Не багато господинь знають, що капуста червонокачанна це всього лише один і з підвидів білокачанної капусти і вона, теж, підлягає консервації. Червонокачанна капуста маринована по цьому простому домашньому рецепту виходить хрустка, ароматна, приємного червоно-рожевого кольору.
Інгредієнти: Гвоздика, Запашний перець, Кориця, Лавровий лист, Оцет, Сіль, Цукор, Червонокачанна капуста, Чорний перець горошком
Пропорції інгредієнтів для маринування капусти:
- 10 кг. капусти (зважувати вже нашатковану)
- 200 гр. солі (дрібного помелу)
Для заливки:
- 400 гр. води
- 20 гр. солі (тут можна використовувати будь-яку)
- 40 гр. цукру
- 500 гр. оцту
Далі спеції всі розраховані на літрову банку:
- Перець запашний і чорний по 5 горошин
- Невеликий шматочок кориці
- Гвоздика – 3 шт.
- Лист лавровий – 1шт.
На літрову банку нашої заготовки піде, приблизно, 500 – 600 гр. нашинкованої капусти і 300 – 400 грамів води.
Для приготування цього рецепту, найкраще підійде сорт червоної капусти під назвою «Кам’яна головка». Маринування капусти починаємо з того, що потрібно відібрати здорові і щільні качани червоної капусти, видалити у них верхні листочки і качан. Потім капусту натерти на середній шатківниці.
Нашатковану капусту перекладаємо в алюмінієвий тазик або велику посудину з нержавіючої сталі і ретельно переминаємо руками з сіллю. Після того як почне пускати сік, капусту залишаємо на дві години.
Потім, її потрібно утрамбувати в банки, перед укладанням не забувши покласти на дно прянощі.
Потім, банки утрамбовані капустою, заливаємо приготовленою заздалегідь маринадною заливкою. Маринад потрібно не долити до горлечка банки всього на один «пальчик». Щоб наш салат з капусти довше зберігався, наливаємо в баночки потроху рослинного масла, накриваємо кришками і зберігаємо при температурі не більше 12 градусів.
За таким домашнім рецептом можна маринувати і білокачанну капусту.
Червона капуста маринована на зиму добре зберігається і стане непоганим доповненням до страв з м’яса і риби.