Домашнє варення з обліпихи без кісточок

Обліпиха – це дуже корисна ягода, з якої можна приготувати різноманітні заготовки. Одна з них – варення. Ми пропонуємо простий і смачний рецепт варення обліпихи без кісточок. Воно має дуже прозору консистенцію та чудовий бурштиновий колір. Таке варення можна подавати в якості додатку до млинців чи оладок, а також класти в пиріжки.

Для приготування такого варення необхідно лишень 2 інгредієнта:

  • обліпиха – 1 кілограм;
  • цукор – 800 грамів.

Як зварити варення з обліпихи в домашніх умовах

Спочатку зніміть ягоди з плодоніжок, видаліть гнилі та приберіть листя й інше сміття.

Густе варення з обліпихи

Потім вимийте обліпиху в холодній воді.

Густе варення з обліпихи

Спочатку ягоди необхідно бланшувати, аби легше було отримати м’якіть та сік. Для цього можна скористатися соковаркою чи мультиваркою. Викладіть ягоди в лоток, підклавши під них марлю.

Густе варення з обліпихи

Далі оберіть програму “пар” і час – 35 хвилин. Коли процес бланшування закінчиться – перекладіть ягоди в сито. Краще викладати їх невеликими порціями, аби з ними було легше працювати.

Густе варення з обліпихи

Ягоди необхідно протерти через сито.

Варення з обліпихи без кісточок

До речі, макуху можна не викидати, а використати для того, щоб зробити  обліпихову олію.

Сік, який у вас вийшов, вилийте в мультиварку та змішайте з цукром.

Варення з обліпихи без кісточок

Далі уварюйте біля 15-ти хвилин при відкритій кришці на режимі “жарка”, доки маса не зменшиться в об’ємі.

Можна уварювати сік і довше, тоді вийде густе варення. Також, після довгого уварювання можна отримати джем, повидло чи карамель. Тому перед тим, як збільшувати час варіння, визначтеся, що саме вам потрібно.

Варення з обліпихи без кісточок

Далі візьміть стерилізовані банки,  розлийте в них гаряче варення, закатайте кришками, поставте догори дном та лишіть охолоджуватися.

Варення з обліпихи без кісточок

Додаткового стерилізування таке варення не потребує. Воно і так довго зберігається. Головне – поставити банки в прохолодне сухе і темне місце.