Як засолити свіжу щуку – три рецепта засолу

Щука зовсім не рідкість в наших водоймах, і її може зловити навіть рибалка початківець. А якщо пощастить і улов буде досить великим, ви напевно задумаєтеся, як би його зберегти? Один із способів зберегти щуку це засолювання. Ні, навіть не один, а відразу кілька способів засолювання щуки. Питання лише в тому, яку рибу ви хочете отримати. Розглянемо основні види засолювання риби.

Простий посол щуки

Це спосіб для соління щуки називається «оселедцевим». Готова солона щука вживається точно так, як і звичайний оселедець.

Перш за все, рибу потрібно вимити, очистити від луски, обрізати голову і плавники.

Потім, дуже обережно розкрийте черевце, і видаліть нутрощі. Якщо в щуці є ікра, її можна засолити окремо.

Якщо щука дрібна, розріжте її поперек на кілька порційних шматочків. У великій щуці бажано видалити хребет і великі кістки.

Складіть підготовлену щуку в глибоку ємність, або в банку відповідного розміру, і приготуйте розсіл.

На 1 літр води потрібно:

  • 3 ст. л. солі з гіркою;
  • лавровий лист;
  • перець горошком;
  • інші спеції для засолювання риби.

Закип’ятіть розсіл до розчинення солі, додайте спеції, приберіть каструлю з плити. Для цього рецепта, щуку потрібно заливати остиглим розсолом, щоб він повністю покривав рибу, як мінімум на 3 см.

Прикрийте банку кришкою, і приберіть її в холодильник на 5-7 днів. Після закінчення цього часу, розсіл можна зливати, побризкати шматочки щуки лимонним соком і присипати маринованою цибулею і зеленню.

Засолка щуки для копчення

Для копчення вибирають великі екземпляри риби. Луску в цьому випадку чистити не обов’язково, як і видаляти голову, тут вже справа смаку і конструкції коптилки. Випатрайте щуку, зробіть глибокий надріз вздовж спинки і не розрізаючи рибу на шматочки, покладіть її у відповідну ємність.

Приготуйте розсіл точно так, як і в попередньому рецепті, але заливати щуку потрібно гарячим, майже киплячим розсолом. Після цього, накрийте ємність з рибою кришкою і залиште її просолюватись на 3-7 годин, в залежності від розмірів рибини.

Засолка риби закінчена, і можна приступати до копчення.

Сухе засолювання щуки

Дрібних щук зазвичай в’ялять, і для цього краще використовувати сухий посол. При такому способі соковитість і м’якість рибі не потрібна, та й сухий спосіб прискорює сушіння, адже сіль витягає вологу з м’яса.

Вимийте щучок, розпоровши черевце видаліть нутрощі. Візьміть жменю крупної солі, щедрою рукою насипте її всередину черевця, і натріть рибу сіллю з усіх боків. Укладайте рибок щільно, попутно засинаючи порожні місця сіллю. Багато солі не буває, а у щуки м’ясо досить щільне, так що, вона не пересолиться, навіть якщо ви її закопаєте в сіль.

Накрийте ємність з рибою перевернутою тарілкою, поставте зверху гніт, і приберіть щуку в холодильник на 3-4 дні.

Це основні методи, як засолити щуку для різних рецептів. Докладніший спосіб засолювання щуки, дивіться на відео: