Солона грудинка має прихильників по всьому світу, і рецептів, як приготувати цей казковий делікатес – безліч. Магазинна солона грудинка може розчарувати своїм смаком. Нерідко це пересолений і пересушений шматочок сала з м’ясом, який коштує шалених грошей, але прожувати його дуже складно. Не витрачайте даремно гроші на готовий продукт, а прочитайте рецепт, як засолити грудинку в домашніх умовах.
Інгредієнти: Грудинка, Сіль, Спеції
Що таке грудинка? Це частина свинячої туші з черевця. Іноді це називається «підчеревина», але суть від цього не змінюється. У цій частині грудки приблизно однакова кількість сала і м’яса, які чергуються шарами, що робить м’ясо неймовірно ніжним і соковитим.
Є два простих способи засолювання грудинки. Сухий посол використовується, щоб отримати звичайну солону грудинку. Якщо ж передбачається копчення, або страву потрібно вже сьогодні, грудинку засолюють в розсолі. Обидва способи прості, і не вимагають спеціальних навичок.
Сухий посол грудинки
Для засолювання потрібна тільки свіжа грудинка, яку раніше не заморожували. Її не миють, а трохи шкребуть ножем, і просушують паперовими рушниками.
Щоб грудинка добре просолилася, її потрібно розрізати на невеликі шматки. Сильно дрібнити не потрібно, і кілограмовий шматок грудинки досить розрізати на 6-8 частин.
На 1 кг грудинки потрібно:
- 100 гр. солі;
- 1 головка часнику;
- спеції: чорний перець, паприка, лаврове листя і т.д.
При засолюванні грудинки потрібно пам’ятати, що спеції краще недосипати, ніж пересипати. Занадто багато ароматних трав заб’ють смак м’яса, що не дуже добре, якщо ви хотіли саме солону грудинку.
Очистіть часник, наріжте його тонкими часточками, і змішайте спеції з сіллю. Обваляйте кожен шматочок в цій ароматної суміші, і покладіть грудинку в контейнер. Бажано використовувати скляний посуд, може бути навіть банка.
Закрийте контейнер з грудинкою кришкою, і приберіть в прохолодне місце, можна на саму нижню полицю холодильника.
Три доби грудинка повинна засолюватись, і краще туди не заглядати. М’ясо пустить сік, і у вас неодмінно виникне бажання його злити, а робити цього не варто.
На третій день треба витягнути грудинку, і можна вважати, що вона вже готова. Однак, потрібно зробити ще кілька штрихів. Обсушіть грудку рушником і принюхайтесь, може ще часничку? Якщо ж запах вас влаштовує, загорніть кожен шматочок грудинки в пергаментний папір, і приберіть її в морозильну камеру на добу. Грудинка повинна трохи вилежатися, від чого м’ясо стане щільнішим, і різати його тонкими шматочками буде набагато зручніше.
Грудинка в розсолі
Це спосіб прискореного засолювання грудинки, або, якщо ви любите більш соковите м’ясо. Для цього способу грудинку можна вимити, якщо вона цього потребує, і розрізати тільки так, щоб шматки м’яса влізли в каструлю.
Приготуйте розсіл:
- 1 л. води;
- 100 гр. солі;
- спеції.
Після того як вода закипить, всипте в неї сіль, спеції і опустіть в неї шматки грудинки. Відразу ж після цього приберіть каструлю з плити, і накрийте каструлю кришкою.
Укутайте каструлю, і залиште грудинку настоюватися і просолюватися на 3-4 години. Після цього, злийте розсіл і викладіть шматочки грудинки на паперові рушники. Обсушіть шматочки серветками.
Натріть на дрібній тертці часник, і змастіть цією «кашкою» кожен шматочок м’яса. Якщо вам не подобається часник, можна приправити грудинку чорним перцем, або паприкою.
Загорніть грудинку в пергаментний папір, потім оберніть харчовою плівкою і приберіть м’ясо на пару годин в морозильну камеру. На холоді прошарки жиру стабілізуються, і стануть трохи щільнішими, м’ясо ж залишиться соковитим і ніжним.
Обидва ці способи засолювання грудинки хороші, і м’ясо виходить неповторно смачним.
Дивіться на відео, як солити грудинку по-домашньому: