Обліпиха – це дуже корисна ягода, з якої можна приготувати різноманітні заготовки. Одна з них – варення. Ми пропонуємо простий і смачний рецепт варення обліпихи без кісточок. Воно має дуже прозору консистенцію та чудовий бурштиновий колір. Таке варення можна подавати в якості додатку до млинців чи оладок, а також класти в пиріжки.
Для приготування такого варення необхідно лишень 2 інгредієнта:
- обліпиха – 1 кілограм;
- цукор – 800 грамів.
Як зварити варення з обліпихи в домашніх умовах
Спочатку зніміть ягоди з плодоніжок, видаліть гнилі та приберіть листя й інше сміття.
Потім вимийте обліпиху в холодній воді.
Спочатку ягоди необхідно бланшувати, аби легше було отримати м’якіть та сік. Для цього можна скористатися соковаркою чи мультиваркою. Викладіть ягоди в лоток, підклавши під них марлю.
Далі оберіть програму “пар” і час – 35 хвилин. Коли процес бланшування закінчиться – перекладіть ягоди в сито. Краще викладати їх невеликими порціями, аби з ними було легше працювати.
Ягоди необхідно протерти через сито.
До речі, макуху можна не викидати, а використати для того, щоб зробити обліпихову олію.
Сік, який у вас вийшов, вилийте в мультиварку та змішайте з цукром.
Далі уварюйте біля 15-ти хвилин при відкритій кришці на режимі “жарка”, доки маса не зменшиться в об’ємі.
Можна уварювати сік і довше, тоді вийде густе варення. Також, після довгого уварювання можна отримати джем, повидло чи карамель. Тому перед тим, як збільшувати час варіння, визначтеся, що саме вам потрібно.
Далі візьміть стерилізовані банки, розлийте в них гаряче варення, закатайте кришками, поставте догори дном та лишіть охолоджуватися.
Додаткового стерилізування таке варення не потребує. Воно і так довго зберігається. Головне – поставити банки в прохолодне сухе і темне місце.