Джем з кабачків: проста і смачна заготовка на зиму – чотири кращих способи приготування кабачкового джему

Зазвичай, кабачки радують багатим урожаєм. Тому господині стараються запастися овочами у різному вигляді на зиму. Одним із таких ідеальних варіантів є джем. До того ж існує безліч способів його приготування. Ця стаття вміщує кращу добірку смачних рецептів кабачкового джему.

Які кабачки вибрати для солодкої заготівлі

Сорт кабачків абсолютно не важливий, хоча овочі яскраво-жовтого забарвлення будуть виглядати в готовій страві значно краще. Заготовлювати можна як свіжозібрані плоди, так і ті, що були зірвані декілька місяців назад. Це зручно, тому що не треба терміново відриватися від збору іншого урожаю.

Щоб підготувати кабачки для приготування, їх необхідно насамперед старанно помити, почистити від шкірки та видалити зрілі зернята разом з внутрішніми волокнами (розрізавши навпіл, з допомогою столової ложки або просто руками). Насіння варто висушити та споживати у їжу.

Способи заготівлі джему

З лимоном

Необхідно півтора кілограма підготовлених кабачків подрібнити на тертці середнього розміру або в м’ясорубці чи кухонному комбайні. Подрібнені овочі відразу ж виділять багато соку, але краще, щоб вони все одно настоялися протягом 30 хвилин. Щоб прискорити цей процес, до кабачків слід додати 700 грамів цукру та перемішати масу. За цей час варто зняти, з допомогою тертки, цедру одного лимону. Потім, гострим ножем цитрус треба почистити від білої частини шкірки, а ароматний м’якуш нарізати на тонкі шматки або перебити в блендері. Після цього, добре перемішану фруктово-овочеву масу необхідно відправити на плиту на мінімальний вогонь на чверть години. За цей час джем повинен стати густим. Його слід зняти з вогню та відразу ж розлити в стерильні сухі банки.

На відео від Марини Ломаки варто ознайомитись з рецептом кабачкового джему з м’ятою та лимоном:

Простий спосіб з апельсинами

На 1 кілограм підготовлених кабачків знадобиться взяти 500 грамів цукру та 1 великий, при можливості, солодкий апельсин. Овоч необхідно нарізати на середні шматочки, щоб його легше було помістити в м’ясорубку. Апельсин слід помити, почистити, нарізати на великі шматки та видалити всі зернини. Підготовлені складники варто пропустити через м’ясорубку з найдрібнішими ґратами та додати до них цукор. Перед тепловою обробкою фруктово-овочева маса повинна настоятись, щоб виділити достатню кількість соку. Варити джем варто на повільному вогні протягом 20 хвилин, постійно помішуючи та знімаючи піну, що утворюватиметься. Після того, як десерт стане густим та перестане рясно пінитися, його слід зняти з плити.

Джем з кабачків

Кабачковий джем з яблуками

Для приготування за цим способом знадобиться рівна пропорція кабачків, яблук і цукрового піску. Після зваження кабачок треба натерти на тертці, додати до нього половину цукру та залишити, щоб з них виділився сік. За цей час можна підготувати яблука: почистити та нарізати на дрібні довільні кубики або пластинки.

Після цього, складники треба з’єднати, всипати іншу половину цукру та відправити масу на плиту на 20 хвилин. Джем необхідно весь час помішувати з допомогою дерев’яної лопатки. Коли яблука отримають повністю прозорий відтінок, а кабачки розваряться та перетворяться в густу масу, десерт можна знімати з вогню.

Джем з кабачків

Джем з лимоном і курагою

Джем, приготований за цим рецептом, виходить дуже смачним, тому варто взяти його на замітку.

Насамперед, слід старанно помити 200 грамів кураги, залити її киплячою водою та залишити в посудині під закритою кришкою на 1 годину. Це потрібно для того, щоб сухофрукти стали м’якими.

Джем з кабачків

З лимона з допомогою тертки слід зняти цедру, а з м’якуша вичавити сік. Щоб використати продукт економніше, його можна додавати цілим, у подрібненому вигляді.

Підготовлені кабачки (1 кг), курагу та лимон необхідно пропустити через м’ясорубку. Потім, до фруктово-овочевої маси необхідно додати 800 грамів цукрового піску та відправити її на плиту. Час варіння джему може коливатися від 30 до 50 хвилин. В залежності від того, якої консистенції десерт до вподоби (густий чи не надто).

З подробицями цього рецепту є змога дізнатися, переглянувши відеоролик від каналу «А чи не час нам підкріпитися? По-моєму пора!»:

Як зберігати та використовувати кабачковий джем

Кабачковий джем – це неймовірна насолода для ласунів. Він ідеально смакує з млинцями або оладками, може бути солодкою начинкою до випічки або просто, як десерт до чаю. Термін придатності джему з кабачків становить 1,5-2 роки, якщо попередньо його закатати в стерильні банки.

Джем з кабачків