, я вибирала невеликі грибочки, зрізала ніжку (її теж можна маринувати, якщо вона не волокниста!), Розрізала капелюшок навпіл.
Всі гриби залийте підсоленою водою (сіль повинна відчуватися) і відварюйте, приблизно, годину.
Після відварювання гриби залишаємо в каструлі до повного охолодження і лише потім зливаємо бульйон. Підберезники промивати не треба, тоді грибочки залишаться гарними, але при варінні в маринаді доведеться знімати трохи піни.
Розміщуємо гриби в каструлю з водою, додаємо спеції, оцет, доводимо до кипіння.
Піну, що буде з’являтися, акуратно знімаємо. Для цього можна використовувати ложку-друшляк з дрібними отворами.
Коли гриби почнуть осідати на дно – вони готові. Можна розкладати по стерилізованих банках.
Підберезники розкладаються гарячими! Поверх грибів в маринаді наливаємо трохи рослинного масла. Стежимо, щоб шматочки не стирчали над маринадом і соняшниковою олією, а були покриті ними повністю.
Закриваємо мариновані підберезники в банках капроновими кришками.
Зберігаються грибочки добре в холодному місті. Якщо заготовили баночок достатню кількість, то практично до весни ви зможете насолоджуватися смачними грибочками.