При заготівлі чорних груздів на зиму, слід дотримуватися обережності. На відміну від білих груздів, чорні відносяться до грибів третього сорту, що означає «умовно-їстівні». Звичайно, отруїться ними не можна, але і розлад шлунка нам ні до чого. Тому, читаємо рецепт, і солимо чорні грузді правильно.
Інгредієнти: Сіль, Спеції, Чорні грузді
Гриби взагалі засвоюються важко, а у випадку з чорним грибом, все ускладнюється його гірким соком, який може викликати подразнення слизової шлунка, і нетравлення. Ось саме від цього соку і потрібно позбутися.
Чорні грузді найчастіше солять холодним способом. Так називається навіть той спосіб, при якому використовується попереднє відварювання.
Після очищення груздів, їх потрібно замочити в холодній, підсоленій воді на 3-4 дня, з заміною води два рази в день. Тільки таке тривале вимочування позбавить гриби від гіркоти. Але, не всі готові стільки чекати, і процес вимочування часто замінюють відварюванням чорних груздів, протягом 5-10 хвилин. За цей час гриби не зваряться, але гіркота піде. Обидва ці способи хороші, і вибір, який з них використовувати для засолювання чорних груздів – залежить лише від вас.
Для засолювання чорних груздів холодним способом, буде практичніше позбутися ніжок. Капелюшки легше укладати, а ніжки можна відварити окремо, і заморозити на зиму, для приготування перших, або других страв.
Приготуйте ємність для засолювання. В ідеалі – це дерев’яна діжка, скляна банка, або глиняний горщик. Пластик і залізо тут краще не використовувати, щоб гриби не придбали сторонні смаки.
Тепер про сіль і спеції. Чорні грузді дуже соковиті, і на відміну від білих груздів, вони люблять спеції. Не соромтеся додати часник, лавровий і смородиновий лист, кріп, перець, все це урізноманітнює смак солоних грибів, зробить умовно-їстівні гриби божественно смачними.
Отже, покладіть на дно ємності для засолювання невеликий шар з листя хрону, смородини, вишні, і т.д.
Тепер, укладіть шар грибів капелюшками вниз, і присипте їх сіллю.
- На 10 кг груздів потрібно приблизно 3 склянки крупної солі.
Знову покладіть шар грибів, при бажанні, присипте грузді спеціями, часником і знову посоліть, і так до самого верху.
Прикрийте гриби листям що залишилося, накрийте марлею, або будь-який чистою х / б тканиною. Щоб гриби пустили сік, їх потрібно притиснути гнітом. Зверху на тканину покладіть перевернуту тарілку, або кришку, і поставте зверху важкий гніт.
Тепер ємність з грибами потрібно винести в льох, або будь-яке інше прохолодне місце, і почекати 30 днів, щоб гриби добре просолились.
Дивіться, щоб гриби пустили сік. Якщо соку немає, можливо гніт недостатньо важкий, або занадто мало солі. Якщо через тиждень після засолювання сік так і не з’явився, доведеться зварити розсіл, і додати його самостійно, інакше гриби запліснявіють.
Розсіл готується просто:
На 1 л води додайте 3 ст. л. солі, і закип’ятіть його. Після охолодження, долийте розсіл до грибів, і час від часу контролюйте процес.
Під час засолювання грузді трохи зменшуються в розмірах, і змінюють колір до темно-бордового, або чорного. Це нормально, так і має бути. Понюхайте гриби. Якщо це приємний грибний аромат зі спеціями, значить, вас чекає прекрасна закуска. Запах цвілі скаже вам про те, що від цієї заготовки краще позбутися, і вимити бочку, приготувавши її для ще однієї спроби. При гарячому засолюванні груздів таких неприємностей не буває, але і смак цих грибів істотно відрізняється.
Засолка чорних груздів справа нехитра, але все вимагає досвіду, і бувають всякого роду непередбачувані випадковості. Дивіться відео, як солити чорні грузді холодним способом, і готуйте на здоров’я: